Sport

FIFA, recompense de peste 200 de milioane de dolari pentru cluburile care au avut jucători la CM 2022

FIFA a recompensat cu peste 200 de milioane de dolari cluburile care au dat jucători la Campionatul Mondial din Qatar. Ce echipă a luat cei mai mulți bani.
13.07.2023 | 15:23
FIFA recompense de peste 200 de milioane de dolari pentru cluburile care au avut jucatori la CM 2022
FIFA a recompensat cluburile care au avut jucători la Cupa Mondială din Qatar. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

FIFA a recompensat nu mai puțin de 440 de cluburi cu 209 milioane de dolari în urma profitului realizat la Campionatul Mondial din Qatar. Echipele au primit o parte din această sumă, în urma unui barem bine definit, pentru că au avut reprezentanți la turneul final de anul trecut.

FIFA, recompense de peste 200 de milioane de dolari pentru cluburile cu jucători la CM 2022

Nu mai puțin de 440 de cluburi au avut jucători care au făcut deplasarea la Cupa Mondială din Qatar cu echipa națională. Astfel, în urma profitului, FIFA a decis să recompenseze acest număr de cluburi din întreaga lume cu peste 209 milioane de dolari (187 de milioane de euro), anunță Le Parisien.

ADVERTISEMENT

FIFA va plăti această sumă prin intermediul unui program de distribuție care se leagă de profiturile generate de Cupa Mondială din Qatar. Cluburile nu vor primi o parte din sumă în mod egal, ci forul care conduce fotbalul mondial a stabilit un barem cu reguli specifice.

Au fost luați în considerare 832 de jucători, însă numărul acestora a crescut la 837, după modificările de lot, în urma accidentărilor. De exemplu, Didier Deschamps nu s-a putut baza pe Christopher Nkunku din cauza unei accidentări la antrenament. Selecționerul l-a chemat de urgență în Qatar pe atacantul Randal Kolo Muani.

ADVERTISEMENT

Cum a împărțit FIFA suma de peste 200 de milioane de dolari cluburilor

FIFA a luat în calcul și cele două sezoane premergătoare Cupei Mondiale din Qatar, 2020-2021 și 2021-2022. Astfel, forul mondial a aplicat un barem de 9.833 de euro pe jucător în fiecare zi de competiție.

Concret, jucătorii argentinieni și francezi, finaliști la Cupa Mondială din Qatar, au adus cele mai mari sume de bani pentru cluburile la care sunt legitimați. Suma maximă s-a ridicat la 354.047 de euro pe jucător.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial, FIFA va aduce recompense pentru 440 de cluburi din 51 de națiuni. Cluburile din Anglia sunt cele, care per total, vor primi cei mai mulți bani (33,8 milioane de euro). La nivel de club, Manchester City, câștigătoarea Champions League, se află pe primul loc cu o recompensă de 4 milioane de euro.

PSG, pe locul 5 în topul premiilor

Manchester City se află în fața unor echipe de club, precum Barcelona, Bayern Munchen și Real Madrid referitor la sumele pe care FIFA le-a pus în joc. Top 5 este completat de PSG. Campioana Franței va încasa 3,4 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

FIFA va continua cu un astfel de program și la următoarele două ediții ale Cupei Mondiale, din 2026 și 2030. Suma va crește considerabil, iar FIFA va pune în joc nu mai puțin de 318 milioane de euro.

ADVERTISEMENT