Sport

Fotbalul se schimbă din temelii: perioade de time-out și pedepse pentru portari. Plus cartonașul albastru

IFAB este organizația care reglementează legile în fotbal și tocmai va testa noi măsuri cum ar fi pauza de calmare și interzicerea protestelor.
06.03.2024 | 14:01
Fotbalul se schimba din temelii perioade de timeout si pedepse pentru portari Plus cartonasul albastru
Un conflict între jucători ca la Rapid-CFR va fi văzut tot mai rar
ADVERTISEMENT

IFAB este organizația care reglementează legile în fotbal și tocmai va testa noi măsuri, cum ar fi time-out-uri pentru momentele de maximă tensiune între echipe care va funcționa ca o „pauză de calmare a jucătorilor”. Se poate spune că asistăm la o adevărată revoluție în fotbal având în vedere faptul că mai sunt și alte măsuri ce vor fi implementate sau testate.

8 secunde pentru portar

Una dintre aceste măsuri este mărirea timpului maxim acordat portarului pentru repunerea mingii cu 8 secunde. Dacă acest interval nu va fi respectat, echipa va fi penalizată cu corner sau aut.

ADVERTISEMENT

S-a discutat foarte mult și despre cartonașul albastru, dar impunerea lui s-a amânat, dar în schimb se va apela la eliminarea temporară de zece minute. Această eliminare va fi testată în perioada următoare la echipe de ligă inferioară dar și diverse meciuri amicale. Este clar că IFAB are de gând să revoluționeze fotbalul prin aceste invenții ce vor avea o influență consistentă asupra jocului de fotbal. Organizația a dezbătut aceste invenții la a 138-a reuniune de sâmbăta trecută, ținută în Scoția.

IFAB a votat afirmativ și alte două măsuri ce urmează să fie testate cum sunt „pauză de calmare”, prin care arbitrul va putea detensiona atmosfera din teren

ADVERTISEMENT

Pauza de calmare va fi implementată atunci când sunt conflicte între jucători arbitrul urmând să trimiță echipele la margine.

„Această prevedere ar semăna cu metoda punitivă cu care mulți părinți își trimit copiii la colț în momentele de «rebeliune». Cât vor dura însă aceste pauze de calmare? Este o altă întrebare la care deocamdată nu există un răspuns”, a precizat publicația Mundo Deportivo.

ADVERTISEMENT

Măsura se va corela cu cea în care se limitează posibilitatea căpitanului de a vorbi cu arbitrul și a protesta astfel că se va interzice jucătorilor să conteste deciziile centralului. Rugby-ul este sportul din care IFAB s-a inspirat pentru această regulă.

Reguli noi și pentru portari!

O nouă măsură este mărirea timpului în care portarii pot păstra mingea, intervalul fiind mărit la opt secunde, în prezent fiind șase secunde.

ADVERTISEMENT

IFAB va implementa și o măsură care vizează goalkeeperul vrea să tragă de timp, mai exact se va da corner sau aut de margine, de la 11 metri distanță de linia de fund a terenului. IFAB va testa și aceste măsuri.

Competițiile naționale vor testa aceste măsuri începând cu liga a treia din fiecare țară. În Marea Britanie se va experimenta în Cupa Angliei la masculin și campionatul insular feminin. În aceste competiții se vor experimenta și eliminările temporare.

ADVERTISEMENT
Tags: