News

Florin Cîțu ironizează PSD, care a solicitat plafonarea prețurilor carburanților: ”Garantează subdezvoltarea României”

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat miercuri că dorința liderilor PSD cu privire la plafonarea prețurilor la benzină și motorină ar înmulți problemele economice ale țării.
22.06.2022 | 14:18
Florin Citu ironizeaza PSD care a solicitat plafonarea preturilor carburantilor Garanteaza subdezvoltarea Romaniei
Cîţu crede că dorința liderilor PSD cu privire la plafonarea prețurilor la benzină și motorină ar înmulți problemele economice. Foto: captură foto facebook.com/florinVcitu
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a reacționat după ce PSD a propus marți plafonarea prețului la benzină și motorină. Subiectul a generat dezbateri aprinse în coaliția de guvernare, având în vedere că liberalii nu susțin demersul social-democraților.

Florin Cîțu nu crede că plafonarea este o soluție

În acest context, fostul prim-ministru a subliniat că România are ”cam cel mai mic preț la combustibil din UE” și o eventuală plafonare ar îndepărta companiile de profil.

ADVERTISEMENT

PSD dorește plafonarea prețului la combustibil în jur de 7 lei pe litru. Așa am auzit. Eu nu particip la discuțiile din coaliție din data de 3 aprilie 2022. Doar în Bulgaria este mai ieftin. Până și în Ungaria, unde prețul este plafonat, de multe ori combustibilul este mai scump. Întrebare pentru PSD.

Ce companie ar mai aduce benzină și motorină în România, să vândă la un preț mult mai mic decât cel determinat de piață dacă poată să vândă mult mai scump în alte țări din UE? Această întrebare este valabilă și pentru geniala soluție a PSD care reduce din pix marja de profit a unei companii. Capitalul circulă liber în UE și va merge acolo unde are cel mai mare randament.

ADVERTISEMENT

Astfel de soluții garantează subdezvoltarea României. P.S.: O să stea PSD la coadă pentru milioanele de români care nu vor mai găsi benzină și motorină pentru că o să fie penurie?”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Dezbatere despre modificarea Codului Fiscal

Altfel, președintele Senatului s-a referit la acest subiect și în cadrul unei intervenții la Parlament. Cu această ocazie, el a reiterat miercuri că în protocolul coaliţiei şi în programul de guvernare nu este prevăzută modificarea Codului Fiscal.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a apreciat că propunerea PSD în acest sens nu reprezintă ”un motiv” de rupere a coaliţiei. Mai mult, Cîțu a criticat dur ultimele declaraţii ale liderului social-democraţilor, Marcel Ciolacu, despre care a spus că are ”acelaşi discurs” ca Liviu Dragnea.

Trebuie să fim foarte atenţi la declaraţiile PSD. Soluţiile pe care le vedem sunt comuniste. Noi nu am ieşit în stradă în 1990 să scăpăm de cozi, de penurie, care veneau din cauza unor plafoane la preţuri, ca să plafonăm azi preţuri. Asta este o prostie.

ADVERTISEMENT

Şi marja de profit, propusă tot de PSD, e o altă prostie. România are nevoie de capital. Cum să vii să condiţionezi profitul printr-o decizie a guvernului, când tu vrei să ataci capitalul? Polonia a redus TVA sau accizele, dar nu a redus preţul. Preţul este determinat, într-o economie de piaţă, de cerere şi ofertă.

Cîțu a oferit exemplul Ungariei

În Ungaria a creat cozi la benzinării. Asta vrem, să aruncăm totul în aer când vine sezonul estival, să stea oamenii la coadă să îşi cumpere benzină?”, a declarat Cîţu, ale cărui declarații pot fi auzite integral mai jos.

Liberalul și-a continuat criticile la adresa PSD subliniind că social-democrații au mai multă experiență cu activitatea bugetarilor: ”Cei din PSD sunt oameni care au lucrat întotdeauna la stat. Nu au avut niciodată o companie. Cum să-i spui unei companii că poţi să faci profit doar atât? Dragnea spunea exact ceea ce spune Marcel Ciolacu.

Și ar trebui să ne întrebăm dacă Marcel Ciolacu nu este Liviu Dragnea astăzi, pentru că ne spunea la fel: multinaţionalele plătesc doar 1% impozite. Marcel Ciolacu spune că plătesc 0,8%. Nu este adevărat. Dacă vorbim despre solidaritate, în plină pandemie, companiile cu capital privat, cu capital străin, au plătit în avans la bugetul de stat impozite pentru a-i ajuta pe români. Taxa de solidaritate este de fapt taxa pe lăcomie a lui Liviu Dragnea. Acelaşi discurs.

 

ADVERTISEMENT