News

Fraudă la Evaluarea Naţională. Un profesor din Suceava a publicat subiectele la proba de română încă de dimineaţă. Update

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit la finalul primei zile a Evaluării Naționale 2022 despre cazul unui profesor care a divulgat subiectele examenului în Suceava.
14.06.2022 | 15:39
Frauda la Evaluarea Nationala Un profesor din Suceava a publicat subiectele la proba de romana inca de dimineata Update
Ministrul educației Sorin Cîmpeanu, despre Evaluarea Națională 2022. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-06-2022
15:37

Profesorul care a distribuit subiectele e din Gura Humorului

Parchetul a fost sesizat după ce Inspectoratul Școlar Suceava a aflat că subiectele la proba de Limba română au fost distribuite pe un grup de WhatsApp al părinților încă de la 9 dimineața.

Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Grigore Bocanci, a anunțat că incidentul a fost raportat la o școală din localitatea Gura Humorului.

Conform Monitorul de Suceava, cel care a distribuit subiectele ar fi un angajat al Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Teodor Balan” din Gura Humorului.

“Subiectele au apărut pe un grup de WhatsApp al părinţilor. IŞJ Suceava a început o anchetă şi a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, a afirmat şeful IŞJ Suceava, Grigore Bocanci.

Totodată, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre o digitalizare la nivel de țară a Evaluării Naționale și a Bacalaureatului în anii ce vor urma.

România va fi digitalizată pentru Bacalaureat

S-a desfășurat prima probă a examenului. Au fost prezenți 148.891 de elevi de clasa a VIII-a. 6668 de absenți. Să ținem seama de faptul că anul acesta, pentru prima oară, elevii care au dus România pe locurile 1-2-3 la Olimpiadele Internaționale au avut dreptul să nu se prezinte la evaluare, având asigurat accesul la liceu. Fără examen și peste numărul de locuri, mai mult de 100 de elevi nu au fost obligați la examen, li s-a recunoscut meritul”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu a vorbit despre o digitalizare generalizată la nivel de țară a sistemului de corectare a lucrărilor, în anii următori.

“S-a înregistrat azi o premieră absolută, până în acest moment proiectul pilot din Dâmbovița a fost un succes, în sensul în care, contrar îngrijorărilor timpul mediu de scanare și încărcare a unei lucrări a fost de două minute. Vorbim de școli din mediu rural cu slabă conexiune la internet.

ADVERTISEMENT

S-au încărcat 3400 de lucrări în 255 de clase de examen în 113 de centre de examen. Putem avea următoarele avantaje, începând cu ora 15:00 s-ar putea începe evaluarea, direct. I-am exclus pe acei evaluatori care anul trecut au dat note cu diferențe mari față de nota finală. Alt avantaj major, dacă vrem concluzii cu privire la creativitate, ne uităm la compunere. Având în vedere acest succes de etapă, anul viitor vom putea extinde la nivel național această procedură de digitalizare a proceselor ce țin de Evaluarea Națională, dar și cele ce țin de Bacalaureat. Nu s-a mai reușit până acum acest lucru, sunt state europene care nu au înregistrat această reușită”, a completat Cîmpeanu.

Doi elevi au copiat la examen, un profesor din Suceava a publicat subiectele

Ministrul educației a vorbit despre mai multe nereguli, printre care doi elevi care au fost excluși din sală pentru că au vrut să copieze. De asemenea, un profesor din Suceava a divulgat subiectele înainte ca examenul să înceapă.

ADVERTISEMENT

Au fost înregistrate două tentative de fraudă și elevi dați afară din examen. Au fost înregistrate și erori ale colegilor în Teleorman, Dolj, Bistrița Năsăud. Teleorman a fost situație la care s-a apelat la subiectele de rezervă, elev de clasa a 8-a care a susținut din spital examenul. A fost și un caz grav, nu vom tolera așa ceva, contrar angajamentului de confidențialitate s-a angajat că va păstra confidențialitatea la subiecte și barem. Cei care și-au încălcat angajamentul de confidențialitate, vor suporta consecințele conform legii. Au fost considerate secret de serviciu. Autoritățile din Suceava derulează o anchetă disciplinară și organele au fost anunțate. Dorim să asigurăm condiții corecte. Nu putem tolera astfel de abateri de la normă, a completat Cîmpeanu.