News

Formula de calcul a creşterii pensiilor, dezvăluită de ministrul Budăi. Câţi bani vor lua pensionarii în 2022

Marius Budăi a dezvăluit care este formula de calcul a creşterii pensiilor, începând de la 1 ianuarie 2022. Ministrul muncii a precizat cum pot afla pensionarii sumele de bani primite la anul.
08.12.2021 | 20:38
Formula de calcul a cresterii pensiilor dezvaluita de ministrul Budai Cati bani vor lua pensionarii in 2022
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii a vorbit despre pensiile din România, iar acesta a dat asigurări că nu va mai exista niciun român care să primească mai puțin de 1.000 de lei pe lună.

Mai mult decât atât, pentru a explica cum va fi posibil acest lucru, Marius Budăi a transmis care va fi noua metodă de calcul a pensiilor, începând de la 1 ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii explică noul mod de calcul al pensiilor din România

Formula de calcul despre care vorbește ministrul are la bază numărul de puncte de pensie, care trebuie înmulțită cu valoarea nouă a punctului de pensie.

Astfel, cuantumul pensiei va fi aflat în funcție de noul punct de pensie. Totuși, dacă noua valoare este mai mică de 1.000 de lei, aceasta se completează, pentru că, spune ministrul, „nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei”.

ADVERTISEMENT

Mai precis, punctul de pensie va creşte de la 1.442 de lei la de 1.586 începând cu anul următor. Totodată, vor crește și pensia minimă şi indemnizaţiile sociale. Acestea se vor majora de la 800 la 1.000 de lei.

Marius Budăi a explicat care sunt cele două etape în creșterea pensiilor

„Avem două etape în creşterea pensiilor: începem cu creşterea pensiei minime, cu indemnizaţiile sociale şi acestea se majorează de la 800 de lei la 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Toţi cetăţenii care au între 800 şi 1.000 de lei şi 1.000 de lei pensia li se aplică noua valoare a punctului de pensie.

Adică, de la 1.442 de lei la valoarea de 1.586 de lei. Se calculează noul cuantum.

Dacă acel nou cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se completează, deci, nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei”, a precizat ministrul muncii, Marius Budăi, miercuri, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Totodată, ministrul a explicat și cealaltă situația care poate apărea. Acesta a precizat că pentru ceilalți pensionari, numărul de puncte de pensie se înmulțește cu 1.586 și așa vor afla noul cuantum.

„Pentru ceilalţi se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie de 1.586 de lei şi se află noul cuantum al pensiilor, asta începând cu 1 ianuarie 2022”, a declarat ministrul muncii, Marius Budăi.

ADVERTISEMENT
Tags: