News

Fostul angajat al companiei Boeing care a dat în vileag neregulile din interior a fost găsit mort. Ce ar fi pățit John Barnett

Fostul angajat al Boeing, John Barnett, a fost găsit mort în SUA. Barnett era cunoscut pentru că ar fi dat în vileag mai multe nereguli din interiorul companiei.
12.03.2024 | 18:00
Fostul angajat al companiei Boeing care a dat in vileag neregulile din interior a fost gasit mort Ce ar fi patit John Barnett
Fostul angajat al companiei Boeing care a dat în vileag neregulile din interior a fost găsit mort. Ce ar fi pățit John Barnett
ADVERTISEMENT

John Barnett lucrase pentru Boeing timp de 32 de ani, până la pensionarea sa din 2017, iar cu câteva zile înainte să moară, bărbatul tocmai a depus mărturie într-un proces împotriva companiei. Considerat un avertizor de integritate, sau ”whistleblower”, Barnett a murit la 62 de ani din cauza ”unei răni auto-provocate”.

Fostul angajat al companiei Boeing care a dat în vileag neregulile

John Barnett a lucrat pentru gigantul american producător de avioane timp de 32 de ani, până la pensionarea sa în 2017 din motive medicale. Din 2010, Barnett a lucrat ca manager de calitate la uzina din North Charleston, cea care producea 787 Dreamliner, un avion de linie de ultimă generație, folosit în principal pe rutele pe distanțe lungi.

ADVERTISEMENT

În 2019, John Barnett a declarat pentru BBC că muncitorii, sub presiunea conducerii, au fost obligați să monteze piese sub standardul de calitate la aeronave pe linia de producție. Totodată, fostul angajat al Boeing a dezvăluit că că a descoperit probleme grave referitor la sistemele de oxigen, ceea ce ar putea însemna că una din patru măști nu ar funcționa în caz de urgență.

Declarațiile lui Barnett au devenit și mai interesante în momentul în care un avion Boeing și-a pierdut ușa în timpul zborului, iar patronul Space X și X, Elon Musk, a criticat compania Boeing pentru aceste carențe în producție. Cert e că John Barnett declarase că a devenit îngrijorat de faptul că procesul de asamblare al avioanelor a fost grăbit și siguranța a fost compromis.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Barnett a declarat pentru BBC că muncitorii companiei nu au respectat procedurile, astfel că avioanele Boeing ar fi fost nesigure în timpul zborului. Asta, în condițiile în care piese defecte și necorespunzătoare au fost montante pe avioane care erau în construcție pentru a preveni întârzierile de pe linia de producție.

John Barnett a murit în timp ce se judeca cu compania Boeing

De asemenea, John Barnett a susținut că și-a a alertat managerii cu privire la preocupările sale, dar nu a fost luată nicio măsură în acest sens. În replică, Boeing a negat aceste afirmații. Cu toate acestea, în 2017 Administrația Federală a Aviației (FAA) a confirmat unele dintre problemele indicate de Barnett.

ADVERTISEMENT

Compania Boeing a primit atunci ordin să remedieze situația, după cel puțin 53 de piese neconforme au dispărut din fabrică. După ce s-a pensionat, John Bartnett a decis să cheme în instanță compania. Barnett i-a acuzat pe cei de la Boeing că i-au denigrat imaginea. Săptămâna trecută, bărbatul trebuia să se prezinte unor audieri, însă nu s-a prezentat al tribunal.

În consecință, avocații săi l-au căutat la hotel, după care l-au găsit mort în mașina sa personală, parcată în fața hotelului. Într-o reacție pentru BBC, avocatul lui John Barnett a descris moartea sa drept ”tragică”. La rândul său, reprezentanții companiei Boeing au transmis că sunt ”întristați de moartea domnului Barnett, iar gândurile sunt alături de familia și prietenii lui”.

ADVERTISEMENT

Moartea lui John Barnett vine în momentul în care standardele de producție de la Boeing, dar și la furnizorul său cheie, Spirit Aerosystems, sunt supuse unui control intens. Totul ar fi culminat cu incidentul de la începutul lunii ianuarie, când o ușă a zburat în timp ce un avion Boeing 737 Max nou-nouț decolase de pe Aeroportul Internațional Portland.

Un raport preliminar al Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA a sugerat că patru șuruburi cu cheie, concepute pentru a ține ușa în siguranță, nu au fost montate corespunzător. Săptămâna trecută, FAA a declarat că un audit de șase săptămâni la sediile Boeing a identificat ”mai multe cazuri în care compania nu a respectat cerințele de control al calității producției”.

ADVERTISEMENT
Tags: