În zilele de pauză de fotbal de la Campionatul Mondial, suporterii aflaţi în Doha au la dispoziţie diverse moduri de a se relaxa. Unii merg în safari, alţii se plimbă prin centru, în timp ce câțiva dintre ei aleg să viziteze obiectivele turistice.
Iar unul dintre obiectivele de top din Doha este Muzeul de Artă Islamică, renovat în 2022 pentru Campionatul Mondial de fotbal, deşi a fost construit relativ recent, în 2008. Este poziţionat la capătul aleii Corniche, cu o lungime de 7 kilometri, de pe malul Golfului Arabiei.
Muzeul este construit pe o peninsulă artificială, astfel că este plasat chiar lângă Golf, de unde există o vedere superbă a zgârie-norilor de pe cealaltă parte, din centrul nou al oraşului.
Clădirea este o influenţă a arhitecturii islamice vechi, dar are un design modern şi unic, care implică mai multe figuri geometrice. Este un spaţiu uriaş la intrare şi în jurul muzeului, unde vizitatorii se pot relaxa în aer liber, mai ales în această perioadă în care temperaturile sunt plăcute.
Pentru acest proiect, qatarezii l-au angajat pe celebrul arhitect Ieoh Ming Pei. Chinezul, care avea 91 de ani la vremea respectivă, a revenit în activitate pentru a construi acest proiect şi a călătorit şase luni în ţările musulmane pentru a găsi sursele de inspiraţie.
El a fost omul care a refuzat toate locurile propuse pentru muzeu, sugerând o insulă de sine stătătoare, ca muzeul să nu fie invadat de alte clădiri în viitor. Interiorul este foarte luxos şi modern. În acelaşi timp, totul, nu doar exponatele, ci şi scările, culorile alese, cupola din centru, sunt specifice culturii arabe.
Pentru turneul final, muzeul a trecut printr-un proces de renovare, din iunie până în octombrie, prin care au fost renovate: intrarea principală, galeriile şi alte spaţii interioare. Iar când am intrat în acest muzeu, într-adevăr, totul pare nou.
Vitrinele arată impecabil, exponatele sunt luminate excelent. Referitor la exponate, Muzeul de Artă Islamică are una dintre cele mai complete colecţii de artefacte islamice: de pe trei continente, datând din secolul VII până în XX.
Muzeul găzduieşte o colecţie de lucrări adunate de la sfârşitul anilor 80, inclusiv manuscrise, textile, ceramică, armament şi alte exponate, inclusiv mai multe proiectoare unde rulează filme istorice.
Unul dintre cele mai faimoase exponate este manuscrisul Coranului Abbasid, iar muzeul are expuse două dintre cele cinci pagini care sunt cunoscute din această versiune. În plus, există foarte multe colecţii unicat din lumea islamului.
Muzeul are şi un restaurant de lux, condus de celebrul chef francez Alain Ducasse. Localul este inspirat din bucătăria franceză mediteraneană. Muzeul are şi un parc, dar şi o bibliotecă în care vizitatorii pot citi mai multe despre lumea islamică în cele nouă camere de studiu.