Sport

Franța doboară Super Liga propusă de Real Madrid și Barcelona. “26 de țări au semnat”

Super Liga propusă de Real Madrid și Barcelona nu este văzută cu ochi buni de Franța. Astfel, țara din Hexagon încearcă să pună capăt acestei inițiative.
08.02.2024 | 13:31
Franta doboara Super Liga propusa de Real Madrid si Barcelona 26 de tari au semnat
Super Liga propusă de Real Madrid și Barcelona nu este văzută cu cohi buni de țările UE. Sursa Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Juan Laporta și Florentino Perez s-au pus de acord să înființeze o competiție fotbalistică mult mai mare și mai importantă decât Champions League. Formatul deținut de UEFA nu mai reprezintă un interes pentru granzii din Spania. Cu toate acestea, Super Liga propusă de Real Madrid și Barcelona nu este văzută cu ochi buni de Franța.

Franța doboară Super Liga propusă de Real Madrid și Barcelona. “26 de țări au semnat”

Astăzi, 8 februarie, are loc Congresul UEFA. Ediția cu numărul 48 se desfășoară la Paris, pe scena “Maison de la Mutualite”. Franța va încerca alături de alte 25 de țări din UE să doboare Super Liga propusă de Real Madrid și Barcelona.

ADVERTISEMENT

Președintele țării din Hexagon este cel care conduce coaliția Europeană contra competiției rivale, Champions League. Politicianul francez a strâns 26 de semnături de la țările membre UE. Spania este singura care nu s-a pronunțat împotriva Super Ligii. Inițiativa lui Emmanuel Macron este susținută și de ministrul Educației Naționale, Tineretului, Sportului, Jocurilor Olimpice și Paralimpice, Amélie Oudea-Castera.

“Vrem unitate și solidaritate în lumea sportului european. Franța își arată sprijinul pentru principalele caracteristici ale unui model european de sport. În special pentru structura piramidală, sistemul deschis de promovare și retrogradare.

ADVERTISEMENT

Dar și prin abordarea de la bază, solidaritatea, rolul sportului în identitatea națională, construcția comunitară și structurile bazate pe voluntariat. Precum și funcțiile sale sociale, educaționale, culturale și de sănătate”, este mesajul transmit de francezi.

“26 de țări au semnat”

Declarația reamintește “importanța protejării și consolidării unui sport bazat pe solidaritate și valori” și face trimitere la hotărârea “privind principalele caracteristici ale unui model european de sport”, adoptată, în unanimitate, de miniștrii sportului din UE la 30 noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Astfel, țările implicate în acest act susțin și vor să promoveze “valorile în sport și în organizațiile sportive, guvernate în conformitate cu principiile democrației, transparenței, integrității, solidarității, egalității de gen, deschiderii, responsabilității, accesibilității, responsabilității sociale și respectării drepturilor fundamentale și a drepturilor omului”.

“Cei 26 de semnatari ai declarației invită organismele de conducere ale sportului să păstreze aceste caracteristici și valori esențiale. Dar și să garanteze echilibrul între dimensiunea economică a sportului și funcțiile sale educative și sociale, precum și relația și solidaritatea dintre sportul de masă și cel profesionist”, anunță RMC Sport.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii februarie, Juan Laporta anunța că a adunat 15 semnături de la cluburi de top din Europa pentru înființarea Super Ligii. Ulterior, o parte dintre acestea au negat declarația făcută de președintele Barcelonei, care alături de Florentino Perez încearcă să pornească proiectul rival Ligii Campionilor, deținut de UEFA.

ADVERTISEMENT