News

Florin Cîțu, după vizita la Kiev: “Ucrainenii știu că au câștigat războiul, toți oamenii se gândesc la viitor, la reconstrucție”

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat, după vizita la Kiev de miercuri, că ucrainenii știu că au câștigat războiul și că deja toți oamenii se gândesc la viitor, la reconstrucția țării
28.04.2022 | 23:52
Florin Citu dupa vizita la Kiev Ucrainenii stiu ca au castigat razboiul toti oamenii se gandesc la viitor la reconstructie
Florin Cîțu, după vizita la Kiev: Ucrainenii știu că au câștigat războiul, toți oamenii se gândesc la viitor, la reconstrucție
ADVERTISEMENT

Politicianul a dezvăluit cu s-a simțit în timpul vizitei făcute la Kiev și în localitățile învecinate, unde s-au comis unele dintre cele mai atroce crime de război ale armatelor lui Vladimir Putin.

Cîţu: Cum ieși din Kiev, totul este mai periculos

El a povestit că în zona Kievului sunt încă mine peste tot, așa că nu trebuie să depășești anumite culoare deja marcate. „Erau soldați peste tot, dar acestea sunt regulile. Sentimentul este de pericol. Cum ieși din Kiev, totul este mai periculos, pentru că soldații ruși, pe lângă acele atrocități, au plantat și mine”, a relatat președintele Senatului.

ADVERTISEMENT

Delegațiile nu sunt duse în același loc, se schimbă lucrurile de fiecare dată, în ultmul moment, ucrainenii dețin cobntrolul programului”, a mai spus Florin Cîțu despre regulile stricte de securitate pentru oficialii străini care vizitează orașe precum Bucea, Izium sau Hostomel.

El a mai spus că în acele localități „cadavrele au fost strânse, mai sunt câteva semne, câțiva saci, dar cadavrele trebuie identificate. Au făcut curat pe arterele principale, nici nu pot mai mult, pentru că sunt mine, e strada aceea celebră din Bucea, mai e strada cu acel echipament militar rusesc distrus, dar pe margine sunt casele dărâmate în care s-au ascuns soldații ruși”. „Dar sunt oameni care s-au întors, care lucrau la grădină”, a relatat Cîțu.

ADVERTISEMENT

Ucraina se pregătește de reconstrucție

Președintele Senatului României a adăugat, vorbind despre măsurile de securitate, că unul dintre momentele vizitei „nu a fost prezentat public până marți”. „A fost un congres în care Zelenski anunța o schimbare de retorică: Începem reconstrucția Ucrainei! Am avut și eu o intervenție, sunt 600 de miliarde de dolari, atât e impactul de până acum al războiului, adică exact banii pe care îi avea Rusia în rezerva băncii centrale. Rusia trebuie obligată să participe financiar la reconstrucție”, a mai spus Florin Cîțu.

El a adăugat că toți conducătorii de unități administrative prezenți la acea reuniune „se uitau cu optimism, chiar dacă mai este un război în est. Ei au câștigat războiul și știu că au câștigat războiul, peste tot ai imaginea distrugerii, dar toți oamenii se gândesc la viitor, la reconstrucție”. Mai mult, spune Cîțu, „au ținut o ședință reală, cu vot, vor să funcționeze și chiar funcționează ca un stat independent”.

ADVERTISEMENT

Iar termenele sunt foarte scuurte, de doi ani de zile. Toți erau hotârâți să reconstruiască totul în doi ani. Am încredere că vor reuși, semnalele de la liderii europeni sunt de susținere”, a mai spus el.

Ce spune Florin Cîţu despre relația România-Ucraina

În primul rând România e apreciată pentru ajutorul dat refugiaților, au apreciat că România a făcut toate efroturile. Am discutat modificări legislative pentru cei care vor să rămână și să poată lucra, dar acolo sentimentul e că vor să reconstruiască pentru ca toți să se întoarcă”, a mai povestit președintele Senatului la Digi24.

ADVERTISEMENT

Nu am văzut frică, dar au nevoie de susținere, se uită la Uniunea Europeană, la SUA, la comunitatea internațională, au nevoie de sprijin”, mai spune Cîțu, care adaugă că ucrainenii „au nevoie de sancțiuni, ca Rusia să nu poată ataca nici Ucraina nici alte țări. Pentru noi e un disconfort pe termen scurt, dar câștigăm în schimb securitate, pentru că Rusia nu va avea capacitatea să mai atace pe cineva. Acest lucru nu se poate face decât cu sancțiuni”.

Dacă Rusia face bani din energie, își reconstruiește armata, Rusia era pregătită pentru un război de lungă durată, doar că nu s-a gândit că UE și SUA vor fi unite. E nevoie de oprirea comerțului cu Rusia, 100% sau cu cotă, 90%”, a mai spus fostul premier și președinte al PNL.

El a vorbit și despre felul în care este văzută Republica Moldova și situația din Transnistria în Ucraina, dar și despre relația cu președintele ucrainean. „Zelenski era relaxat, ne-am adus aminte de anul trecut, când am lansat Platforma Crimeea, mi-a mulțumit pentru vaccinuri și mi-a mulțumit pentru discursul din Parlament. I-am spus că, dacă au nevoie de susținere pentru relația cu instituțiile internaționale, pot conta pe noi”.

Cîțu a respins comentariile din țară despre faptul că Marcel Ciolacu a mers în Ucraina cu premierul Nicolae Ciucă, în loc să meargă cu el, cum era programat. „Eu am văzut un lucru bun că România a fost prezentă în două zile, pentru Zelenski înseamnă că România a trimis în douî zile zile oficiali ca semn de susținere, au fost oamenii 2, 3 și 4 în stat. Am văzut în România discuții bizare, dar vizita mea fusese programată de ceva timp. Eu cred că trebuie să continuăm cu aceste vizite, fiecare vizită aduce subiectul în atenția oamenilor, rușilor nu le convine asta, toată lumea merge acolo pentru a susține Ucraina

Fostul premier a încheiat spunând că și România își redeschide ambasada de la Kiev.

 

ADVERTISEMENT