News

Fenomenul meteo ciudat care va avea loc pe 11 și 12 martie 2024. Zona care va fi puternic afectată

Alertă meteo într-o zonă importantă. Meteorologii avertizează că vor urma schimbări extreme de vreme în următoarele săptămâni
07.03.2024 | 08:03
Fenomenul meteo ciudat care va avea loc pe 11 si 12 martie 2024 Zona care va fi puternic afectata
Fenomen meteorologic neobișnuit aduce ninsori ample. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit unui cunoscut meteorolog britanic, este în desfășurare un fenomen meteorologic neobișnuit care se manifestă prin „ninsori pe scară largă” în Marea Britanie.

Fenomen meteo neobișnuit

James Madden, meteorologul în cauză, a anunțat că următoarea Încălzire Stratosferică Subită (SSW) majoră este în curs de desfășurare și că acest lucru va avea un impact rapid asupra vremii noastre.

ADVERTISEMENT

„Următoarea Încălzire Stratosferică Subită (SSW) majoră este în curs de desfășurare, iar acest lucru va avea o schimbare destul de rapidă în ceea ce privește impactul asupra vremii noastre”, a spus meteorologul James Madden.

Potrivit specialiștilor, Încălzirea Stratosferică Subită apare atunci când temperaturile din stratosferă cresc, ceea ce determină coborârea rapidă a aerului rece în vortexul polar. Acest fenomen poate provoca modificări ale curentului jet și poate duce la perioade de vreme rece, conform Daily Star.

ADVERTISEMENT

Modificările în curentul jet pot, de asemenea, să creeze zone cu presiune atmosferică ridicată, menținând astfel un val de frig în Regatul Unit pentru perioade extinse de timp.

James Madden a avertizat că un „flux estic foarte rece” va cuprinde țara la începutul săptămânii viitoare și că există riscul de noi căderi de zăpadă în jurul datei de 11/12 martie.

ADVERTISEMENT

Incertitudini în evoluția vremii pentru perioada următoare

El a explicat că Încălzirea Stratosferică Subită va perturba prognozele computerizate, întrucât majoritatea indică temperaturi apropiate de medie până în jurul datei de 11 martie, iar apoi devin incerte în ceea ce privește evoluția ulterioară a vremii.

Meteorologii de la BBC se așteaptă ca vremea să se răcească la începutul săptămânii viitoare, cu posibilitatea de ninsori în zonele de deal. Prognoza lor pentru perioada 11-17 martie indică faptul că în zonele estice va fi mai frig.

ADVERTISEMENT

„Primele două zile ale săptămânii viitoare ar trebui să fie mai răcoroase, în special în zonele estice, cu vânturi care se îndreaptă mai mult spre nord-est”, potrivit metorologilor BBC.

ADVERTISEMENT
Tags: