News

Fosta directoare de la Școala Titulescu ajunge la tribunal. Motivul neașteptat pentru care a dat în judecată instituția

Fosta directoare a Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu”, unde un elev ar fi fost violat în mod repetat, a dat în judecată instituția de învățământ.
08.03.2024 | 09:24
Fosta directoare de la Scoala Titulescu ajunge la tribunal Motivul neasteptat pentru care a dat in judecata institutia
Iudita Popteanu, fosta directoare a Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” din București / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: captură Pro TV / Hepta
ADVERTISEMENT

Iudita Popteanu, fosta directoare a Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” din București, a înaintat o acțiune în instanță, împotriva unității pe care a condus-o timp de 16 ani. Litigiul se judecă la Tribunalul București.

Fosta directoare își cere drepturile în instanță

Procesul deschis de directoarea școlii unde un elev a reclamat că a fost abuzat sexual în mod repetat are ca obiect ”pretenții” și a fost repartizat la Secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale. Dosarul a fost înregistrat pe data de 5 februarie 2024 și va avea primul termen la sfârșitul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

Nu este prima dată când directoarea demisionară deschide o acțiune împotriva propriei școli. În 2022, alături de mai multe cadre didactice, și cu sprijinul Sindicatului Învățământului Preuniversitar, Iudita Popteanu a deschis un proces împotriva Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu”, prin care a cerut obligarea acesteia la recalcularea unor drepturi salariale.

Profesorii au sesizat faptul că majorările salariale primite începând cu anul 2022, potrivit Legii-cadru nr 153/2017, au fost aplicate eronat de către Ministerul Educației. Mai exact, procentul de 10% primit în plus s-a calculat în raport cu salariul de bază din 2018, nu cu cel din 2022, în condițiile în care veniturile profesorilor au mai crescut în acest interval.

ADVERTISEMENT

Profesorii de la Școala ”Nicolae Titulescu” au obținut mai mulți bani la salariu

Procesul a fost o formalitate, fiind câștigat de cadrele didactice încă de la prima înfățișare. Școala a solicitat apel, însă nu a depus întâmpinare și nu s-a prezentat în instanță, așa că dosarul a fost suspendat din martie până în decembrie 2023, când s-a constatat că acțiunea s-a perimat.

Noul proces deschis de fosta directoare, în nume propriu, vine la scurtă vreme după ce guvernul a anunțat că directorii și directorii adjuncți din învățământul preuniversitar vor beneficia de o creștere brută medie totală cu 36% a salariului de bază, în ianuarie 2024, față de decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Pentru salarii s-a mers în instanță, pentru abuz sexual nu s-a sesizat nici măcar Consiliul de Administrație

Iudita Popteanu este acuzată de părinții copilului agresat în toaleta Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” de faptul că nu a sesizat autoritățile și inspectoratul în legătură cu acest incident, lucru pe care era obligat să-l facă. În schimb, școala ar fi încercat să mușamalizeze cazul prin introducerea în Contractul de Școlarizare a unei clauze potrivit căreia părinții nu au voie să denigreze instituția de învățământ în presă.

Directoarea Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” și-a dat demisia din funcție marți, 5 martie 2024, la câteva ore după ce ministrul Educației a anunțat că va trimite Corpul de control, în cazul copilului agresat în toaleta instituției. În aceeași zi, Ligia Deca a fost chemată la Guvern, pentru a-i prezenta situația premierului Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

„Există o serie întreagă de constatări care ţin de neinformarea unor entităţi care trebuiau informate despre aceste cazuri, de exemplu Consiliul de Administraţie al şcolii sau comisia care ar trebui să vizeze cazurile de violenţă. (…) Ministerul Educaţiei nu a fost notificat de şcoală sau de inspectorat. Am aflat din presă despre acest caz”, a declarat Ligia Deca.

Iulia Popteanu vorbea în fața elevilor pe tema anti-bullying

Potrivit unor surse neoficiale, demisia Iuditei Popteanu a fost solicitată la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

scoala titulescu antibullying
La începutul lunii februarie, Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” a găzduit o conferință anti-bullying / Sursă foto: Facebook Școala Nicolae Titulescu

 

Iudita Popteanu se afla la conducerea Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” încă din anul 2008. La începutul lunii februarie, instituția a organizat o dezbatere anti-bullying, numită ”Uniți împotriva violenței școlare: împreună pentru o școală prietenoasă”, unde a luat parte și un reprezentant al ISMB.

ADVERTISEMENT
Tags: