Sport

FANATIK s-a întâlnit cu ”King Kazu”, cel mai bătrân fotbalist din lume. ”De ce nu ai jucat?” Răspuns incredibil al japonezului de 57 de ani

Kazu Miura, denumit de fanii japonezi ”King Kazu”, a împlinit 57 de ani și joacă la Oliveirense, liga a doua din Portugalia. El este supărat când antrenorul îl trimite în tribună
06.03.2024 | 09:23
ADVERTISEMENT

FANATIK a fost prezent duminică, 3 martie, pe cochetul stadion Carlos Osório din micuțul oraș Oliveira de Azeméis, la meciul dintre UD Oliveirense și CD Nacional, disputat în etapa a 24-a din cadrul ligii a doua portugheză. Se anunța o partidă specială prin prisma faptului că vedeta japoneză a gazdelor ”King Kazu”, așa cum este poreclit cel mai bătrân fotbalist activ din lume la nivel profesionist, tocmai a împlinit 57 de ani pe 26 februarie.

FANATIK s-a întâlnit cu Kazu Miura la un meci din Portugalia

Întâlnirea s-a disputat la matineu, de la ora 11:00, pe o vreme rece, cu soare cu dinți. Circa 400 de oameni, printre care și câțiva niponi, s-au strâns în tribune să-l vadă jucând din nou, fie și pentru câteva minute, pe legendarul atacant japonez Kazuyoshi Miura. ”Estadio Carlos Osório” are o capacitate de 5.000 de locuri, distribuite într-o tribună și o peluză, sub care se află vestiarele.

ADVERTISEMENT

Doi fotoreporteri japonezi, aflați în spatele porții, erau cu tunurile pregătite să surprindă ”fenomenul Kazu”. Numai că, antrenorul Ricardo Chéu, 42 de ani, n-a ținut cont de lovitura de imagine pe care clubul ar fi dat-o și l-a trimis în tribune pe fotbalistul intrat în ”Cartea Recordurilor”.

Oliveirense are în prezent alte obiective, se luptă pentru evitarea retrogradării. ”King Kazu” a privit jocul dintr-o lojă, iar la final a plecat dezamăgit de la stadion. Echipa lui a pierdut, scor 0-1, printr-un gol primit în minutul 81, și a ajuns pe locul 16 din 18, loc de baraj.

ADVERTISEMENT

Kazu Miura e supărat când nu joacă: ”Asta a fost decizia antrenorului. Eu mă antrenez bine și sunt pregătit să joc”

Reporterul FANATIK l-a abordat pe starul fotbalului din Japonia la ieșirea din lojă și a făcut câțiva pași cu el în drum spre vestiare. Kazu Miura sfidează vârsta. Doar șuvițele de păr alb te face să realizezi că stai lângă un fotbalist de 57 de ani. Are un fizic impecabil: 1,77  înălțime și 69 de kilograme.

Duminică, la meciul cu CD Nacional, fostul mare internațional nipon purta ochelari de soare cu lentile albăstrui, prin care i se vedeau ochii, era îmbrăcat sport, dar gros, cu geacă lungă bleumarin Puma și mănuși negre în mâini. În picioare avea adidași albi, cu șireturile desfăcute.

ADVERTISEMENT

”King Kazu”, foarte amabil la poze, dar nu la fel de volubil când vine vorba despre interviu, demonstrează că în ciuda vârstei nu și-a pierdut pasiunea pentru fotbal. Veteranul Kazu Miura nu se împacă deloc cu statutul de legendă bună doar pentru marketing, încă își dorește să joace.

Întrebat de reporterul FANATIK  de ce nu a jucat în meciul de duminică, ”King Kazu” a răspuns, la cei 57 de ani ai săi, la fel cum o fac toți fotbaliști profesioniști când sunt nemulțumiți că stau pe bară: ”Asta a fost decizia antrenorului. El decide cine joacă. Eu mă antrenez bine și sunt pregătit să joc atunci când se apelează la mine”. În drum spre vestiare, Kazu Miura a trecut neobservat printre suporterii din peluză, care îi certau pe jucători și pe antrenor.

ADVERTISEMENT
  • 83,8 ani este speranță medie de viață în Japonia
  • 5 milioane de dolari este averea estimată a lui Kazu Miura

Dieta lui Kazu Miura și stilul său de viață

Reacția lui Kazu Miura nu este deloc surprinzătoare. El este descris ca un sportiv care trăiește foarte intens pentru fotbal, se antrenează exemplar, e foarte atent la ce mănâncă și are un stil de viață foarte ordonat. În presa internațională s-a scris că legenda de la Oliveirense se trezește în fiecare zi la 5 dimineața și ia micul dejun, pregătit de un nutriționist personal. Dieta lui este bogată în proteine și cu conținut scăzut de grăsimi. Japonezii de la Spollup au dezvăluit că fotbalistul de 57 de ani își verifică greutatea și grăsimea corporală de patru sau cinci ori pe zi.

De asemenea, se mai spune că ”King Kazu” își ține sub control nivelul de fier din organism, iar dacă acesta este scăzut comandă o porție de ficat. După antrenamente, cel mai bătrân fotbalist din lume intră cu picioarele într-o baie de gheață și bea o apă carbogazoasă specială din Italia.

Este o problemă pentru că pasiunea mea pentru fotbal continuă să crească. Dacă voi continua așa, voi muri ca și Kazu. Știu că corpul meu este diferit față de când aveam 50 de ani. Mă antrenez o oră și jumătate și apoi trebuie să am de două mai multă grijă de corpul meu și să fac masaje cel puțin două ore. Când aveam 50 de ani, credeam că nu voi juca până la 55 de ani. Am fost dezamăgit că nu am mers la Mondialul din 1998, iar asta mi-a dat o nouă motivație” – Kazu Miura, pentru ziarul japonez ”Sponichi”

Kazu Miura a debutat la Oliveirense la 56 de ani, o lună și 24 de zile

Kazu Miura este la Oliveirense din 31 ianuarie 2023, împrumutat de Yokohama până la 30 iunie 2024. Clubul japonez este deținut de Onodera Group, care deține pachetul majoritar de acțiuni la UD Oliveirense.”King Kazu” a debutat în liga a doua din Portugalia la vârsta de 56 de ani, o lună și 24 de zile, la 22 aprilie 2023, în meciul cu Académico Viseu, introdus în minutul 90, la scorul de 4-1 pentru echipa lui.

De atunci King Kazu a bifat 8 apariții pe teren și adunat minute cam cât pentru o repriză. Cel mai mult a jucat 16 de minute în finalul partidei cu Leixoies, acasă, 4-3 pentru Oliveirense.  Ambiția lui este ca până se retrage să mai marcheze măcar o dată și să celebreze în stilul său caracteristic, prin dansul Kazu, devenit celebru. ”King Kazu” deține și recordul de cel mai vârstinic marcator din fotbalul profesionist.

În cele 9 etape disputate de Oliveirense de la începutul anului 2024, Kazu a avut doar două apariții meteorice, de câteva minute pe final.

Kazu Miura a jucat în șase țări de pe patru continente

Kazu Miura este un adevărat globe-trotter, cu o carieră epică, începută în urmă cu 39 de ani. El a jucat pe patru continente, America de Sud, Asia, Europa și Australia.  ”King Kazu” a fost un fotbalist reprezentativ pentru fotbalului japonez și pentru naționala Japoniei, pe care a reprezintat-o și la futsal. Portugalia este a șasea țară în care joacă cel mai bun număr 11 din istoria fotbalului japonez. Miura a fost împrumutat de Yokohama la Oliveirense la 31 ianuarie 2023, iar clubul portughez i-a prelungit contractul până la finalul acestui sezon, 30 iunie 2024.

Kazu Miura și-a început cariera profesionistă în 1986 la FC Santos, fosta echipă a legendarului Pele. În Japonia, Miura a condus-o pe Verdy Kawasaki la câştigarea titlurilor de campioană în 1993 şi 1994, după care s-a transferat în Serie A, la Genoa. A fost primul fotbalist japonez din Il Calcio. A mai evoluat în Croaţia, la Dinamo Zagreb, şi Australia, la Syndey FC.

Kazu Miura a marcat împotriva României și a jucat în echipă cu Ilie Dumitrescu

Legendarul Kazu Miura s-a intersectat în carieră și cu fotbalul românesc. Atacantul născut la Shizuoka a jucat de două ori cu naționala Japoniei împotriva selecționatei divizionare a României, condusă de Anghel Iordănescu, în februaruie 1997, la Cupa Regelui Thailandei. În primul meci, disputat la Bangkok, terminat la egalitate, 1-1, Kazu Miura a egalat (84), după ce Mugur Bolohan a deschis scorul în minutul 58. Al doilea meci a fost în finala mică a turneului, iar niponii cu Miura titular s-au impus cu 2-0.

Din selecționata divizionară  a României au făcut parte, printre alții, Liviu Ciobotariu, Cosmin Contra, Dennis Șerban, Mihai Tararache, Florin Constantinovic, Sabin Ilie, Daniel Pancu.

În decembrie 1992, Kazu Miura a jucat în aceeași echipă cu Ilie Dumitrescu, într-un meci demonstrativ ”AC Milan – Christmas Stars”. Ilie Dumitrescu juca pe atunci la Steaua.

Ilie Dumitrescu Kazu Miura King Kazu
Ilie Dumitrescu, medialion, rândul de jos, și Kazu Miura, medalion, rândul de sus, au jucat în 1992 în echipa ”Stelelor de Crăciun” împotriva lui AC Milan

Alte curiozități despre Kazu Miura

  • este căsătorit din 1993 cu fosta actriță și model Risako Miura, 56 de ani.
  • are doi băieți: Ryota Miura (26 de ani), actor, și Kota Miura (21 de ani), luptător MMA
  • este unicul fotbalist profesionist care a jucat în cinci decenii diferite (anii 1980-2020)
  • are 89 selecții și a marcat 55 de goluri pentru naționala Japoniei
  • a cucerit Cupa Asiei cu Japonia (1992)
  • are în palmares Liga Campionilor Oceania, câștigat cu Sydney FC în 2005

Top 10 mondial cei mai vârstinci fotbaliști

  1. Miura Kazuyoshi (Japonia/atacant) – 57 de ani
  2. Sir Stanley Matthews (Anglia/extremă) – 50 de ani
  3. Socrates (Brazilia/mijlocaș) – 50 de ani
  4. Teddy Sheringham (Anglia/fundaș) – 49 de ani
  5. Essam El Hadary (Egipt/portar) – 47 de ani
  6. John Burridge (Anglia/portar) – 46 de ani
  7. Mircea Lucescu (România/extremă) – 45 de ani
  8. Andrea Pierobon (Italia/portar) – 45 de ani
  9. Gianluigi Buffon (Italia/portar) – 45 de ani
  10. Rivaldo (Brazilia) – 43 de ani
ADVERTISEMENT
Tags: