Fotbal international

FIFA, atacată dur de una dintre cele mai puternice Federații de Fotbal din lume: „Abuz de putere fără precedent”

FIFA a dezvăluit că jucătorii care vor purta banderole în culoarea curcubeului vor fi avertizați. Federația Germană de Fotbal a ripostat dur la adresa oficialilor de la Zurich.
22.11.2022 | 10:45
FIFA atacata dur de una dintre cele mai puternice Federatii de Fotbal din lume Abuz de putere fara precedent
Federația Germană de Fotbal a criticat dur atitudinea FIFA de la Campionatul Mondial din Qatar. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

FIFA a anunțat că va sancționa orice formă de protest la Campionatul Mondial din Qatar. Motivul adus în față de oficialii forului internațional este separarea dintre politic și fotbal. Federația Germană de Fotbal a emis un comunicat în care a criticat dur FIFA după ce a anunțat că arbitrii vor arăta cartonașul galben jucătorilor care poartă banderola campaniei „One Love”, prin care își arată susținrea față de comunitatea LGBT.

FIFA, sancțiuni pentru orice formă de protest la Campionatul Mondial din Qatar

Campionatul Mondial din Qatar este cel mai scump, dar și cel mai controversat turneul final din istorie. FIFA a dezvăluit că va sancționa orice formă de protest, însă șapte echipe europene au hotărât ca ai lor căpitani să poarte banderole în culoarea curcubeului pentru a susține comunitatea LGBT, cu care Qatarul nu este de acord.

ADVERTISEMENT

Principalul motiv al naționalelor Angliei, Țării Galilor, Belgiei, Elveției, Olandei, Danemarcei și Germaniei este de a pune în lumină faptul că țara din Golf nu respectă toate drepturile omului. Dua Lipa a refuzat să cânte la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial, invocând același motiv.

După ce FIFA a anunțat că arbitrii vor acorda cartonaș galben încă din primul minut fotbaliștilor care poartă banderola, echipele care au luat inițiativa au făcut pasul înapoi. „FIFA ne-a explicat foarte clar că vor fi sancțiuni sportive în cazul în care vom insista”, se arată în comunicatul comun al naționalelor din Europa.

ADVERTISEMENT

Federația Germană de Fotbal, atac dur la adresa FIFA: „Abuz de putere fără precedent”

Criticile nu au întârziat să apară, iar prima care a ieșit la atac a fost Federația Germană de Fotbal. Oficialii nemți au acuzat dur FIFA despre care a spus că face abuz de putere.

„A fost o amenințare clară împotriva noastră. Ne-au amenințat cu sancțiuni sportive. A fost un abuz de putere fără precedent din partea FIFA. Nu vrem să ducem această bătălie încărcând jucătorii noștri”, a declarat Bernd Neuendorf, președintele Federației Germane.

ADVERTISEMENT

Team-managerul echipei Germaniei, Oliver Bierhoff, nu este de acord sub nicio formă cu decizia forului mondial. „Neuer este foarte dezamăgit că nu poate purta acea banderolă. Asta nu mai are de-a face cu fotbalul. Există multă furie. O simt ca pe o cenzură. Ne pot lua banderola, dar chiar și așa ne vom exprima valorile”, a spus Oliver Bierhoff.

Presa din Germania a luat foc după ce nemții au renunțat la inițativă

Presa din Germania nu a întâmpinat cu brațele deschise atitudinea campioanei mondiale din 2014 de a ceda în fața presiunilor făcute de FIFA. Jurnaliștii nemți au adus în lumină evenimentele istorice petrecute de-a lungul timpului și consideră că ziua de 21 noiembrie 2022 (n.r. luni) va rămâne în istorie drept „ziua rușinii” în Germania.

ADVERTISEMENT

„Ne este rușine pentru voi! Țara noastră datorează multe momente speciale naționalei Germaniei. Miracolul de la Berna, din 1954, titlul mondial câștigat la reunificare, în 1990, sau victoria istorică cu 7-1 împotriva Braziliei, în 2014. 

Data de 21 noiembrie 2022 va rămâne și ea în istorie. Drept ziua rușinii. Este ziua în care DFB și naționala și-au pierdut credibilitatea în fața lumii întregi. FIFA amenințase cu sancțiuni sportive dacă Manuel Neuer va purta banderola împotriva Japoniei.

Desigur, acest comportament al FIFA este un scandal uriaș. Dar ar fi trebuit să spunem: și ce? Să-i arate lui Neuer cartonașul galben! Să-l elimine cu galben/roșu! Să ne scadă puncte și să ne trimită acasă după runda preliminară! Singura reacție corectă la mafia FIFA ar fi fost să arăți coloana vertebrală”, au scris jurnaliștii de la Bild.

ADVERTISEMENT
Tags: