News

Fostul șef al DNA Ploiești și fostul procuror Mircea Negulescu, achitați de ÎCCJ. Decizia nu e definitivă

Fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, a fost achitat de ÎCCJ alături de fostul procuror Mircea Negulescu, deși decizia nu este definitivă.
21.06.2023 | 16:45
Fostul sef al DNA Ploiesti si fostul procuror Mircea Negulescu achitati de ICCJ Decizia nu e definitiva
Fostul șef al DNA Ploiești și fostul procuror Mircea Negulescu, achitați. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Cei doi, Mircea Negulescu și Lucian Onea, erau judecați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care represiune nedreaptă ți cercetare abuzivă. Lucian Onea și Mircea Negulescu au fost trimiși în judecată de către Secția pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), însă cazul pare extrem de complicat.

Fostul șef al DNA Ploiești și fostul procuror Mircea Negulescu

Mircea Negulescu, supranumit ”Portocală” de o parte dintre jurnaliști, a devenit faimos după ce a fost trimis în judecată în 22 decembrie 2020, fiind acuzat că în perioada cât era procuror DNA Ploiești, în era Laura Kovesi, cu ajutorul unui ofițer de poliție judiciară, a procedat la ”ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare penale care îl vizau pe fostul deputat PSD Vlad Cosma, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane”, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Practic, ar fi înscenat diverse fapte unor persoane pe care le-ar fi urmărit penal, deși știa că sunt nevinovate. O altă acuzație a procurorilor e că ”Portocală” ar fi determinat un judecat ÎCCJ să aresteze preventiv o persoană, cu toate că știa că persoana e nevinovată. Mai mult, procurorul ar fi determinat mai multe persoane să depună mărturie mincinoasă. Totuși, în cele din urmă ÎCCJ a demontat rând pe rând toate acuzațiile, iar fostul procuror nu pare a fi vinovat de nimic.

La rândul său, Lucian Onea era acuzat de ”participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

ADVERTISEMENT

Totodată, procurorii SIIJ susțineau că Lucian Onea și Mircea ”Portocală” Negulescu au determinat în 2015 un martor să plăsmuiască un denunț în numele unei persoane imaginare, și să întocmească în format un tabel electronic care conțin numele unor cetățeni din Republica Moldova, cu scopul de a dovedi infracțiunea de corupere a alegătorilor în acest caz.

“În rechizitoriu, se mai reţine că inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, în mod repetat, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada aprilie – mai 2015, l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunţ şi a unor tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari”, a mai transmis Parchetul.

ADVERTISEMENT

Cazul a fost mediatizat pe larg, mai ales că Onea și Negulescu s-au considerat mereu nevinovați și niște simple victime. Cu toate acestea, Onea a refuzat să demisioneze din funcție până în clipa în care a fost declanșată urmărirea penală. Situația era comentată atunci în termeni duri inclusiv de politologul Alina Mungiu-Pippidi.

”Domnul Lucian Onea ar fi trebuit să se autosuspende sau să fie suspendat de azi, la nivelul CSM sau de Laura Codruța Kovesi, nu să aștepte în funcție. Totdeauna am cerut ca o persoană asupra căreia planează suspiciuni să se retragă, nu pentru că îl considerăm vinovat ci pentru că există inclusiv posibilitatea să intervină în ancheta care îl vizează”, declara Alina Mungiu-Pippidi.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, fostul șef DNA a insistat mereu că e nevinovat: ”Mi-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile. Urmează să administrăm probe în vederea aflării adevărului. Fiecare o să răspundă pentru faptele pe care le-a făcut. Nu vreau să discut detalii din dosar, urmărirea penală este secretă. Nu mi-e teamă, nu sunt vinovat de nimic”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni