Fotbal international

Fanatik a participat la 24 din cele 48 de meciuri din grupele Mondialului! Ce nu s-a văzut la TV în prima etapă a competiţiei

Campionatul Mondial din Qatar trece rapid la fazele eliminatorii. În 13 zile de competiţie s-au disputat 48 de meciuri, iar FANATIK a participat la jumătate dintre ele.
02.12.2022 | 23:03
Fanatik a participat la 24 din cele 48 de meciuri din grupele Mondialului Ce nu sa vazut la TV in prima etapa a competitiei
Stadionul din Lusail, cel pe care se va desfăşura finala Cupei Mondiale. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Turneul final din Qatar intră de sâmbătă în fazele eliminatorii. S-a jucat la foc automat pe cele opt stadioane, pe care au fost programate 48 de meciuri în doar 13 zile. Ritmul de partide va scădea, însă de acum fiecare pas este decisiv.

Fanatik a participat la 24 din cele 48 de meciuri din grupele Mondialului! Detalii de la faţa locului după prima fază

FANATIK a făcut un adevărat tur de forţă în primele 13 zile ale turneului, publicaţia noastră fiind prezentă în tribune la 24 dintre cele 48 de meciuri disputate până acum şi vă prezintă detalii de la faţa locului.

ADVERTISEMENT

În primul rând, gazonul a rezistat foarte bine ritmului intens de joc. Asta în condiţiile în care pe cele mai multe dintre stadioane s-a jucat o dată la două zile. Nu au existat probleme cu gazonul nici măcar în zonele intens bătătorite din jurul porţii sau a celor două careuri. Poate şi pentru că încă de la pauză, îngrijitorii intrau pe teren.

Îngrijitorii intrau la pauză să facă lucrări de conservare a suprafeţei de joc. Sursa: Fanatik
Îngrijitorii intrau la pauză să facă lucrări de conservare a suprafeţei de joc. Sursa: Fanatik

Îngrijitorii intrau la câteva minute după meciuri pe gazon pentru a reface suprafaţa de joc

La finalul meciurilor era o adevărată desfăşurare de forţe. Am asistat la un episod în care au fost mobilizaţi mai bine de 10 oameni care să intervină la îngrijirea gazonului la câteva minute după ce jucătorii au ieşit de pe teren. Astfel, gazonul a rezistat excelent până acum.

ADVERTISEMENT

Tribunele au fost pline în proporţie de 80-90% în fiecare meci. Chiar dacă au fost partide mai puţin atractive sau desfăşurate la orele prânzului, tribunele au fost, în general, pline. Iar la mai bine de jumătate dintre ele, chiar sold out.

Stadionul Education City, plin la Tunisia - Franţa, deşi era un joc mai puţin atractiv. Sursa: Fanatik
Stadionul Education City, plin la Tunisia – Franţa, deşi era un joc mai puţin atractiv. Sursa: Fanatik

Argentina, Brazilia şi Mexic, ţările cu cei mai mulţi fani! Anglia, naţiunea europeană cu cei mai mulţi suporteri

Tot la acest capitol putem adăuga faptul că fanii europeni sunt cel mai puţin prezenţi. Am mai scris despre acest subiect, însă faţă de alte turnee finale, europenii sunt surclasaţi la acest capitol de fanii americani (din nord şi din sud) şi asiatici. Chiar şi africanii au fost mai numeroşi, Tunisia şi Maroc venind cu armate de peste 15.000 de suporteri la turneul final.

ADVERTISEMENT

Ţările cel mai bine reprezentate la capitolul suporteri sunt Argentina, Brazilia şi Mexic, toate cu peste 30.000 de suporteri care au bătut un drum de 36 de ore. Nu mai vorbim şi de costuri. Estimativ, Anglia este singura naţiune europeană care se apropie de 10.000 de suporteri veniţi în Qatar.

Fanii argentinieni, printre cei mai numeroşi şi pătimaşi de la turneul final. Sursa: Fanatik
Fanii argentinieni, printre cei mai numeroşi şi pătimaşi de la turneul final. Sursa: Fanatik

Răcoare pe stadioane indiferent de oră! Unii jucători au acuzat stări de răceală de la aerul condiţionat

Pe stadioane este răcoare indiferent de ora la care se dispută meciul. Fie că vorbim de ora locală 13:00, 16:00, 19:00 sau 22:00, pe niciun stadion nu am simţit vreodată căldura de afară. Vă reamintesc că în Doha sunt 30 de grade Celsius în timpul zilei, acum, la începutul lunii decembrie. Dar tunurile de aer condiţionat funcţionează.

