News

Frig extrem şi furtuni în Europa. Mii de oameni rămaşi blocaţi în maşini, temperaturile au coborât la -43°C

În Suedia s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din ultimul sfert de secol, iar mii de oameni au rămas blocaţi în maşini, din cauza viscolului.
04.01.2024 | 16:48
Frig extrem si furtuni in Europa Mii de oameni ramasi blocati in masini temperaturile au coborat la 43C
Vremea extremă face ravagii în Europa Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Frigul extrem și cantitățile mari de zăpadă au pus stăpânire pe nordul Europei. În Laponia finlandeză, o mamă și un copil au fost găsiți morți, după o avalanșă. Poliția a tranmis că trupul copilului a fost găsit în Pyhäkur, în nordul Finlandei, joi dimineață, în apropierea locului în care mama lui a fost găsită marți, după ce o avalanșă a început într-o stațiune de schi.

Armata le-a oferit hrană și apă oamenilor blocaţi cu maşinile în nămeţi

„Condițiile meteorologice foarte nefavorabile, combinate cu o avalanșă, au provocat acest accident trist și neobișnuit”, a declarat Kirsi Huhtamäki, comisarul de poliție care conduce ancheta.

ADVERTISEMENT

În Suedia, unde au fost înregistrate temperaturi scăzute record pentru ultimele decenii, serviciile de salvare și armata au lucrat ore în şir pentru a-i scoate pe pasagerii din aproximativ 1.000 de mașini prinse peste noapte într-un viscol în sudul țării.

Drumul E22 dintre Hörby și Kristianstad este de așteptat să se redeschidă până vineri dimineață. „Drumul este blocat pe aproximativ 5 kilometri”, a transmis serviciul de salvare din Kristianstad. „Mașinile și camioanele trebuie îndepărtate și drumul trebuie curățat de zăpadă înainte de a putea fi deschis traficului”, au adăugat autorităţile.

ADVERTISEMENT

Armata a fost trimisă să livreze hrană și apă oamenilor rămaşi blocaţi în nămeţi. „Este un haos total”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Evelina Olsson.

Temperaturile din nordul Suediei au scăzut sub -40 de grade Celsius pentru a doua zi consecutiv. Kvikkjokk-Årrenjarka din Laponia suedeză a înregistrat -43,6 grade Celsius – cea mai scăzută temperatură din luna ianuarie înregistrată în țară în ultimul sfert de secol.

ADVERTISEMENT

Frigul extrem a perturbat transportul și a închis școli în întreaga regiune, în timp ce vânturile puternice și ploile abundente din vestul Europei au provocat inundații și cel puțin un deces.

Poliția din cea mai mare parte a Danemarcei i-a îndemnat pe șoferi să evite călătoriile inutile, după ce vântul și zăpada au lovit părțile de nord și de vest ale țării. Un val de aer rece din Siberia și Arctica a cuprins, de asemenea, vestul Rusiei, temperaturile la Moscova și în alte zone scăzând la -30 de grade Celsius, cu mult sub temperatura medie de la începutul lunii ianuarie.

ADVERTISEMENT

În vestul Europei  furtuna a făcut ravagii. În Marea Britanie, un șofer a fost ucis, după ce un copac a căzut peste mașina lui, în vestul Angliei. Furtuna, numită Henk de către serviciile meteorologice oficiale din Marea Britanie, Irlanda și Țările de Jos, a provocat întreruperi de curent, dificultăți de transport şi pagube materiale.

Ploile abundente din regiunile nordice Pas-de-Calais și Nord, din Franța, au forțat evacuarea a aproximativ 200 de persoane, iar curentul s-a întrerupt în 10.000 de gospodării. Drumurile din orașul Blendecques s-au transformat în căi navigabile.

Serviciul Național de Meteorologie a emis avertismente de inundații și vânt pentru mai multe regiuni din nordul Franței și granițele sale cu Belgia, Luxemburg și Germania și a prognozat mai multe ploi cu vânturi de până la 100 km/h.

O parte din Germania se confruntă, de asemenea, cu inundații, care s-ar putea agrava dacă ploaia nu mai conteneşte în statul cel mai grav afectat, Saxonia Inferioară.

ADVERTISEMENT