Life

Fost câștigător Eurovision anunță sfârșitul festivalului! Declarații bombă făcute pentru FANATIK

Un fost câștigător Eurovision privește cu amărăciune situația în care a ajuns festivalul. Cântărețul a spus totul, fără ocolișuri.
31.01.2024 | 17:50
Fost castigator Eurovision anunta sfarsitul festivalului Declaratii bomba facute pentru FANATIK
Un fost câștigător al Eurovision anunță sfârșitul festivalului. Foto: Instagram/ EBU
ADVERTISEMENT

Mihai Trăistariu, fost câștigător al Eurovision România în 2006, comentează ultimele noutăți despre concursul muzical european, unele care nu sunt tocmai pe placul său!

Mihai Trăistariu, câștigător Eurovision România 2006, despre excluderea Israelului de la Eurovision, pe modelul scoaterii Rusiei din competiție

În exclusivitate pentru FANATIK, ocupantul locului 3 în finala din 2006, cu melodia „Tornero”, vorbește despre petiția pe care mai mulți artiști din Suedia au transmis-o EBU și anume să nu dea voie Israelului să participe din cauza războiului din Gaza.

ADVERTISEMENT

Mihai Trăistariu spune că festivalul începe să se fâsâie din cauza încrengăturilor politice și că din ce în ce mai des contează alte aspecte în realizarea concursului, unele care nu mai au nicio treabă cu muzica.

Israel nu este prima țară care ar putea fi scoasă de la Eurovision anul ăsta. Și Rusia a fost descalificată în urma invaziei din Ucraina de pe 24 februarie 2022. Trăistariu spune că artiștii care nu au nicio legătură cu situațiile politice din țările lor au de suferit cel mai mult. De asemenea, faptul că țări precum Rusia sau Israel pot fi scoase din schemă definitiv reprezintă o pierdere și pentru public.

ADVERTISEMENT

„Nu o să mai fie niciun Eurovision. Se cam fâsâie”

„Mă deranjează foarte tara că politica intră în muzică. La fel cu Ucraina și Rusia, Rusia nu participă pentru că au bombardat Ucraina. Mie îmi e milă de artiștii ruși, că n-au nicio vină. Au mai fost situații din astea, cu Belarus, care a fost interzisă în 2021, tot politic. Iar Israelul vine tot timpul cu piese ca lumea, show-uri tari.

Și Rusia venea cu niște show-uri și artiști wow. Acuma ce o să facem, scoatem toate țările? Noi nu mai participăm, vreo 5 țări s-au retras, păi rămânem cu cine? Mai sunt șapte țări cu totul? Dacă le scoatem intenționat nu o să mai fie niciun Eurovision. Se cam fâsâie. Mă deranjează, mă enervează. Mie nu îmi place chestia asta.

ADVERTISEMENT

Uite, de exemplu Islanda, dacă i se dă voie Israelului să intre în concurs a zis că se retrage. Acuma dacă rămâne Israelul, Islanda nu mai vrea ea să intre. Mi se pare o tâmpenie! Ce treabă are Fâșia Gaza cu treaba asta? Nu știu de ce se întâmplă așa ceva. Oricum, pentru EBU e o presiune foarte mare, că ei sunt la mijloc, ce să decizi în situația asta? Mi se pare nașpa. Lăsați arta să rămână arta. Restul, să se războiască acasă fiecare. 

Acuma penalizezi niște țări că nu îți place de moaca unora. Într-adevăr, războaiele nu sunt de dorit. E logic. Nimeni nu susține un război, mai ales în era informaticii și a inteligenței artificiale. Producem roboți, dar războaiele merg în continuare cu tancurile și mitraliera. Nu e ok”, a declarat Mihai Trăistariu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

România nu are bani de ESC. Nici Ungaria și Bulgaria nu vor să mai audă de show

România nu este singura țară care s-a retras de la Eurovision, concurs de la care încep să lipsească tot mai multe state. Și Ungaria și Bulgaria au lăsat baltă competiția, fiecare din motivele lor. Ungurii au susținut că nu vor să mai participe la ceea ce numesc ei o mascaradă, acuzând că se promovează tot felul de ideologii și nu muzică.

Motivul pentru care România s-a retras anul ăsta nu are, însă, legătură cu nemulțumirile pe care unele state le invocă. Țara noastră absentează pentru că TVR nu își mai permite financiar o astfel de aventură. Doar taxa de participare costă undeva la 180.000 de euro.

 

ADVERTISEMENT