Sport

Franţa joacă în optimile Euro 2020 la Bucureşti. Ce rezultate au avut campioanele mondiale în România

Franţa este a patra deţinătoare de Cupă Mondială care joacă la Bucureşti. Niciodată nu s-a marcat mai mult de un gol în precedentele 3 jocuri.
28.06.2021 | 10:45
Franta joaca in optimile Euro 2020 la Bucuresti Ce rezultate au avut campioanele mondiale in Romania
ADVERTISEMENT

Franţa este a patra naţională care vine să joace la Bucureşti în calitate de campioană mondială en-titre. Precedentele au fost Italia, în două rânduri, şi Anglia, de fiecare dată întâlnind naţionala României. Luni, 28 iunie, de la ora 22:00, Franţa va juca împotriva Elveţiei, în optimile Euro 2020.

Italia, dublă campioană mondială în 1939

Prima vizită a unei campioane mondiale în România, în calitate de deţinătătoare a titlului, a fost cea a Italiei, în 1939. La momentul respectiv, squadra azzurra era regina lumii cu repetiţie. După titlul din 1934, obţinut pe teren propriu, Italia reuşea să îşi apere trofeul în 1938, pe tărâm francez.

ADVERTISEMENT

Pe 11 iunie 1939, stadionul ANEF din Bucureşti era arhiplin. Presa vremii a scris că au fost 28.000 de fani. România juca împotriva Italiei, într-un amical de gală.

În echipa lui Virgil Economu, cele mai importante nume erau cele ale căpitanului Iuliu Bodola, Iuliu Baratky şi Ştefan Dobay. Dar Italia lui Vittorio Pozzo răspundea cu Giuseppe Meazza, căpitan, Silvio Piola, Pietro Rava sau Aldo Olivieri. Scorul final a fost 0-1, singurul gol al meciului fiind marcat de Gino Colaussi, în minutul 32.

ADVERTISEMENT

Anglia venea la Bucureşti după Mondialul din 1966

După 29 de ani, România găzduia din nou un meci împotriva campioanei mondiale. Anglia, care se încununase regină în 1966 pe teren propriu, venea la Bucureşti pentru un joc amical.

Pe 6 noiembrie 1968, şapte dintre titularii Angliei în finala mondială din 1966 contra Germaniei intrau din primul minut în teren împotriva României. Legendarul portar Gordon Banks, căpitanul Bobby Moore, cei doi marcatori din finala mondială Martin Peters şi Geoff Hurst, plus toţi ceilalţi jucători de atac, Bobby Charlton, Alan Ball şi Roger Hunt, au evoluat la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Pentru „tricolori“, au fost pe gazon căpitanul Ion Barbu, Lajos Sătmăreanu, Cornel Dinu, Ion Pârcălab, Nicolae Dobrin, Florea Dumitrache sau Mircea Lucescu. Selecţioner era Angelo Niculescu. S-a terminat cu scorul de 0-0, iar România începea să devină coşmarul Albionului.

1983, anul primei victorii în faţa campioanei mondiale en-titre

Italia avea să revină la Bucureşti în calitate de campioană mondială şi în 1983. Rossi, Tardelli şi Altobelli îi aduseseră titlul în 1982, după o finală cu Germania, pentru care marcase Breitner.

ADVERTISEMENT

Pe 16 aprilie 1983, pe fostul „23 august“, România reuşea singura victorie în faţa unei campioane mondiale. Marele Dino Zoff era pensionat de Loţi Boloni, cu o lovitură liberă în minutul 24.

80.000 de oameni au asistat la succesul „tricolorilor“ (1-0), care se calificau la Europeanul din Franţa 1984. Tânărul selecţioner Mircea Lucescu reuşea una dintre cele mai importante victorii ale carierei împotriva uriaşului Enzo Bearzot.

Franţa, prima campioană mondială pentru care România e doar gazdă, nu şi adversar

Franţa va bifa o nouă premieră când va evolua la Bucureşti contra Elveţia. Este singura campioană mondială care evoluează la Bucureşti, dar nu în compania României.

Franţa – Elveţia se joacă luni, 28 iunie, de la ora 22:00, în optimile de finală ale Campionatului European 2020. Câştigătoarea acestei partide va înfrunta în sferturi învingătoarea dintre Croaţia şi Spania.

ADVERTISEMENT
Tags: