Fotbal intern

Fiasco total cu precedentul portar norvegian al lui Dinamo. Câte meciuri a rezistat

11.02.2021 | 16:56
Fiasco total cu precedentul portar norvegian al lui Dinamo Cate meciuri a rezistat
ADVERTISEMENT

Pentru ca tânărul Mihai Eșanu să aibă concurență și să poată progresa, Dinamo a adus în această iarnă al doilea portar norvegian din istoria clubului. Precedentul, fusese Sean McDermott, transferat în 2019.

Norvegian cu origini irlandeze, Sean McDermott a apucat să joace doar trei meciuri pentru alb-roșii și a fost dat afară după un meci slab împotriva celor de la FC Botoșani, pierdut de Dinamo cu 1-2.

ADVERTISEMENT

Gudmund Kongshavn a fost adus în această iarnă de Marius Nicolae, transferul fiind anunțat în exclusivitate de FANATIK,  însă nu se știe când va avea ocazia să apere poarta lui Dinamo, având în vedere evoluția bună a lui Eșanu din meciul cu FCSB.

Fiasco total cu precedentul portar norvegian al lui Dinamo. A rezistat doar trei partide

Sean McDermott este un portar norvegian, cu origini irlandeze, care avea 25 de ani atunci când a semnat cu Dinamo. Adus de Mircea Rednic în iarna lui 2019, McDermott era considerat de alb-roșii drept soluția ideală pentru o poartă părăsită de Jaime Penedo și care se baza doar pe Vlad Muțiu. La club venea, totuși, și Parfait Mandanda, fratele lui Steve, de la Marseille.

ADVERTISEMENT

Trecut și pe la Arsenal, McDermott ajungea să semneze cu Dinamo după o serie de negocieri dificile cu oficialii clubului alb-roșu, iar FANATIK dezvăluia atunci în exclusivitate toate dedesubturile afacerii. Norvegiano-irlandezul era convins cu greu să plece în cantonamentul „câinilor” din Antalya, însă ajungea în cele din urmă sub comanda lui Mircea Rednic.

Debutul lui McDermott la Dinamo se producea îm data de 4 februarie 2019, la o victorie cu 3-0 în fața lui Poli Iași, pe teren propriu. Tot McDermott era titular și în următorul meci jucat de Dinamo, deplasarea câștigată cu 1-0 la Sfântu Gheorghe, contra lui Sepsi.

ADVERTISEMENT

Meciul care i-a venit de hac fostului goalkeeper al lui Dinamo a fost reprezentat de o vizită în „Groapă” a celor de la FC Botoșani. Antrenați de Liviu Ciobotariu, moldovenii obțineau o victorie esențială după golurile lui Cătălin Golofca și Diego Fabbrini, actualul „câine roșu”. Ambele echipe alergau atunci după un loc în play-off.

Problema pentru Dinamo era că înfrângerea era echivalentă cu ieșirea din bătălia pentru un loc printre primele șase echipe ale campionatului, iar rolul lui McDermott în acest eșec a fost unul semnificativ. Golul lui Golofca, prin care FC Botoșani a restabilit egalitatea în minutul 28 a fost marcat dintr-un unghi extrem de dificil. Acest aspect l-a făcut pe McDermott să poată fi considerat vinovat într-o mare măsură.

ADVERTISEMENT

Și golul de 1-2, marcat de Diego Fabbrini în minutul 75, a rezultat dintr-o execuție considerată parabilă. Cascada de driblinguri a italianului a fost finalizată cu un șut puternic din interiorul careului, care nu a fost însă foarte bine plasat. Reacția portarului născut în Kristiansund a fost una tardivă.

După duelul pierdut cu FC Botoșani, Sean McDermott a mai prins lotul lui Dinamo doar la deplasarea de pe terenul Dunării Călărași, încheiată cu scorul de 0-0, iar apoi nu a mai făcut parte din planurile lui Mircea Rednic. Înfrângerea cu Botoșani, pentru care a fost considerat printre vinovați, i-a fost fatală lui McDermott care a plecat, până la urmă, din Ștefan cel Mare.

  • 3 meciuri a apărat la Dinamo primul portar norvegian din istoria clubului;
  • 2 goluri a primit Sean McDermott, unul chiar de la Diego Fabbrini;

„Câinii” mai încearcă o dată. Ce face Gudmund Kongshavn?

Într-o perioadă extrem de critică pentru existența clubului, Dinamo apelează din nou la serviciile unui portar norvegian. Adus de managerul sportiv Marius Nicolae, Gudmund Kongshavn este un goalkeeper care măsoară doar 1,89 metri și care nu vine cu recomandări dintre cele mai bune. De altfel, cifrele carierei sale i-au făcut pe unii fani să fie sceptici și să admonesteze în mediul virtual decizia conducerii de a-l transfera.

Fost internațional de tineret al Norvegiei, Kongshavn a evoluat ultima oară la Aalesund, în țara natală și a venit liber de contract în Ștefan cel Mare. Aventura de la Dinamo este prima experiență pentru goalkeeperul în vârstă de 30 de ani în afara țării sale natale. El a semnat un contract valabil până la 30 iunie și a fost rezervă la victoria cu 1-0 în fața lui FCSB, din optimile Cupei României.

Titularul Mihai Eșanu a apărat foarte bine, iar fanii l-au lăudat după meci, astfel că debutul lui Kongshavn se va amâna cu încă un meci, în cazul în care Jerry Gane nu decide să le facă o surpriză fanilor lui Dinamo. Cotat la 200.000 de euro de Transfermarkt, portarul nu a jucat deloc în sezonul 2020-2021, în vreme ce în stagiunea 2019-2020 a încasat nu mai puțin de 39 de goluri în 14 meciuri jucate în prima ligă din Norvegia. Doar o dată a scăpat Kongshavn fără gol primit!

  • 39 de goluri în 14 partide a încasat Gudmung Kongshavn în Norvegia, în sezonul trecut;
  • 1-6 și 0-7 au fost cele mai dure înfrângeri, ambele cu Bodo Glimt.
ADVERTISEMENT