News

Fostul premier pakistanez, Imran Khan, arestat pentru corupție. Proteste violente la Islamabad

Fostul premier pakistanez, Imran Khan, a fost arestat preventiv, în timp ce se deplasa la tribunal pentru a fi acuzat într-un caz de corupție.
09.05.2023 | 16:45
Fostul premier pakistanez Imran Khan arestat pentru coruptie Proteste violente la Islamabad
Imran Khan, arestat pentru corupție. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Fostul prim-ministru al Pakistanului, Imran Khan, a fost reținut marți, 9 mai, de trupele paramilitare care au intrat cu forța într-un tribunal din Islamabad. Politicianul este acuzat de mai multe infracțiuni de corupție, însă acesta a negat acuzațiile care i se aduc.

Imran Khan, arestat pentru corupție

Arestarea dramatică și bruscă a ex-premierului prezintă cel mai recent capitol din luni de tulburări politice în această țară cu arme nucleare, după ce Khan a fost demis anul trecut. Potrivit celor de la CNN, care citează documentele din instanță, Khan a fost reținut în Islamabad pe baza acuzațiilor aduse de Biroul Național de Responsabilitate, agenția de combatere a corupției.

ADVERTISEMENT

El își înregistra datele biometrice pentru o apariție în instanță când forțele paramilitare au spart o fereastră pentru a ajunge la el înainte de a-l aresta, așa cum se poate vedea într-un videoclip făcut public de către partidul său, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). Poarta instituției a fost apoi blocată de vehicule blindate, iar politicianul a fost luat de trupele speciale.

În acest clip se poate observa cum forțele paramilitare au luat cu asalt clădirea Înaltei Curți din Islamabad înainte de a-l reține pe Khan. Acesta din urmă a declarat că a fost “reținut pe baza unor acuzații incorecte”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al PTI, Fawad Chaudhry, a asociat arestarea lui Khan cu o “răpire”.

ADVERTISEMENT

“Când veți auzi aceste cuvinte, voi fi reținut pe baza unor acuzații incorecte. Constituția Pakistanului, care ne dă drepturi, care ne dă democrație, a fost îngropată. Poate că nu voi mai avea oportunitatea să vă mai vorbesc”, a spus Khan, într-o înregistrare postată pe pagina oficială a partidului PTI.

Khan a mai adăugat: “Am respectat întotdeauna legea. Sunt arestat astfel încât să nu pot urma calea politică pentru drepturile fundamentale ale acestei țări și pentru mine.  Sunt victima unor escroci, a unui guvern corupt”.

ADVERTISEMENT

Khan a lansat un apel către susținătorii partidului pe care îl conduce: “Ieșiți pentru drepturile voastre fundamentale; nicio națiune nu primește libertatea pe tavă; a venit momentul pentru voi toți să veniți și să luptați pentru drepturile voastre”.

În urma acțiunii autorităților de la Islamabad, susținătorii fostului premier au ieșit în stradă. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a reprima protestele care au izbucnit în mai multe orașe din Pakistan după arestarea lui Khan, a anunțat Al Jazeera. În Karachi, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care se adunaseră pe drumul principal care traversează cel mai mare oraș al țării. În orașul Lahore, în estul țării, unde locuiește Khan, poliția a folosit tunuri cu apă, potrivit rapoartelor.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei pakistaneze, fostul premier urmează să fie prezentat în fața unui judecător miercuri, unde urmează să i se prezinte acuzațiile de corupție.

Pe de altă parte, ministrul de interne, Rana Sanaullah, a declarat că arestarea lui Imran Khan a fost făcută “în conformitate cu legea” și la ordinul Biroului Național de Responsabilitate (NAB). “NAB este o instituție independentă și nu am încercat niciodată să o controlăm”, a declarat acesta în timp ce se adresa reporterilor.

Tentative eșuate de a-l aresta pe Khan

Arestarea lui Khan survine într-un moment în care populația Pakistanului încearcă să facă față celei mai grave crize economice din ultimele decenii, marcată de o inflație record și o creștere economică anemică.

Deși rezervele valutare ale țării sunt aproape epuizate și acordarea unui nou pachet de asistență financiară de urgență a fost amânată de FMI pentru mai multe luni de zile, Guvernul și-a continuat politica fără a oferi soluții concrete pentru ieșirea din această criză.

Înainte de această arestare, au avut loc câteva tentative de a-l aresta pe Khan la domiciliul său din Lahore, dar acestea au fost urmate de ciocniri violente între susținătorii săi și forțele de securitate.

 

ADVERTISEMENT