News

Fenomene extreme în Franța. Sfaturile MAE pentru cetățenii români prinși de furtună

O alertă referitoare la vremea extremă din Franța a fost emisă marți seara, de Ministerul Afacerilor Externe.
02.01.2024 | 21:36
Fenomene extreme in Franta Sfaturile MAE pentru cetatenii romani prinsi de furtuna
Franța a intrat sub cod portocaliu de ploi și inundații / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe al României a emis o alertă prin care avertizează cetățenii români cu privire la condițiile meteorologice extreme din Republica Franceză.

Cod portocaliu de ploi și inundații în mai multe zone ale Franței

METEO FRANCE a emis un cod portocaliu de ploi abundente și inundații în zece departamente ale țării, inclusiv: Nord, Pas-de-Calais, Manche, Orne, Mayenne, Sarthe, Finistère, Morbihan, Loire-Atlantique și Vendée.

ADVERTISEMENT

Avertizarea este valabilă începând de marți, 2 ianuarie, de la ora 6:00, până la finalul zilei de miercuri, 3 ianuarie 2024.

Cetățenii români pot urmări în timp real evoluția situației meteo prin accesarea paginii de internet a METEO FRANCE, www.meteofrance.com.

ADVERTISEMENT

MAE sfătuiește românii să evite deplasările în zonele afectate

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să ia măsuri de precauție și să evite deplasările în zonele afectate pe durata avertizării meteorologice.

În caz de urgență sau nevoie de asistență consulară, se pot contacta următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 și +33147052755.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu situații dificile sau urgente pot apela la telefoanele de permanență ale consulatelor în funcție de circumscripția de reședință:

  • Consulatul General al României la Paris: +33680713729
  • Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164
  • Consulatul General al României la Lyon: +33643627736
  • Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor de internet ale misiunilor consulare pentru informații suplimentare: http://paris.mae.ro, https://cgparis.mae.ro/, http://lyon.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, www.mae.ro.

Aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs) este pusă la dispoziția românilor aflați în afara granițelor pentru informații și sfaturi de călătorie.

Localitățile franceze din apropierea oceanului, cele mai expuse

Franța beneficiază de un climat diversificat, cu unele regiuni cu vreme blândă, dar există și perioade în care furtunile pot crea probleme importante.

De exemplu, în regiunile de vest și sud-vest ale Franței (mai ales în zona Golfului Biscaya), furtunile aduc ploi torențiale, vânt puternic și fenomene meteorologice intense.

Localitățile aflate de-a lungul coastei atlantice sunt, cel mai adesea, expuse la astfel de evenimente meteorologice.

ADVERTISEMENT