Sport

FIFA vrea să revoluționeze fotbalul. Ce schimbări va suferi calendarul competițional internațional

Fotbalul mondial se pregătește să intre într-o nouă eră. FIFA nu renunță la ideea de a schimba complet calendarul competițional.
12.09.2021 | 10:00
FIFA vrea sa revolutioneze fotbalul Ce schimbari va suferi calendarul competitional international
ADVERTISEMENT

Chiar dacă proiectul său a stârnit nenumărate reacții negative în lumea fotbalului, inclusiv din partea președintelui UEFA, Aleksander Ceferin, FIFA insistă că actualul calendar competițional internațional este demodat și are nevoie de schimbări majore.

Unul dintre lucrurile care pot fi făcute este să organizăm mai bine competițiile. Încerc să găsesc soluții să fac fotbalul mai bun. Acesta este scopul meu, și nu altul”, susține fostul antrenor Arsene Wenger, ajuns între timp la conducerea departamentului de dezvoltare globală a fotbalului din cadrul forului mondial.

ADVERTISEMENT

Conform noului format, lunile august și septembrie vor fi destinate echipelor de club, urmând ca în octombrie să se desfășoare meciurile din preliminariile turneelor finale. De asemenea, este luată foarte serios în calcul posibilitatea desfășurării Campionatului Mondial mai devreme, din doi în doi ani.

FIFA vrea să schimbe calendarul competițional internațional

Misiunea noastră e să planificăm, să organizăm competițiile de mâine și să îmbunătățim lumea fotbalului. Calendarul actual este realmente mult prea învechit, demodat.

ADVERTISEMENT

Vrem să păstrăm rația de 80% meciuri între cluburi, 20% între echipe naționale, dar vrem să fim mai eficienți la nivel organizațional. Ciclul de patru ani a fost stabilit în 1930, adică 90 de ani de existență.

Vremurile se schimbă. Comportamentele la fel. Am mers cu ideea de a avea 48 de țări pentru a fi cât mai multe. Pentru Africa, avem cinci țări care joacă astăzi la Campionatul Mondial.

ADVERTISEMENT

La 48 de echipe, am crește la nouă țări. Odată la fiecare doi ani, acest lucru oferă mai multe oportunități de a juca. Mi-a fost cerut să îmbunătățesc calendarul fotbalistic.

Unul dintre lucrurile care pot fi făcute este să organizăm mai bine competițiile Dacă lumea va veni cu idei mai bune, sunt deschis la dialog. Încerc să găsesc soluții să fac fotbalul mai bun.

ADVERTISEMENT

Acesta este scopul meu, și nu altul. Mă aflu în această misiune de a încerca să conving lumea. Desigur că voi respecta și deciziile familiei fotbalului”, a declarat Arsene Wenger.

Cum ar putea arăta noul format: „Totul trebuie reorganizat. Beneficiile ar fi pentru toată lumea, începând cu echipele de club”

În continuarea discursului său, fostul antrenor a oferit mai multe detalii cu privire la calendarul pe care intenționează să-l implementeze în calitate de șef al departamentului de dezvoltare globală a fotbalului din cadrul FIFA și a dat asigurări că schimbările sunt gândite în așa fel încât să avantajeze întreaga lume a fotbalului.

În septembrie există deja o primă oprire a campionatelor, din cauza preliminariilor, în octombrie e a doua, în noiembrie o avem pe a treia. Apoi, în martie e a patra fereastră internațională.

În iunie e ultima fereastră, fie că vorbim de preliminarii sau turneele finale, iar în iulie începe deja noul sezon. Este prea mult pentru jucători, pentru cluburi.

Gândim o regrupare a rundelor de calificare la Euro şi Mondiale pentru a evita atât de multe călătorii. August și septembrie ar urma să fie exclusiv pentru cluburi și octombrie pentru rundele de calificare, pentru preliminarii.

Din noiembrie până la sfârșitul sezonului dorim ca meciurile inter-ţări să nu mai interfereze cu competiţiile destinate cluburilor. În mod logic, verile ar rămâne pentru turneele finale: Cupa Mondială, Euro, Copa America. Totul trebuie reorganizat. Beneficiile ar fi pentru toată lumea, începând cu cluburile”, a mai spus Wenger.

ADVERTISEMENT
Tags: