News

Fraudă în numele Băncii Mondiale pe timp de pandemie. Utilizatorii de carduri Visa şi MasterCard, avertizați de specialiști

29.04.2020 | 10:22
Frauda in numele Bancii Mondiale pe timp de pandemie Utilizatorii de carduri Visa si MasterCard avertizati de specialisti
ADVERTISEMENT

O nouă fraudă a fost pusă la cale în timpul pandemiei de coronavirus, iar de această dată la mijloc se află numele Băncii Mondiale.

Fraudă în numele Băncii Mondiale pe timp de pandemie

Specialiștii CERT-RO au descoperit o fraudă în numele Băncii Mondiale în plină pandemie și i-a avertizat pe utilizatorii de carduri Visa şi MasterCard asupra pericolelor la care se expun.

ADVERTISEMENT

”Echipa CERT-RO a identificat un site, special creat pentru atacuri de tip phishing, pe platforma Weebly. Având în vedere faptul că Weebly este o platformă gratuită, de multe ori aceasta este abuzată de atacatori pentru a găzdui conținut malițios și a lansa atacuri”, se arată în mesajul de pe site-ul cert.ro.

Noua campanie de tip phishing, copiază de această dată elementele de identitate vizuală ale Băncii Mondiale, cu scopul de a determina utilizatorii care accesează link-ul să își introducă date bancare, corespondente serviciului de internet banking.

ADVERTISEMENT

Atacatorii apelează la elemente de presiune

Utilizatorii care vizitează site-ul banca-mondiala[.]weebly[.]com sunt întâmpinați cu un text sec, într-o limbă română incoerentă, cel mai probabil transcris dintr-o altă limbă, cu ajutorul unui instrument automat de traducere.

”Stimate utilizator al Băncii, vă sfătuim să completați informațiile dvs. bancare, după cum este indicat mai jos, pentru a evita închiderea contului dvs. bancar. Dacă nu completați informațiile dvs. bancare, așa cum este indicat mai jos înainte de 24 de ore, contul dvs. bancar va fi închis permanent”, este mesajul care apare la respectiva adresă.

ADVERTISEMENT

Ca și în cazurile precedente, atacatorii apelează la un element de presiune, urgență, introdus pentru stimularea unei decizii rapide a utilizatorilor. Clienții care nu doresc ”suspendarea” contului sunt ghidați să furnizeze date corespondente contului bancar.

BCR și-a informat clienții că în ultimul timp au avut loc atacuri informatice asupra conturilor și îi sfătuiește pe aceștia să nu ofere date personale, deoarece banca nu cere astfel de date.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii, CERT-RO a publicat o alertă referitoare la apariția unor site-uri de phishing ce vizează utilizatorii de carduri bancare din România – Visa, MasterCard, American Express etc.

ADVERTISEMENT