Sport

Fata de aur a Ucrainei: Iulia Levchenko, superba atletă care a ratat o carieră de spion. Foto

Iulia Levchenko este fata de aur a Ucrainei, iar atleta poate face oricând carieră şi pe catwalk, nu doar în atletism
29.10.2021 | 20:17
Iulia Levchenko, superba atletă care a ratat o carieră de spion. foto: hepta
ADVERTISEMENT

Iulia Levchenko este numele la modă în atletismul din Ucraina, chiar dacă la Jocurile Olimpice de la Tokyo nu a reuşit o performanţă notabilă la săritura în înălţime, unde s-a clasat abia pe locul 8.

Cu toate acestea, ucrainenii îşi spun speranţa în sportiva de 23 de ani şi aşteaptă ediţia de la Paris, unde ar putea să câştige o medalie. Până atunci, printre antrenamente, atleta postează fotografii provocatoare pe contul personal de Instagram, iar fanii ei au ce să savureze.

ADVERTISEMENT
Iulia Levchenko are așteptări mari pentru Olimpiada de la Paris. foto: hepta

Iulia Levchenko, atleta pasionată de sporturile extreme

Când nu se antrenează pentru concursurile internaţionale, Iulia Levchenko îşi trăieşte viaţa la maxim. Sporturile extreme sunt marea pasiune a atletei, iar recent şi-a îndeplinit un mare vis. Fiind în vacanţă, în Turcia, a zburat cu paraşuta şi a postat un clip video pe Instagram cu marea ei realizare.

„Visul meu s-a îndeplinit. Am zburat”, a scris Iulia, iar fanii ei au răspuns prompt: „Atunci când doi metri nu ajung”. Remarca avea legătură cu recordul personal al sportivei în săritura în înălţime, de 2,02 metri.

ADVERTISEMENT

2021, an cu probleme pentru Iulia

Iulia Levchenko a avut parte de un sezon dificil, după ce s-a infectat cu coronavirus la începutul anului. Cu toate acestea, a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În finala săriturile în înălţime, ucraineanca s-a clasat pe locul 8, cu 1,96 metri, însă rezultatul este o consecinţă a anului cu probleme de care a avut parte. Acum, sportiva are trei ani în faţă de pregătiri pentru Paris, unde îşi propune să aducă o medalie.

Rezultatele modeste venite după infectarea cu coronavirus au pus-o pe gânduri pe Iulia Levchenko, astfel că la un moment dat a luat în calcul şi retragerea prematură, la doar 23 de ani.

ADVERTISEMENT

„Au fost lacrimi şi neînţelegere completă. Nu înţelegeam ce se întâmplă cu corpul meu. A fost un an cu încercări şi necazuri, iar la un moment dat m-am gândit să spun stop”, spunea sportiva înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo. „Cineva din cer mi-a dat o mână de ajutor. Vreau să le mulţumesc rudelor, prietenilor, antrenorului şi colegilor, sprijinul vostru a contat foarte mult”, a conchis Iulia.

E sublocotenent în armata Ucrainei

Iulia Levchenko s-a născut pe 28 noiembrie 1997, la Artemivsk (un mic orăşel din regiunea Doneţk, care azi poartă numele de Bakhmut). Pe când era elevă la şcoală, profesorii de sport au fost impresionaţi de calităţile ei, iar unul dintre aceştia i-a făcut cunoştinţă cu un antrenor de atletism.

ADVERTISEMENT

Drumul spre performanţă l-a făcut repede, după ce a învăţat în timp record cum trebuie să-şi facă paşii şi cum să sară corect. La prima competiţie la care a participat, la juniori, Iulia s-a clasat pe primul loc.

Familia Iuliei Levchenko lucrează în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), iar sportiva a fost la un pas să se înscrie la academia agenţiei, însă a decis să continue cariera de sportivă profesionistă. Atleta a terminat cursurile Institutului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport din Kiev. Chiar dacă nu a mai ajuns în SBU, Iulia concurează pentru clubul Armatei şi are gradul de sublocotenent.

Hărţuită de un fan

În 2020, Iulia Levchenko a avut parte de o situaţie mai dificilă. Un fan al atletei a început s-o hărţuiască. Întâi cu mesaje pe conturile sportivei de pe reţelele de socializare, ca mai apoi să treacă la scrisori de dragoste.

Totul a escaldat la finalul anului trecut, când bărbatul s-a cazat la acelaşi hotel în care stătea sportiva şi s-a dat drept soţul acesteia. Poliţia a fost sesizată, iar bărbatul, după mai multe audieri şi un ordin de restricţie, nu a mai hărţuit-o.

Iulia Levchenko e vicecampioană mondială în 2017

Primul mare succes din cariera Iuliei Levchenko a venit în 2014, când a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing. Doi ani mai târziu, ucraineanca a obţinut bronzul Campionatul Mondial U20 de atletism, însă a ratat finala la JO de la Rio de Janeiro.

A obţinut, în 2017, bronzul la Campionatul European de atletism în sală şi medalia de argint la Campionatul Mondial de la Londra, performanţă atinsă la 19 ani. În palmares, mai are o medalie de argint la Campionatul European de atletism în sală din 2019.

ADVERTISEMENT