ADVERTISEMENT

Uneori au şi efecte negative. Mai mulţi jucători au acuzat stări de răceală şi tuse după meciuri. Inclusiv jurnalişti cu care am dialogat s-au plâns că uneori e prea frig şi au răcit. Este şi cazul subsemnatului. Aşa că, diferenţa de temperatură din interiorul şi în afara arenei este mare.

Tunurile cu aer condiţionat de pe stadioanele de la CM. Sursa: Fanatik
Tunurile cu aer condiţionat de pe stadioanele de la CM. Sursa: Fanatik

Infrastructura oraşului Doha a “absorbit” numărul mare de turişti!

Organizatorii au trecut cu brio peste testul logistic. Infrastructura foarte bine pusă la punct a absorbit fără probleme traficul generat de acest eveniment global. În ciuda afluenţei de turişti şi a faptului că sunt cu 1 milion mai multe persoane decât de obicei, Doha a fost pregătită şi aglomerările şi îmbulzelile au fost episodice.

Câteva consideraţii şi despre meciurile propriu-zise. Din tribune am observat că este un turneu foarte fizic, în care pregătirea joacă un rol esenţial. Iar la acest capitol intră şi ritmul foarte des în care se joacă: din patru în patru zile. Este posibil ca în faza eliminatorie, factorul fizic să atârne greu în stabilirea calificatelor.

Leo Messi şi Cristiano Ronaldo, superstarurile Mondialului! Nimeni nu se apropie de cei doi

Apoi, este pus un accent mai mare pe organizarea de joc, pe modul în care funcţionează echipa. Ies mai puţin în evidenţă vedetele, lipsesc golurile de autor sau reuşitele din afara careului, cu mici excepţii evident. Al doilea gol al lui Richarlison cu Serbia este una dintre ele.

Leo Messi şi Cristiano Ronaldo sunt cei mai iubiţi fotbalişti. Asta nu este neapărat ceva nou, dar nimeni nu se poate apropia nici măcar la 50% din popularitatea pe care o au cei doi la turneul final din Qatar, probabil ultimul Mondial al celor două staruri. Dar, fanii nu sunt nici măcar la jumătate interesaţi de Neymar sau Mbappe.

Fanii lui Ronaldo, la meciurile Portugaliei. Sursa: Fanatik
Fanii lui Ronaldo, la meciurile Portugaliei. Sursa: Fanatik

Semne de întrebare la finalul grupelor! Spania şi Portugalia, acuzate că nu au jucat la turaţie maximă în ultima etapă

În mod tradiţional, ca la orice turneu final, în ultima etapă a grupelor au apărut semnele de întrebare vis-a-vis de anumite rezultate. Spania este acuzată că s-a lăsat învinsă de Japonia pentru a trece pe o parte mai uşoară de tablou, în timp ce Portugalia, că a lăsat-o mai moale cu Coreea de Sud, care a marcat golul calificării în minutul 90+1.

Dacă anii trecuţi eram obişnuiţi cu măcar un şoc în optimile de finală, de această dată nu mai este cazul. Nu există un cap de afiş, o ciocnire a granzilor. Asta şi pentru că echipele mari care nu şi-au câştigat grupa, nu au prins nici măcar locul doi: Belgia şi Germania. Pe de altă parte, niciuna dintre cele opt câştigătoare de grupă nu a adunat 9 puncte.

Optimile de finală încep sâmbătă, de la ora 17:00, cu meciul dintre Ţările de Jos şi Statele Unite. Rămâne de văzut dacă echipele mari îşi vor respecta statutul şi pe mai departe, fiecare optime având o favorită certă la calificare. Dacă asta se va întâmpla, şocurile vor veni din sferturi. Dar să nu ne grăbim pentru că mai avem 16 zile de competiţie.

Tabloul optimilor:

  • Ţările de Jos – SUA
  • Argentina – Australia
  • Franţa – Polonia
  • Anglia – Senegal
  • Japonia – Croaţia
  • Portugalia – Elveţia
  • Maroc – Spania
  • Brazilia – Coreea de Sud

  • 1,21 este cota NetBet pentru pronosticul „1 solist” la meciul Argentina – Australia. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT