News

Firma care deține stația GPL la Crevedia a primit o amendă uriașă pentru nereguli la aprovizionarea cu combustibil. Totul a fost filmat

Flagas SRL, firma prin care și-a derulat activitatea stația GPL de la Crevedia, a încasat o amendă uriașă de la Direcția Vamală Brașov.
29.02.2024 | 09:07
Firma care detine statia GPL la Crevedia a primit o amenda uriasa pentru nereguli la aprovizionarea cu combustibil Totul a fost filmat
Ionuț Doldurea, unul din cei doi patroni ai Flagas SRL, se află în arest la domiciliu. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Inquam photos /George Călin, Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Patronii firmei Flagas SRL, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, au fost plasați în arest la domiciliu printr-o decizie din 27 noiembrie 2023 a Judecătoriei Sectorului 5, după ce se aflaseră în arest preventiv. Pe 25 ianuarie 2024, Tribunalul București a respins contestația celor doi împotriva măsurii arestului la domiciliu, care fusese prelungită pe 19 ianuarie.

Amenda încasată de Flagas SRL a fost de 100.000 lei

În urma exploziilor de la Crevedia, din 26 august 2023, produse la stația GPL a firmei Flagas SRL, au decedat șase persoane și au fost rănite peste 50. Flagas SRL este implicată, ca petent, într-un dosar înregistrat pe 19 august 2022 la Judecătoria Brașov, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, obiectul acestuia fiind  “anulare proces de contravenție”, intimat figurând  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Regională Vamală Braşov.

ADVERTISEMENT

În urma unui control efectuat de Direcţia Regională Vamală Braşov, din iulie 2022, la punctul de lucru al staţiei de distribuţie carburanţi a Flagas SRL din  Brașov, aflat pe Şoseaua Cristianului, s-a constatat faptul că în cadrul unităţii a fost desfăşurată activitate comercială fără respectarea condiţiilor de avizare prevăzute în Ordinul nr. 3236/27.12.2018 emis de Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia de Administrare Fiscală.

Astfel, s-a constatat că sistemul de supraveghere video asigură imagini numai cu fotografierea mijloacelor de transport (respectiv a plăcuţelor de înmatriculare faţă), în momentul aprovizionării cu combustibil GPL, însă nu există cameră care să înregistreze vizualizarea plăcuţei de înmatriculare spate din momentul aprovizionării, faptă pentru care s-a aplicat amendă contravenţională în cuantum de 100.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În cauză, instanţa a apreciat că sancţiunea principală a amenzii contravenţionale în cuantum de 100.000 lei aplicată unei persoane juridice este suficient de gravă pentru a concluziona că faţă de petent a fost formulată o acuzaţie în materie penală, în sensul noţiunii autonome convenţionale. În continuare, instanţa a constatat că procesul-verbal de contravenţie este un act administrativ de autoritate întocmit de agentul constatator ca reprezentant al unei autorităţi administrative, având posibilitatea de a constata şi sancţiona unele fapte ce contravin ordinii sociale, după o procedură specială prevăzută de lege. În acest sens, procesul-verbal se bucură de prezumţia de autenticitate şi veridicitate, care însă este relativă şi poate fi răsturnată prin probe de către contravenient.

Sistemul de supraveghere trebuie să funcţioneze permanent

Procedând la analiza temeiniciei procesului-verbal contestat prin prisma prevederilor legale incidente, instanţa a reţinut că, potrivit ordinului emis,  spaţiul de comercializare trebuie să fie dotat cu un sistem de supraveghere a zonelor de descărcare în rezervoare şi a plăcuţelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea. Stocarea imaginilor înregistrate se face pe o durată de minimum 20 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie să funcţioneze permanent, inclusiv în perioadele de nefuncţionare a spaţiului de comercializare, chiar şi în condiţiile întreruperii alimentării cu energie electrică de la reţeaua de distribuţie.

ADVERTISEMENT

Instanţa a reţinut că nu este contestat faptul că unitatea economică era dotată cu un astfel sistem de supraveghere, cu stocarea imaginilor de înregistrare, a plăcuţelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea. Cu toate acestea, fapta contravenţională a Flagas SRL a fost reţinută cu privire la faptul că imaginile de înregistrare nu puteau surprinde ambele plăcuţe de înmatriculare auto, ci doar pe cele din faţa autovehiculelor respective. Analizând temeinicia procesului-verbal de contravenţie din această perspectivă, instanţa a reţinut că textul legal incident face referire la „plăcuţele de înmatriculare a mijloacelor de transport”, fără însă să precizeze care anume dintre acestea.

În dosar se menționează că instanţa nu poate primi argumentul de text al Direcției Vamale Brașov, care a invocat că din folosirea termenului regulamentar la plural („plăcuţe”) s-ar putea trage concluzia că formularea legală are în vedere, în mod obligatoriu, mai multe plăcuţe de înmatriculare auto, iar nu doar una singură. În acest sens, instanţa a subliniat aplicabilitatea regulii de interpretare juridică textuală, în sensul că un termen folosit la singular implică şi pluralul aceluiaşi termen, precum şi viceversa, dacă nu rezultă contrariul în mod expres sau implicit, dar fără echivoc.

ADVERTISEMENT

Direcția Vamală Brașov a formulat apel

Aşadar, instanţa a concluzionat că utilizarea termenului regulamentar incident la plural („plăcuţele de înmatriculare a mijloacelor de transport”) nu poate avea o semnificaţie specială cu privire la numărul plăcuţelor de înmatriculare necesar a fi surprinse prin sistemul de supraveghere cu care este obligată să se doteze unitatea comercială respectivă. Mai mult, instanţa a avut în vedere că textul legal incident implică o obligaţie în sarcina comerciantului, astfel că prin însăşi natura sa legală de constrângere şi ţinând seama inclusiv de natura convenţională de acuzaţie penală a faptei, acesta nu poate fi interpretat extensiv, ci numai în mod strict, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În sfârşit, instanța a arătat că Direcția Vamală Brașov nu a arătat consecinţele practice şi efective ale unui asemenea sistem de supraveghere, de natură a conduce la omisiunea îndeplinirea scopului legal privind identificarea auto respective, în condiţiile legii. În concluzie, instanţa a reţinut că dispoziţiile din ordinul amintit, cu privire la dotarea spaţiului de comercializare cu un sistem de supraveghere a plăcuţelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea, nu pot fi interpretate şi aplicate în sensul necesităţii surprinderii atât a plăcuţelor de înmatriculare din faţă, cât şi a celor din spatele autovehiculului respectiv, context în care imposibilitatea înregistrării numărului auto inclusiv din spatele auto nu întruneşte tipicitatea faptei contravenţionale sub acest aspect obiectiv ţinând de elementul material al acesteia.

Pentru aceste considerente, Judecătoria Brașov a admis, pe 24 iulie 2023, plângerea contravenţională formulată de Flagas SRL, anulând procesul-verbal de contravenţie contestat şi înlăturând toate sancţiunile şi măsurile aplicate prin acesta, cu obligarea Direcției Vamale Brașov să achite petentei suma de 20 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Direcția Vamală Brașov a  formulat apel, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul Brașov, fiind înregistrat pe 22 februarie 2024. Încă nu a fost stabilit următorul termen al dosarului.

 

ADVERTISEMENT