News

Fetița din Iași spălată cu o substanță toxică a sfârșit tragic. Medicii fac un apel disperat către toți părinții

Fetița din Iași care a fost spălată pe cap cu o soluție antiparazitară a murit, astfel că medicii îi roagă pe toți părinții să nu mai își ucidă, fără voie, copiii.
14.02.2024 | 21:29
Fetita din Iasi spalata cu o substanta toxica a sfarsit tragic Medicii fac un apel disperat catre toti parintii
Fetița din Iași spălată cu o substanță toxică a sfârșit tragic. Medicii fac un apel disperat către toți părinții
ADVERTISEMENT

Copila de 3 ani a rezistat o lună în spital, în comă, după ce a fost spălată pe cap cu o substanță folosită în mod normal pentru deparazitarea animalelor. Managerul Spitalului de Copii din Iași a transmis un apel disperat către părinți, în condițiile în care aceste cazuri sunt tot mai dese.

Fetița din Iași spălată cu o substanță toxică a sfârșit tragic

Din păcate, în jurul orei 13, pacienta a decedat, ceea ce este o adevărată tragedie pentru familie și mai ales contextul în care s-a produs această tragedie. Pe această cale revenim cu un apel către toți părinții de a folosi soluții de spălare și orice detergent doar avizat pentru copii, a nu se folosi alte soluții folosite pentru animale care sunt toxice pentru copil”, a declarat medicul, conform Radio Iași.

ADVERTISEMENT

Fetița intrase în moarte cerebrală acum o lună, după ce a fost spălată pe cap cu o soluție antiparazitară. De altfel, în momentul în care echipajul SMURD a ajuns la locul tragediei fata era deja în stop cardio-respirator. Copila fusese spălată pe cap cu această substanță toxică pentru oameni alături de sora ei.

”Fetița este în continuare cu stare generală extrem de gravă. Este intubată, cu comă gradul IV. Este susținută din punct de vedere hemodinamic, ca funcții respiratorii, fiind intubată. Prognosticul este în continuare extrem de rezervat. Ea a venit de la început extrem de gravă, fiind găsită în stop cardio-respirator, resuscitată 30 de minute.

ADVERTISEMENT

Prezența convulsiilor, stopul cardio-respirator, perioada lungă de resuscitare sunt factori de prognostic negativi”, transmitea în urmă cu o lună Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt Spitalul Sfânta Maria din Iași. Cele două surori au ajuns la spital pe 16 ianuarie 2023, după ce în cameră a fost pulverizat Diazinon, un insecticid antiparazitar folosit la porci, cai sau oi.

Substanțele antiparazitare nu ar trebui folosite pe oameni!

Mai mult, una dintre fetițe a fost spălată pe cap cu această soluție, astfel că mama fetelor va răspunde penal pentru această tragedie. De remarcat că în România nu există o lege care să reglementeze vânzarea acestor substanțe decât în cazul în care vorbim de substanțe psihotrope și stupefiante.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, medicii sunt disperați pentru că tot mai mulți copii ajung la Urgență pentru că au fost spălați pe cap sau pe corp cu diverse susbstanțe destinate uzului veterinar. Medicul veterinar Florin Mlagiu a explicat, conform Adevărul, că aceste substanțe sunt absorbite foarte rapid și intră în sânge.

”Produsul se absoarbe prin piele, intră în circulația sanguină, de aici ajunge la organe. Așa se produce intoxicația. Dacă nu se intervine rapid, iar pacientului nu i se administrează antidotul, își poate pierde viața!.

ADVERTISEMENT

Pielea animalului, că vorbim despre cai, oi, vaci..este mult mai groasă decât a omului și mai puțin sensibilă. O vacă, de exemplu are pielea groasă de un centimetru, iar o oaie de jumătate de centimetru. Pielea unui om este de doar 0,2 centimetri grosime”, a explicat medicul veterinar.

ADVERTISEMENT