News

Fenomenele meteo extreme continuă în România. ANM a prelungit alertele cod galben

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că fenomenele meteo extreme continuă în România. S-au prelungit alertele cod galben.
05.02.2024 | 10:37
Fenomenele meteo extreme continua in Romania ANM a prelungit alertele cod galben
Un nou cod galben de vânt pentru aproape toată țara emis de ANM. Se anunță vijelii extrem de puternice. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

România se va confrunta cu fenomene meteo extreme și la începutul acestei săptămâni. Specialiștii ANM au prelungit alerta cod galben de vreme severă emisă în weekend.

Un nou cod galben de vânt pentru aproape toată țara emis de ANM. Se anunță vijelii extrem de puternice

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), începând de marți, ora 10:00, până miercuri, ora 07:00, în nordul Crișanei, în Maramureș și Dobrogea, în nord-estul și estul Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Moldova, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…60 km/h.

ADVERTISEMENT

La munte, vântul va avea viteze de 70…80 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Orientali rafalele vor fi de 90…100 km/h. ANM mai subliniază că intensificări ale vântului, cu viteze de 45…50 km/h, vor fi marți (6 februarie) local și în restul teritoriului.

Până la alerta de marți, în vigoare sunt avertizări cod portocaliu și cod galben de fenomene severe. Astfel, meteorologii au actualizat și avertizarea cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită.

ADVERTISEMENT

În zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă. Avertizarea e valabilă până luni seara, la ora 22.00.

Conform unui alt cod galben (intervalul 5 februarie, ora 10.00 – 22.00), luni (5 februarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. ”La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h.

ADVERTISEMENT

În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.

În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15…20 l/mp). Vor predomina ploile. Ele vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă. La peste 1700 m va ninge viscolit”, conform ANM.

ADVERTISEMENT

Vânt puternic și în Capitală, dar vreme deosebit de caldă

Din prognoza specială a ANM aflăm că și în Capitală vântul va putea pune probleme. Partea bună e că vremea este deosebit de caldă pentru această dată. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va avea intensificări, în general cu viteze de 50…55 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimă va fi de 5…6 grade.

Marți, vremea va fi frumoasă și se va menține deosebit de caldă pentru această dată. Temperatura maximă va fi de 18…19 grade, iar cea minimă de 5…6 grade. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de până la 50 km/h.

ADVERTISEMENT