Sport

FCSB în Ghencea, primul pas! Ordinul MApN, publicat în Monitorul Oficial

FCSB ar putea profita de ultimul ordin al Ministerului Apărării Naționale. Ce măsură s-a luat în privința stadionului Ghencea.
27.07.2023 | 14:11
FCSB in Ghencea primul pas Ordinul MApN publicat in Monitorul Oficial
FCSB - CFR Cluj urmează să se dispute pe stadionul Ghencea. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

FCSB încearcă cu disperare să intre pe stadionul Ghencea pentru a juca meciurile cu Poli Iași, Nordsjaelland și CFR Cluj, iar Gigi Becali e convins că în cele din urmă va fi primit. Ultima decizie a MApN îi dă apă la moară patronului FCSB, mai ales că vine în urma poziţiei ferme a prim ministrului Marcel Ciolacu, ce a solicitat în mod expres, ca FCSB şi orice altă echipă doreşte să poată folosi Stadionul Ghencea.

FCSB intră în Ghencea? Decizie de ultimă oră la nivelul MApN

FANATIK a aflat că ministrul Apărării, Anghel Tîlvar, a emis un ordin cu privire la stadionul Ghencea, pe 24 iulie și care a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 27 iulie. Dacă până acest moment, oricine ar fi dorit să închirieze arena din Ghencea ar fi trebuit să o facă prin Complexul Sportiv Ghencea, lucrurile au luat o altă turnură, mult mai simplă, Stadionul Steaua fiind încadrat, de acum, de sine stătător. “E ca o intabulare a bunului respectiv”, au dezvăluit, pentru FANATIK, surse apropiate procedurii.

ADVERTISEMENT

Conform documentului, stadionul Ghencea a fost inclus de sine stătător ca bun în proprietatea statului și va putea fi închiriat sub această formă simplificată, fiind introdus în „articolul 3, alineatul 1, litera g și va avea următorul cuprins: Stadionul Steaua (Cazarma 3618)”. Practic, procedura de închiriere va putea fi mult mai simplă din acest moment, asta neînsemnând că până acum, nu s-ar fi putut închiria altor entităţi juridice, spre folosinţă, dacă exista dorinţa din partea CSA Steaua. Aşa cum, de altfel, s-a întâmplat cu UEFA, care a programat meciuri de la EURO U21 pe stadionul Ghencea.

Prezentăm documentul în exclusivitate.

FANATIK a intrat în posesia documentului care marchează primul pas oficial făcut de MApN pentru închirierea stadionului Ghencea
FANATIK a intrat în posesia documentului care marchează primul pas oficial făcut de MApN pentru închirierea stadionului Ghencea

Acum însă, birocraţia va fi mult mai redusă în procedura de închiriere, printr-o simplă hotărâre de Guvern şi o licitaţie publică, stadionul putând fi închiriat. De altfel, CSA Steaua București a invocat în repetate rânduri că nu există cadrul legal pentru ca arena să fie închiriată și că este nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru ca FCSB sau orice alt club să poată juca pe „Steaua”.

ADVERTISEMENT

Până acum, stadionul făcea parte din complexele de baze sportive deținute de clubul Steaua și MApN și nu avea un rol de sine stătător în regulamentul din 26 noiembrie 2013 de organizare şi funcţionare al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”. Printre bunurile deținute de stat, la care Stadionul Steaua (cazarma 3618) a fost adăugat prin ordinul MApN, se numără:

a) Complexul Sportiv „Steaua-Ghencea” (Cazarma 1950);

b) Complexul Sportiv „Steaua-Plevnei” (Cazarma 867);

c) Baza Sportivă „Steaua-Săftica” (Cazarma 2992);

d) Baza sportivă de pregătire şi recuperare „Forban” (Cazarma 1717);

e) Sala de sport „Mihai Viteazul” (Cazarma 3518);

f) Bazinul de înot de polo (Cazarma 3498);

Cum motiva CSA Steaua faptul că stadionul Ghencea nu poate fi închiriat: „Se poate face numai în baza unei Hotărâri de Guvern”

Conducerea Clubului Sportiv al Armatei Steaua a explicat în luna decembrie într-un răspuns pentru Newsweek România pașii care trebuie făcuți pentru închirierea stadionului „Steaua”: „În conformitate cu prevederile art.332-333 din OUG a Guvernului României nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, închirierea stadionului se poate face numai în baza unei Hotărâri de Guvern și a unei licitații publice.

ADVERTISEMENT

Închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a utilităților administrativ-teritoriale se aprobă după caz prin Hotărâre a Guvernului, a Consiliului Județean, a consiliului General al Municipiului București sau al Consiliului Local…

Închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale se face pe bază de licitație publică. La această dată nu există o Hotărâre de Guvern în acest sens. După emiterea Hotărârii de Guvern, orice entitate sportivă poate participa la licitația publica pentru închirierea arenei sportive”.

ADVERTISEMENT

Însă în urma ultimelor modificări, stadionul Ghencea va putea fi în cele din urmă închirat de sine stătător și nu va mai fi nevoie de o Hotărâre de Guvern în acest sens: „După realizarea cadrului legal necesar, orice club poate utiliza arena de joc, ținând cont și de disponibilitatea acesteia. Prioritate în utilizarea stadionului ‘Steaua’ o au echipele de fotbal și de rugby ale Clubului Sportiv al Armatei Steaua”, mai explicau „militarii”.

Gigi Becali e convins că FCSB va juca în Ghencea: „Nu au cum să ne mai țină, e deja prea mult abuzul!”

Gigi Becali nu se lasă și pune în continuare presiune pe CSA Steaua: „De-asta n-a plecat Vali Argăseală în Bulgaria, că dacă e cumva invitat la negocieri, să nu cumva să fie nevoie de el. Să nu cumva să facă invitația în ziua meciului și el să nu fie. Nu au cum să ne mai țină, e deja prea mult abuzul! Am făcut cerere și pentru meciul cu danezii și vom juca acolo!”.

Mihai Stoica, managerul general al FCSB, a fost și mai acid: „Urmează meciul cu CFR, apoi cel cu Poli Iași. Noi vom face adrese non-stop. Să vedem dacă cineva își permite să piardă o sumă importantă la bugetul statului și dacă nu cumva e penal.

Gigi are un dosar cu toată corespondența, cu toate detaliile. Va susține o conferință de presă și va prezenta totul. Veți vedea cât de mult se poate minți la nivel de comandant de club. Bănuiesc că va fi penal până la urmă”.

  • 1 an a trecut de când FCSB încearcă să închirieze stadionul Ghencea

  • Cotă BETANO pentru FCSB: 1,70 este cota pentru „2” la meciul Oțelul Galați – FCSB

ADVERTISEMENT