Sport

Real Madrid, răspuns acid după acuzațiile lui Joan Laporta: ”Care a fost clubul regimului?” Video

Joan Laporta a acuzat Real Madrid în conferința de presă în care a vorbit pentru prima dată de scandalul de corupție, dar ”galacticii” i-au oferit un răspuns pe măsură.
18.04.2023 | 17:31
Real Madrid raspuns acid dupa acuzatiile lui Joan Laporta Care a fost clubul regimului Video
Președintele FC Barcelona, Joan Laporta, a negat cu vehemență faptul că gruparea catalană ar fi implicată în scandalul de corupere a arbitrilor din Spania și nu a ratat momentul de a se lua de rivalii de la Real Madrid. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
18-04-2023
14:39

Real Madrid, reacție vehementă după acuzațiile lui Joan Laporta

Clubul Real Madrid a postat pe Twitter un filmuleţ de patru minute care arată legăturile grupării FC Barcelona cu regimul lui Francisco Franco, dictator şi şef de stat spaniol între 1936 şi 1975.

Acest filmuleţ este un răspuns la declaraţiile făcute de preşedintele Barcei, Joan Laporta, privind cazul Negreira şi suspiciunile de corupţie în arbitraj. ”Care a fost clubul regimului? Camp Nou a fost inaugurat de ministrul general al lui Franco, Jose Solis Ruiz.

Barca i-a oferit lui Franco insigna, l-a numit membru de onoare în 1965, l-a decorat de trei ori şi a fost clubul salvat de la faliment de trei ori prin deciziile sale. Barca a câştigat La Liga de opt ori şi Cupa de nouă ori sub Franco.

Real Madrid a avut nevoie de 15 ani pentru a câştiga un campionat. Realul a fost distrus în timpul războiului civil, jucătorii au fost ucişi, reţinuţi sau forţaţi să plece în exil. În 1939, Real Madrid se afla într-o situaţie critică. Sediul social dispare într-un bombardament, trofeele sunt furate. Mai avem doar cinci jucători. Restul sunt exilaţi sau deţinuţi”, se arată în filmuleț.

Documentul se încheie cu întrebarea ”Care este clubul regimului?” și cu o declaraţie a lui Santiago Bernabeu, fostul preşedinte al Realului: ”Când aud că Real Madrid a fost clubul regimului, îmi vine să-mi fac nevoile pe tatăl celui care spune asta”.

17-04-2023
12:05

Laporta dă asigurări că Barcelona este nevinovată

Președintele FC Barcelona, Joan Laporta, a negat cu vehemență faptul că gruparea catalană ar fi implicată în scandalul de corupere a arbitrilor din Spania și nu a ratat momentul de a se lua de rivalii de la Real Madrid.

”E o campanie uriașă de defăimare. În întreaga noastră istorie, Barca a fost un model de fair-play pe teren și în afara lui. Nu a acționat niciodată cu intenția de a răsturna o competiție în favoarea sa, nu a făcut niciodată nimic pentru a influența arbitrii și rezultatele. Arbitrii n-au fost cumpărați, e limpede!

Parchetul nu a putut dovedi că plățile efectuate firmelor lui Enriquez Negreira au influențat delegările arbitrilor sau rezultatele. N-au făcut-o pentru că nu era posibil. Obiectul polemicii a fost avizul tehnic de arbitraj al unor persoane cu o carieră în lumea fotbalului. Nu a fost nimic ilegal.

Aceste rapoarte existau, la fel ca facturile achitate prin virament și înregistrate în contabilitate în mandatul meu între 2003 și 2010. Poate că unele persoane s-au folosit de acest context pentru a profita în interesul lor. Dacă așa a fost, Barcelona își va apăra onoarea. Barca ar fi victimă, nu responsabilă de infracțiune.

Acest linșaj este inacceptabil. Sunt oameni care, cu o manieră de netolerat, au făcut declarații iresponsabile. Președintele Ligii (n.r. – Javier Tebas) a dat dovadă de o lipsă de profesionalism evidentă. A furnizat documente greșite.

Instigatorii polemicii vor să transforme o poveste inexistentă de cumpărare a arbitrilor într-un scandal care afectează reputația Barcelonei și care distruge unul dintre elementele identitare cele mai puternice ale Catalunyei. Sferele puterii nu suportă că Barca reprezintă un tip de identitate catalană.

Pagubele morale sunt majore. Departamentul nostru juridic a intentat acțiuni în justiție contra celor care au atacat Barcelona. Despăgubirile pot însemna sume astronomice.

Vreau să mă refer și la singurul club care acuză în acest proces ca parte separată. Un club care pretinde că se simte lezat. Un club mereu favorizat de deciziile de arbitraj, considerat drept echipa regimului.

Prin apropierea sa de puterea politică și economică, e bine să reamintesc că, timp de șapte decenii, majoritatea președinților Comisiei de Arbitri au fost ex-membri, ex-jucători sau ex-conducători ai lui Real Madrid. 

În toți acești ani, persoanele numite să facă dreptate pe teren au fost ex-parteneri, ex-jucători și ex-directori ai lui Real. Clubul respectiv se manifestă și susține că se simte lezat de cea mai bună perioadă sportivă din istoria Barcelonei. Îi vom demasca. E un cinism fără precedent”, a declarat Laporta, confirm Mundo Deportivo.

S-au scurs aproape două luni de la declanșarea scandalului de corupție scos la lumină de Cadena SER. Actualul lider din La Liga este acuzat că ar fi efectuat în perioada 2001-2018 plăți către Jose Maria Enriquez Negreira, fost vicepreședinte al Comisiei Arbitrilor din Spania. Până acum, conducerea catalanilor s-a limitat în a oferi doar scurte declarații despre acest caz. Însă astăzi, președintele Joan Laporta va apărea în fața jurnaliștilor pentru a oferi punctul de vedere oficial al clubului.

FC Barcelona își precizează astăzi, oficial, punctul de vedere în scandalul de corupție Negreira

Ancheta în cazul de corupție care o vizează pe FC Barcelona este în plină desfășurare. Iar forul din Spania, La Liga și echipele din primele două eșaloane iberice, urmăresc afacerea cu cea mai mare seriozitate.

ADVERTISEMENT

Mai mult, și UEFA, prin vocea președintelui Aleksander Ceferin, a anunțat că a deschis o anchetă. Și a amenințat că va exclude echipa catalană din cupele europene dacă o va găsi vinovată.

În această perioadă, Joan Laporta, președintele FC Barcelona, s-a limitat la scurte comentarii, în care a afirmat că clubul pe care-l conduce este nevinovat.

ADVERTISEMENT

Precizând însă că a desemnat o comisie independetă care să studieze cazul. Iar atunci când aceasta va oferi informații relevante va ieși public pentru a le oferi opiniei publice.

Ei bine, astăzi este acel moment. La ora 11 în Spania, un ceas mai târziu la noi, Joan Laporta susține o conferință de presă în Auditori 1899 din Spotify Camp Nou.

ADVERTISEMENT

Laporta prefațează momentul cu săgeți către Real Madrid

Ieri, la Madrid, într-o întâlnire cu fanii, derulată înaintea jocului cu Getafe, 0-0, Joan Laporta a prefațat momentul de astăzi. A vorbit din nou despre faptul că FC Barcelona nu a cumpărat arbitrii și nu a fost favorizată. Și

”Nu au nimic, pentru că nu există nimic. Ceea ce au făcut a fost să amplifice o situație legată de faptul că unul dintre oamenii care avea legătură cu aceste companii era un fost arbitru și un fost vicepreședinte al Comitetului Tehnic al Arbitrilor.

ADVERTISEMENT

Nu avea nicio capacitate de a vicia rezultatele oricărei partide pentru că nu a desemnat arbitrii. Mâine vom explica totul.

Nu ne place să câștigăm  favorizați de arbitraj. Și există alte cluburi, în special unul care a apărut în acest proces, care a fost favorizat istoric. Este o prostie și mâine o voi explica. Pentru că sper să se înțeleagă foarte bine”, a spus Laporta.

”Marca” a făcut publice zece întrebări la care așteaptă răspuns

Jurnaliștii de la ”Marca” au contraatacat însă după declarațiile președintelui lui FC Barcelona. Și au lansat public zece întrebări la care așteaptă răspuns. Iată-le, cu comentariile jurnaliștilor.

”Ați cumpărat arbitri? Este marea suspiciune care există în lumea fotbalului. Cu toate acestea, nu au fost furnizate dovezi despre această culpă.

Unde sunt rapoartele de arbitraj? Parchetul a cerut aceste documente în ancheta lor, dar clubul a spus că nu le-a găsit. În schimb, rapoartele fiului său (n.r. Negreira) au apărut.

De ce a crescut în valoare de cinci ori? În primul an de președinte al lui Laporta, 2004, FC Barcelona a plătit 67.625 de euro pentru aceste rapoarte. Către o companie deținută de Enríquez Negreira. Iar în ultimul, de această dată către tatăl acestuia, 364.954.

De ce nu există rapoarte despre Negreira? Fostul vicepreședinte al CTA a spus că ​​totul a fost verbal.

Ce i-a spus Gaspart (n.r. lui Negreira) pentru a continua? Plățile încep în 2001, sub președinția lui Joan Gaspart. Contractul a rămas în vigoare și după ce a părăsit clubul.

De ce a acționat Contreras ca intermediar? Barcelona a plătit o companie deținută de Josep Contreras, fost manager al Federației Catalane și totodată al Barcelonei, care, în același timp, l-a facturat pe Javier Enríquez, fiul lui Negreira. Dar Contreras a păstrat jumătate din bani.

Unde s-au dus banii? Enríquez Negreira a retras o mulțime de bani în numerar și cecuri. Judecătorul investighează unde s-au dus. Și, de asemenea, ce s-a întâmplat cu banii pe care Contreras i-a păstrat.

De ce au fost ascunse aceste plăți? Timp de 18 ani, Barcelona a plătit pentru aceste rapoarte de arbitraj. Cu toate acestea, nimeni nu știa nimic despre această chestiune. Doar președinții și câțiva directori de nivel înalt.

De ce au fost listate drept Cheltuieli Instituționale? Plata către compania Dasnil a fost înregistrată în bilanț drept Cheltuieli instituționale.

De ce au plătit 7,5 milioane pentru ceva ce nu a meritat? Rapoartele de arbitraj nu valorează sumele plătite. De altfel, ele sunt făcute în prezent de două persoane care au salariu fix la club”.

ADVERTISEMENT