News

Facebook va ajuta la găsirea copiilor dispăruți în România. Sistemul AMBER Alert, implementat alături de Poliție

Facebook, alături de Poliția Română, introduce sistemul AMBER Alert pentru localizarea copiilor dispăruți.
30.06.2021 | 11:51
Facebook va ajuta la gasirea copiilor disparuti in Romania Sistemul AMBER Alert implementat alaturi de Politie
ADVERTISEMENT

Problema copiilor dispăruți din România este una foarte sensibilă, mai ales în urma evenimentelor din cazul Caracal. Pentru a facilita găsirea victimelor, Facebook introduce o nouă funcție în România.

Este vorba despre sistemul AMBER Alert, pregătit pentru introducere în țara noastră alături de Poliția Română.

ADVERTISEMENT

În cazul în care este semnalată dispariția unui copil, utilizatorii Facebook care locuiesc în zona în care a fost văzută victima pentru ultima dată vor primi o alertă AMBER.

Această alertă va oferi informații detaliate cu privire la semnalmentele copilului, dar și o fotografie a acestuia.

ADVERTISEMENT

Dacă primești o astfel de alertă, vei putea să o accesezi și ulterior, pentru revederea detaliilor, dar și pentru a o distribui către alți prieteni din listă.

Primele 24 de ore sunt cruciale în ceea ce privește găsirea unei victime dispărute. După ce trece acest interval de timp, șansele ca persoana dispărută să fie găsită în viață scad vertiginos cu fiecare oră.

ADVERTISEMENT

Facebook încearcă astfel să ajute la diseminarea alertelor în zonele relevante, deoarece șansele ca tânărul dispărut să fie găsit cresc cu cât sunt mai mulți oameni implicați în procesul de căutare.

Cum arată o alertă AMBER emisă în România. Sursa foto: Facebook.
Cum arată o alertă AMBER emisă în România. Sursa foto: Facebook.

”Suntem mândri să colaborăm cu Poliția Română pentru a aduce AMBER Alert la dispoziția comunității românești, pentru a ajuta copiii și familiile acestora”, transmite Emily Vacher, director al departamentului Trust & Safety în cadrul Facebook.

ADVERTISEMENT

Aceasta mai spune că ”atunci când un copil este dat dispărut, cel mai important lucru pe care îl putem face este să transmitem informații publicului cât mai repede posibil. Prin intermediul alertelor AMBER de pe Facebook, care oferă informațiile corecte persoanelor potrivite, într-un timp scurt, sperăm să reunim copiii dispăruți cu familiile lor.”

Și reprezentanții Poliției Române apreciază noua funcție oferită de Facebook. Aceștia subliniază că transmiterea de informații prin intermediul platformei pot spori considerabil șansele ca oamenii de bună credință să dea o mână de ajutor binevenită.

”În cazul unui copil răpit, orice informație despre el, care ajunge la noi, poate însemna o șansă mai mare de a-l găsi în viață, sănătos. Distribuirea mesajului prin platforma de socializare Facebook ne va ajuta, în mod categoric, în distribuirea semnalmentelor copilului și a detaliilor cazului. Vor crește, așadar, șansele ca oamenii de bună-credință, care pot să ne ajute, să afle de caz și să sprijine cu informații ancheta”, a declarat Emil Gănțoi, comisar-șef de poliție și ofițer specialist în cadrul Serviciului Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale.

Ce sunt alertele AMBER pe care Facebook le aduce în România?

Sistemul de alerte AMBER este un mesaj distribuit prin intermediul unei rețele de alertă cu privire la răpirea copiilor, pentru a cere ajutorul publicului în procesul de găsire a acestor victime.

A debutat în 1996 în Statele Unite și numele său reprezintă un acronim pentru America’s Missing: Broadcast Emergency Repsonse. Mai exact, însă, numele sistemului provine de la Amber Hagerman, o fată de nouă ani răpită și ucisă în Arlington, Texas, în 1996. Micuța a fost găsită la patru zile de la dispariție, la 8 kilometri din parcarea de unde a fost răpită. 25 de ani mai târziu, ucigașul încă nu a fost prins. 

Alertele AMBER sunt transmise în SUA prin intermediul stațiilor radio, posturilor TV, dar și prin email sau SMS. Mai recent, astfel de alerte sunt trimise și prin servicii digitale, cu ajutorul unor parteneriate cu Google, Bing și Facebook.

În SUA, pentru ca o astfel de alertă să fie emisă, trebuie să fie îndeplinite câteva criterii.

  1. Autoritățile trebuie să confirme că răpirea a avut loc
  2. Copilul trebuie să fie în pericol iminent.
  3. Trebuie să fie suficiente informații descriptive despre copil, despre răpitor sau despre vehiculul folosit.
  4. Copilul trebuie să aibă sub 17 ani.

Majoritatea forțelor de ordine nu folosesc însă punctul 2 drept criteriu, astfel că multe răpiri efectuate de un părinte dau naștere unor alerte AMBER.

După Statele Unite, și alte țări au adoptat acest sistem. Canada l-a instituit în 2002, Australia l-a implementat treptat, din 2005 și Mexic l-a lansat în 2011.

Există și o fundație europeană, AMBER Alert Europe, care reunește 42 de organizații, autorități publice și companii din 26 de țări.

Statisticile din SUA arată că, până în 2013, 657 de copii au fost descoperiți după ce au fost răpiți, datorită alertelor AMBER.

ADVERTISEMENT