News

Facebook face un pas înapoi în proiectul Instagram Kids. Compania, acuzată că le-ar putea face mai mult rău decât bine copiilor

Facebook oprește temporar dezvoltarea Instagram Kids, după ce a primit acuzații grave din partea opiniei publice, a experților și a legiuitorilor.
28.09.2021 | 18:53
Facebook face un pas inapoi in proiectul Instagram Kids Compania acuzata ca lear putea face mai mult rau decat bine copiilor
ADVERTISEMENT

Facebook face un pas în spate în ceea ce privește proiectul de dezvoltare a unei variante de Instagram pentru copii.

Proiectul Instagram Kids a fost pus ”pe pauză” pentru ca Facebook să poată ”lucra cu părinți, experți și decidenți politici, astfel încât să fie demonstrate valoarea și nevoia unui astfel de produs.”

ADVERTISEMENT

Anunțul companiei vine pe fondul criticilor masive din partea populației generale, dar și din partea factorilor politici și judiciari. 44 de procurori generali din SUA au cerut Facebook să abandoneze proiectul. De asemenea, legiuitorii din partidul Democrat au cerut mai multe clarificări cu privire la Instagram Kids.

Echipa dezvoltatoare spune că lucrează la această aplicație pentru a rezolva problema copiilor care accesează Instagram fără să aibă acordul părinților. ”Am demarat acest proiect pentru a răspunde unei probleme importante din industrie: copiii primesc telefoane la vârste din ce în ce mai fragede, mint cu privire la vârsta pe care o au și descarcă aplicații care sunt destinate adolescenților sau adulților”, a afirmat directorul Instagram, Adam Mosseri.

ADVERTISEMENT

Facebook insistă să dezvolte Instagram Kids, în ciuda criticilor vehemente

În paralel, Facebook respinge acuzațiile conform cărora renunță din cauza criticilor.

”Criticii Instagram Kids vor vedea această suspendare ca pe o acceptare a faptului că ideea era una greșită. Nu este cazul”, a mai afirmat Mosseri. ”Realitatea e că cei mici sunt deja online și credem că dezvoltarea unor experiențe potrivite vârstelor este o soluție mult mai bună pentru părinți decât situația în care ne aflăm în prezent.”

Au fost ridicate mai multe probleme legate de această aplicație, mai ales cu privire la deficiențele Facebook în ceea ce privește intimitatea și mai ales sănătatea mentală a copiilor.

ADVERTISEMENT

”Social media nu este doar o unealtă influentă ce poate fi dăunătoarea copiilor care nu au vârsta potrivită, dar acest plan îi poate duce pe copii direct în ghearele prădătorilor”, a afirmat Letitia James, procurorul general al statului New York, atunci când a apărut prima dată informația despre Instagram Kids.

Și mai recent, au fost publicate informații cu privire la faptul că Facebook a ignorat rezultatele propriilor cercetări, care arată că Instagram dăunează sănătății mentale a tinerilor.

ADVERTISEMENT

Mai mult, compania a respins și acuzațiile formulate în presă legate de acest fapt, afirmând că cercetarea susținea că ”tinerii au avut și experiențe pozitive, dar și negative pe rețelele sociale.”

Instagram Kids ar putea face mai mult rău decât bine

Facebook a mai indicat că atât YouTube, cât și TikTok au variante de aplicații pentru copiii cu vârste de sub 13 ani. În plus, compania mai arată că Instagram Kids ar urma să fie disponibilă doar pentru copiii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani, nu și pentru cei mai mici de atât.

”Va necesita permisiunea unui părinte pentru crearea unui cont și va avea conținut și funcții potrivite vârstei”, conform lui Mosseri. Acesta a mai arătat și că Facebook a implementat mai multe măsuri noi, încurajându-i pe utilizatori să urmărească și alte subiecte sau să ia o pauză dacă s-au expus la prea mult conținut negativ, arată engadget.com.

Totuși, legiuitorii nu sunt de acord cu ideea unui astfel de aplicații, indiferent de scopurile acesteia.

”Alternativa pe care ar dori să o urmărească Facebook – cea în care îi convinge pe copii să se înscrie pe o platformă nouă, care poate veni cu riscuri pentru intimitatea și sănătatea mentală a tinerilor – ridică provocări serioase și ar putea face mai mult rău decât bine”, afirmă un grup de legiuitori democrați.

ADVERTISEMENT