News

Fisuri pe viaductul de la Aciliu, de pe autostrada A1. CNAIR anunță că va fi făcută expertiză extinsă. Video

Reprezentanții CNAIR susțin că nu există probleme de stabilitate a podului, însă va fi pregătită o expertiză extinsă pe viaduct.
10.09.2023 | 12:02
Fisuri pe viaductul de la Aciliu de pe autostrada A1 CNAIR anunta ca va fi facuta expertiza extinsa Video
Fisuri pe viaductul de la Aciliu, de pe autostrada A1. Foto Facebook Sibiul în Imagini
ADVERTISEMENT

Viaductul de la Aciliu, de pe autostrada A1, cel mai înalt din țară, prezintă fisuri și este într-o stare de degradare. Situația a fost semnalată de presa locală, publicând imagini edificatoare în acest sens.

Fisuri pe viaductul de la Aciliu, de pe autostrada A1

Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul Unirea, crăpăturile sunt vizibile pe unul dintre pilonii de susţinere a podului. O filmare realizată cu drona dezvăluie cum arată la ora actuală pilonul 11 de pe sensul de mers Sebeș – Sibiu.

ADVERTISEMENT

Starea viaductului a fost influențată și de cutremurele din 2023, dar și pentru că nu a fost refăcut sistemul de scurgere a apelor. În urma acestor informații publicate de presă, reprezentanții CNAIR au transmis că va fi făcută o expertiză extinsă a podului.

Pe de altă parte, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere susține că nu există probleme din punct de vedere al stabilității construcției. Dacă vor fi constate nereguli, se va interveni preventiv.

ADVERTISEMENT

„Ştiu că se pregăteşte acum o expertiză extinsă pe viaduct. Până la ora actuală, din ce ştiu, nu sunt probleme de stabilitate a viaductului. Dar trebuie sa vedem exact dacă şi ce probleme sunt în mod real ca sa putem interveni preventiv.

În baza expertizei se va realiza o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii (D.A.L.I.) care va specifica toate lucrările necesare asigurării stării de viabilitate a viaductului”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu, pentru News.ro.

ADVERTISEMENT

Primele probleme au fost semnalate acum 4 ani

În ceea ce privește scurgerile, acesta spune că „sunt elemente expuse deteriorii din cauza faptului că lucrează într-un mediu umed, iar in perioadele de iarnă sunt expuse agenților degivranți utilizați pentru combaterea poleiului și a gheții”.

Viaductul de la Aciliu a fost dat în folosință cu aproape 10 ani în urmă, fiind inaugurat în 2014. Este parte a Lotului 3 din Autostrada Orăștie – Sibiu și cel mai înalt viaduct de autostradă din țară. Are o lungime de aproximativ un kilometru și o înălțime de 74 de metri.

ADVERTISEMENT

Primele probleme au fost semnalate în anul 2019, fiind observate degradări în zona culeelor. De altfel, în privința lotului 3 au existat nereguli încă de la început. Acesta a fost construit de firma Salini-Impregilo SpA, din Italia.

 

ADVERTISEMENT
Tags: