De-a lungul celor 101 ani de existenţă, naţionala României a evoluat pe unele dintre cele mai importante stadioane din lume. Pe lista tricolorilor s-au numărat Wembley, San Siro sau Santiago Bernabeu, dar şi câteva stadioane mai puţin obişnuite. De această dată nu vorbim despre deplasări în state minuscule precum Luxemburg, Andorra sau Liechtenstein, ci despre locuri mai puţin cunoscute sau obişnuite.
Pe 3 septembrie 1922, România primea vizita Poloniei în al doilea meci din istoria tricolorilor. Partida s-a jucat la Cernăuţi, pe stadionul “Maccabi”, oraş care pe atunci făcea parte din graniţele ţării noastre.
Selecţionata lui Teofil Moraru a obţinut o remiză, scor 1-1, după un gol fabulos al lui Alexandru Kozovits. Mijlocaşul tricolorilor reuşea să-i încânte pe cei 6.000 de spectatori, după ce a transformat perfect o lovitură liberă de la 40 de metri. La finalul partidei, portarul polonezilor spunea că a văzut mingea abia atunci când a intrat în poartă şi că nu se aştepta ca cineva să înscrie de la acea distanţă.
Mircea Lucescu a preluat echipa naţională în toamna lui 1981, iar la scurt timp a început s-o plimbe prin lume, dar şi în ţară. “Il Luce” îşi dorea ca selecţionata tricoloră să fie văzută pe viu de cât mai mulţi suporteri, astfel că au început să apară destinaţiile inedite.
Pe lângă meciuri jucate în Bucureşti, Timişoara sau Craiova, tricolorii au ajuns să evolueze la Oradea, Buzău, Iaşi, Suceava sau Sibiu, însă aceste oraşe din urmă au fost alese pentru meciuri amicale.
Cu toate acestea, Mircea Lucescu a reuşit să ducă naţionala la Hunedoara, oraş unde reuşise performanţe notabile, atât ca jucător, cât şi ca antrenor, pentru debutul preliminariilor EURO 1984. Pe 1 mai 1982, România învingea Cipru, scor 3-1, în faţa a 15.000 de spectatori, cu ajutorul golurilor marcate de Florea Văetuş, Rodion Cămătaru şi Ladislau Boloni.
Sezonul 2008-2009 va rămâne în istoria oraşului Urziceni nu doar datorită titlului câştigat de Unirea, ci şi datorită singurei vizite a naţionalei României pe stadionul “Tineretului”. Tricolorii veneau după EURO 2008 şi pregăteau debutul preliminariilor CM 2010.
Pe 20 august 2008, România o învingea pe Letonia, scor 1-0, după un gol marcat de Nicolae Dică din penalty. La 17 zile distanţă de la această partidă, selecţionata antrenată pe atunci de Victor Piţurcă pornea cu stângul campania de calificare la turneul final din Africa de Sud, după 0-3 cu Lituania la Cluj.
În vara lui 2010, naţionala României a întâlnit-o pe Honduras, selecţionată care se pregătea pentru Mondialul din Africa de Sud. Amicalul dintre cele două naţionale s-a jucat în localitatea Sankt Veit an der Glan din Austria, iar tricolorii s-au impus, scor 3-0.
Cu o populaţie de 12.547 de locuitori, Sankt Veit an der Glan a intrat pe lista micuţelor orăşele care au găzduit naţionala României. Recordul va pica sâmbătă, când selecţionata lui Edi Iordănescu o va întîlni pe Israel în Felcsut.
România o va întâlni pe Israel în Felcsut, pe Pancho Arena, un stadion cu o capacitate de 3.865 de locuri, în timp ce micuţa comună numără 1.688 de locuitori. Încă de luni, de când selecţionata israeliană a ajuns în Ungaria, localitatea a devenit o fortăreaţă, iar jucătorii lui Alon Hazan au fost apăraţi cu mitralierele.
Felcsut este locul unde Viktor Orban a copilărit şi unde deţine în prezent o casă, aflată la doi paşi de Pancho Arena şi prezentată într-un reportaj FANATIK. De altfel, premierul Ungariei a fost prezent la meciul Israel – Elveţia 1-1 şi a fost atent ca niciun eveniment neplăcut să nu umbrească evenimentul.
Cu ocazia meciului de sâmbătă, naţionala României va bifa cea mai mică localitate în care a jucat vreodată din 1922 şi până în prezent. Astfel, Felcsut intră pe primul loc în topul destinaţiilor neobişnuite. În plus, tricolorii vor juca pe cel mai mic stadion din istoria meciurilor tricolorilor.