News

Fake news cu mobilizarea care ar fi fost pregătită în Republica Moldova. ”Informația apărută în mass-media din Rusia este falsă”

Reprezentanții Ministerului Apărării din Republica Moldova au precizat că știrile transmise de presa din Rusia despre o așa-zisă mobilizare peste Prut sunt false.
04.10.2022 | 09:34
Fake news cu mobilizarea care ar fi fost pregatita in Republica Moldova Informatia aparuta in massmedia din Rusia este falsa
Republica Moldova nu se pregătește pentru mobilizare, așa cum a anunțat propaganda rusă. Foto: facebook.com/MDAarmy – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Reacția autorităților din Republica Moldova vine ca urmare a unui anunț publicat pe canalul de Telegram WarGonzo, care i-ar aparține jurnalistului rus Semeon Pegov, un cunoscut propagandist de-ai Kremlinului.

Republica Moldova și România, vizate de fake-news

În postarea citată de administrația de la Chișinău s-a scris că președinta Maia Sandu s-ar pregăti să anunțe mobilizarea în Republica Moldova, care alături de forțele armate din România ar fi urmat să deschidă un nou front în războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Conform cotidianul.md, scopul pretinsei mobilizări comune ar fi fost oprirea înaintării militarilor ruși în Nikolaev și alte localități din Ucraina. „Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara – este falsă.

Potrivit Legii Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război: mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război.

ADVERTISEMENT

Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală.

Anunțul Ministerului Apărării este clar

În Republica Moldova nu este stare de asediu și nu există premize pentru declararea mobilizării”, se arată în postarea publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării din Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

În aceeași informare, reprezentanții Ministerului moldovean al Apărării i-au sfătuit pe cetățeni să se informeze doar din surse credibile și oficiale pentru a preveni dezinformarea.

Altfel, amintim că în urmă cu două luni, autoritățile de la Chișinău au anunțat măsuri dure pentru Transnistria. Practic, autoritățile moldovene i-au obligat pe liderii transnistreni să raporteze orice deplasare în străinătate.

ADVERTISEMENT

La această măsură s-a ajuns în contextul războiului din Ucraina. Din cauza acestui conflict, Chișinăul a luat în calcule reducerea dependenței de gazul rusesc, opțiune care a atras furia prorusului Igor Dodon. În acest context, fostul președinte al Republicii Moldova a amenințat cu organizarea unor alegeri anticipate.

ADVERTISEMENT