News

Franța, paralizată de o grevă națională. Zeci de mii de oameni pe străzi. Care sunt cererile acestora. Video

Franța este paralizată, marți, 18 octombrie, de o grevă națională. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a protesta față de situația din țară.
18.10.2022 | 19:09
Franta paralizata de o greva nationala Zeci de mii de oameni pe strazi Care sunt cererile acestora Video
Grevă în Franța. Zeci de mii de oameni pe străzi cer creșteri de salarii și controlul prețurilor din energie. Sursa foto: Twitter / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Peste 140.000 de oameni au mărșăluit, duminică, pe străzile din Paris, din cauza creșterii prețurilor. Mișcări ample de stradă au loc și marți, când a fost declanșată o grevă națională.

Grevă în Franța. Zeci de mii de oameni pe străzi cer creșteri de salarii și controlul prețurilor din energie

La apelul mai multor sindicate din Franţa, o grevă la nivel național afectează, marți, mai multe sectoare de activitate ale ţării.

ADVERTISEMENT

Paralizate parțial de proteste sunt metroul, trenurile, sectorul energetic și învățământul. În centrul revendicărilor cetățenilor se află măsuri privind puterea de cumpărare, adică salariile. Oamenii mai cer un control în privința prețurilor din energie și investiții în proiecte de mediu.

Greva şi manifestaţiile au fost lansate la apelul a 4 mari sindicate: CGT, FO, Solidaires şi FSU, notează Rfi.

ADVERTISEMENT


Greva de marţi are loc la doar 48 de ore după ”marşul contra scumpirii vieţii şi pentru tranziţia ecologică”, organizat duminică la iniţiativa Noii uniuni populare, ecologice şi sociale. E vorba de alianţa de stânga din parlamentul francez creată la propunerea lui Jean-Luc Mélenchon.

Din cauza grevei de marți, Eurostar a anunțat că anulează unele trenuri între Londra și Paris. De asemenea, operatorul feroviar public francez SNCF a declarat că traficul intern a scăzut cu 50%.

ADVERTISEMENT

Protestele s-au extins deja în alte părți ale sectorului energetic, inclusiv la gigantul nuclear EDF, unde lucrările de întreținere cruciale pentru alimentarea cu energie electrică a Europei vor fi amânate.

Luni, un reprezentant al sindicatului FNME-CGT a declarat că grevele afectează activitatea la 10 centrale nucleare franceze. Și sindicatele funcționarilor publici au cerut să se alăture grevei.

ADVERTISEMENT

Zeci de mii de oameni pe străzile din Paris. Ciocniri cu Poliția

În social-media au apărut clipuri de pe străzile din Paris care arată ciocniri între protestatari și forțele de ordine.

MAE, alertă de călătorie pentru Franța

Luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru români care merg în Franța.

Instituția de la București îi atenționează pe cetățenii care intenționează să călătorească în acest stat că aici pot exista perturbații ale circulației feroviare și rutiere.

Ministerul Afacerilor Externe informează că în data de 18 octombrie 2022 va avea loc o grevă ce va produce efecte asupra a numeroase sectoare de activitate din această țară.

Se anticipează perturbări ale circulației feroviare pe liniile: Transilien, Intercité, TER, RER și Eurostar. Greva va avea impact și asupra circulației autobuzelor.

”Se recomandă cetățenilor români să consulte orarul feroviar, accesând pagina web https://www.sncf.com/fr/itineraire-reservation/info-trafic/idf, iar pentru RATP – https://www.ratp.fr/infos-trafic.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență”, informează MAE.

ADVERTISEMENT
Tags: