Fotbal international

FIFA revoluţionează la Cupa Mondială modul în care se vede meciul de la stadion: AR, transmisiune în timp real, statistici pentru fiecare jucător în parte. Foto exclusiv

Cupa Mondială dictează trenduri pe care le vom vedea în fotbal în următorii ani, atât la nivel tehnic, dar şi de arbitraj. Însă, de ce nu şi la modul în care fanii urmăresc meciul?
07.12.2022 | 10:57
FIFA revolutioneaza la Cupa Mondiala modul in care se vede meciul de la stadion AR transmisiune in timp real statistici pentru fiecare jucator in parte Foto exclusiv
Fanii aflaţi în tribune pot folosi inteligenţa artificială pentru a aduna mai multe informaţii despre meci. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Turneul final care se desfăşoară în Qatar a venit cu multe noutăţi în lumea fotbalului. Am văzut noi trenduri atât la nivel tehnic, dar şi de arbitraj, printre care minute multe de prelungire, offside automat şi alte tehnologii.

FIFA revoluţionează la Cupa Mondială modul în care se vede meciul de la stadion

Însă şi la nivelul experienţei trăite de fanii Campionatului Mondial există noutăţi. Şi unele importante. Forul mondial oferă o experienţă revoluţionară de urmărire a meciului pentru suporterii prezenţi pe stadion.

ADVERTISEMENT

Prin aplicaţia “FIFA+”, deţinătorii de bilete pot să folosească telefonul mobil pentru a urmări meciul în timp real şi cu ajutorul realităţii artificiale care oferă informaţii în timp real.

Informaţii şi statistici în direct de la meciuri, pe ecranul telefonului. Sursa: Fanatik
Informaţii şi statistici în direct de la meciuri, pe ecranul telefonului. Sursa: Fanatik

Fanii pot vedea informaţii în timp real: numele jucătorilor, viteza cu care aleargă!

Astfel, fanii pot vedea numele oricărui jucător de pe teren, viteza cu care se deplasează, locul unde va pasa dacă are mingea, dar şi informaţii despre echipă: aşezare, sistem de joc pe fază ofensivă, pe fază defensivă şi alte statistici.

ADVERTISEMENT

În plus, fanii pot să acceseze orice fel de informaţii referitoare la meci, toate sunt actualizate la secundă pe aplicaţia “FIFA+”, disponibilă gratuit pentru toţi suporterii. Însă, acest segment poate fi accesat doar de cei aflaţi în tribune.

Statistici despre un anumit jucător de pe teren. Sursa. Fanatik
Statistici despre un anumit jucător de pe teren. Sursa. Fanatik

Cu ajutorul aplicaţiei, suporterii pot urmări şi transmisiunea tv pe telefonul mobil

O altă funcţie interesantă pentru cei care vor să nu rateze nimic din meci este funcţia de multi-camera. Astfel, pe lângă confruntarea pe care o pot urmări pe gazon, spectatorii pot să îşi deschidă telefoanele şi să vadă meciul live, pe şase camere diferite.

ADVERTISEMENT

Pe lângă asta, pe aplicaţie se pot urmări reluările golurilor şi fazele periculoase. Este o tehnologie aflată în premieră la îndemâna suporterilor şi un trend care s-ar putea extinde în următorii ani.

Suporterii pot să urmărească reluările de la goluri pe stadion. Sursa: Fanatik
Suporterii pot să urmărească reluările de la goluri pe stadion. Sursa: Fanatik

Cupa Mondială din Qatar, cea mai tehnologizată din istorie

Bineînţeles, toate aceste date, statistici, inteligenţa artificială, reluări şi meci transmis pe telefon, “fură” din entuziasmul tribunelor, iar spectacolul este produs atunci când fanii trăiesc meciul, nu neapărat doar îl urmăresc.

ADVERTISEMENT

Cupa Mondială din Qatar este cea mai tehnologizată competiţie fotbalistică din istorie. Milioane de terrabiţi de date sunt adunaţi de la fiecare meci. Să nu uităm de faptul că la acest turneu final este folosită cea mai avansată tehnologie VAR în materie de arbitraj, toate acestea fiind adunate în uriaşul centru Qatar National Convention Center.

Camera echipamentelor din centrul media. Sursa: Fanatik
Camera echipamentelor din centrul media. Sursa: Fanatik
  • 8 stadioane găzduiesc meciuri la turneul final din Qatar
  • 10.000.000 de oameni au aplicaţia “FIFA+” descărcată

  • 2,18 este cota NetBet pentru pronosticul „ambele marchează” la meciul Croația – Brazilia. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT