News

Fost auditor de la Camera de Conturi Cluj, acuzat de luare de mită. Ce a primit pentru un raport mai “blând”

Un fost auditor de la Camera de Conturi Cluj a fost acuzat de luare de mită. Totul s-a întâmplat după un control la Primăria Turda.
28.05.2021 | 18:50
Fost auditor de la Camera de Conturi Cluj acuzat de luare de mita Ce a primit pentru un raport mai bland
ADVERTISEMENT

Pentru un raport mai „blând”, bărbatului i s-a oferit un ponton. Valoarea acestuia se ridică la 28.000 lei.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că doi inculpați au fost trimiși în judecată, în stare de libertate. Unul dintre aceștia este Gheorghe Isai, fost auditor la Camera de Conturi Cluj.

ADVERTISEMENT

Fost auditor de la Camera de Conturi Cluj, acuzat de luare de mită. Ce a primit pentru un raport mai “blând”

Al doua persoană acuzată este un om de afaceri. Acesta este acuzat de instigare la luare de mită.

„Inculpatul Isai Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la primăria municipiului Turda, ce a inclus printre obiective și executarea contractului „Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj,” au notat procurorii în rechizitoriu.

„În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând” ,în sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei,” au adăugat.

ADVERTISEMENT

„Cu titlu de exemplu, în raportul de control în care s-a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 1.847.305 lei, se făcea referire, printre altele, la decontarea unor articole înscrise în situații de plată privind realizarea de clădiri la care lucrările nici nu fuseseră începute, situație care ar fi impus sesizarea organelor de urmărire penală,” a explicat DNA, într-un comunicat.

Procurorii au stabilit că Gheorghe Isai s-a ales cu folosul necuvenit, după ce ar fi fost instigat de un om de afaceri. Acesta din urmă era administratorul unei societăți comerciale ce era membră a asocierii care era însărcinată inițial cu realizarea proiectului.

ADVERTISEMENT

Doi comisari de la Protecția Consumatorilor Argeș, reținuți pentru 24 de ore

Cu două zile în urmă, Direcția Națională Anticorupție a transmis că s-a început urmărirea penală și s-a dispus reținerea pentru 24 de ore a doi comisari șefi de la Protecția Consumatorilor Argeș.

Boboc Dumitru – Constantin a fost acuzat de luare de mită și fals intelectual, ambele în formă continuată. De asemenea, Zamfir Paul Constantin este acuzat de luare de mită în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Din februarie până în aprilie, cei doi au pretins și primit foloase necuvenite de la mai mulți agenți economici, pentru a nu aplica amezi contavenționale ori pentru a evita realizarea unor controale, testificând în mod fals că nu sunt nereguli.

„Spre exemplu, unul dintre operatorii economici controlați, ce presta servicii de alimentație publică, își desfășura activitatea cu încălcarea dispozițiilor Ordonanței nr. 21/ din 21 august 1992, republicată, privind protecția consumatorilor, în sensul că utiliza produse expirate, condițiile de muncă erau insalubre, lipsea autorizația de funcționare emisă de către D.S.P. Argeș,” transmite DNA.

ADVERTISEMENT
Tags: