Fotbal international

Fanatik a vizitat centrul vechi din Doha, locul unde turiştii veniţi pentru Mondial se întâlnesc cu localnicii! Istoria dramatică a Souq Waqif

Centrul vechi din Doha este super aglomerat pe perioada Mondialului. Locul are o istorie tragică, dar acum băştinaşii se întâlnesc cu iubitorii fotbalului din lume.
25.11.2022 | 14:30
Fanatik a vizitat centrul vechi din Doha locul unde turistii veniti pentru Mondial se intalnesc cu localnicii Istoria dramatica a Souq Waqif
Turiştii şi localnicii, pe străzile din Centrul Vechi din Doha. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Doha este un oraş al contrastelor. Zgârie-norii impunători sunt construiţi şi în apropierea unor clădiri istorice, în timp ce locurile foarte aglomerate şi cele pustiite se succed în capitala Qatarului. Acum poţi să fii într-un loc foarte populat, iar o staţie de tramvai mai încolo, să fie un loc arid, fără nicio construcţie şi fără ţipenie de om.

Fanatik a vizitat centrul vechi din Doha, locul unde turiştii veniţi pentru Mondial se întâlnesc cu localnicii!

Centrul istoric al oraşului este unul din locurile aglomerate, mai ales acum, pe perioada Campionatului Mondial. FANATIK a fost în Souq Waqif, celebra piaţă din centrul oraşului Doha, locul unde suporterii veniţi pentru a urmări meciurile de la turneul final se întâlnesc cu localnicii.

ADVERTISEMENT
Intrarea în Centrul Vechi din Doha. Sursa: Fanatik
Intrarea în Centrul Vechi din Doha. Sursa: Fanatik

Zona este populată cu terase, fiind asemănătoare cu centrul vechi al Bucureştiului din acest punct de vedere, diferită fiind doar arhitectura. Dacă în Doha eram obişnuiţi cu clădiri impunătoare şi zgârie-nori, centrul istoric chiar păstrează stilul arhitecturii islamice.

În periplul nostru prin centrul vechi am văzut fani de toate naţionalităţile stând împreună, chiar şi la terase, discutând despre fotbal, dar şi particularităţi ale fiecărei naţiuni. În Souq Waqif sunt şi mulţi localnici. Sunt foarte deschişi şi am văzut că stau de vorbă cu mulţi turişti, fiind interesaţi de ţările din care au venit şi despre cum li se pare ospitalitatea din Qatar.

ADVERTISEMENT
Fani de toate naţionalităţile în Centrul Vechi din Qatar
Fani de toate naţionalităţile în Centrul Vechi din Qatar

Souq Waqif, distrus de un incendiu în 2003! Restaurarea a durat doi ani

Souq Waqif este una dintre cele mai vechi pieţe din Doha unde se vând articole de îmbrăcăminte, condimente, obiecte de artizanat și suveniruri. Clădirea originală datează din secolul 20 şi este în stilul arhiterctural qatarez. Piaţa a fost fondată în urmă cu peste 100 de ani, pe malul unui râu, actualmente secat, Wadi Msheireb.

Souq Waqif, piaţa din centrul istoric din Doha. Sursa: Fanatik
Souq Waqif, piaţa din centrul istoric din Doha. Sursa: Fanatik

Pe vremuri era locul în care beduinii şi localnicii se întâlneau pentru a face schimb de bunuri, în general alimente. Însă, odată cu boom-ul din anii 90, Souq Waqif a căzut în declin, iar în 2003 a fost aproape distrus în totalitate de un incendiu. Însă, autorităţile qatareze au lansat un program de resturare trei ani mai târziu.

ADVERTISEMENT

În 2008 restaurarea pieţei Souq Waqif a fost finalizată şi în ziua de azi este una dintre atracţiile turistice din Doha. În fiecare primăvară sunt organizate festivaluri, concerte, diverse piese de teatru, în piaţă. În 2015 a avut loc chiar un show de wrestling, cu staruri WWE, numit: Souq Waqif Sand Storm.

Souq Waqif, centrul istoric din Doha
Souq Waqif, în centrul istoric din Doha. Sursa Fanatik

Centrul istoric, locul unde contemporanul se întâlneşte cu tradiţionalul!

Pe străzile din centrul istoric întâlnim un alt element arhitectural foarte interesant: “Degetul mare”. Construit de arhitectul francez César Baldaccini, “Le Pouce” simbolizează faptul că scopul construcţiilor şi investiţiilor din Qatar este să ofere mai mult decât o experienţă de viaţă.

ADVERTISEMENT

Autorităţile au ales Souq Waqif ca locaţie pentru “Le Pouce”, tocmai pentru a combina locaţia istorică a oraşului cu o bucată de istorie modernă, contemporanul să întâlnească tradiţionalul.

“La Pouce”, construit de arhitectul francez César Baldaccini. Sursa: Fanatik

Souq Waqif, aproape de portul din Doha!

La ieşirea din Souq Waqif este o moschee impozantă, superb luminată, ce poate fi vizitată de turişti în afara orelor de rugăciune. De acolo, cei care vor să meargă spre Fan Festival au de parcurs aproximativ 1 kilometru pe jos, însă plimbarea este una plăcută, pe malul Golfului, iar la orizont se văd zgârie-norii de pe insulă.

Foarte aproape de Souq Waqif se află şi portul din Doha, Mwani, unde turiştii au parte de privelişti spectaculoase şi pot vizita Muzeul de Artă Islamică şi Muzeul Naţional al Qatarului.

Vederea de pe malul Golfului. Sursa: Fanatik
Vederea de pe malul Golfului. Sursa: Fanatik
  • 2 ani a durat restaurarea Souq Waqif
  • 1.500.000 de turişti sunt aşteptaţi în Doha pe perioada Cupei Mondiale

  • 2,00 este cota NetBet pentru pronosticul „ambele marchează” la meciul Argentina – Mexic. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT