News

Vremea extremă face ravagii în California. Opt persoane au fost rănite de valurile de 12 metri care au provocat inundații în zona de coastă

Furtunile puternice din Oceanul Pacific au antrenat valuri uriașe pe coasta Californiei, provocând inundații și rănind opt persoane
29.12.2023 | 20:13
Vremea extrema face ravagii in California Opt persoane au fost ranite de valurile de 12 metri care au provocat inundatii in zona de coasta
Vreme extremă în California. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vremea extremă face ravagii în California. Valuri înalte cât stâlpii de tensiune – aproximativ 12 metri – ar putea lovi orașul San Francisco până vineri dimineață, ora locală, avertizează autoritățile din California. Valuri de până la 6 metri sunt așteptate de-a lungul coastelor centrale și sudice ale Californiei până sâmbătă seara.

Opt persoane rănite în California

Valuri monstruoase, de peste 6 metri, s-au prăbușit joi peste diguri și au măturat și rănit mai multe persoane, au forțat salvări și au trimis un val de apă dăunător pe străzile de pe coasta Californiei. O scurtă scădere a înălțimii valurilor ar putea avea loc în unele locații de-a lungul coastei californiene în timpul zilei de vineri, pe măsură ce o furtună ajunge la țărm, dar pericolul va crește rapid mai târziu vineri și sâmbătă, pe măsură ce un alt sistem se va dezvolta în spatele ei, transmite CNN.

ADVERTISEMENT

“În general, se așteaptă ca acesta să fie un eveniment excepțional de valuri înalte și inundații de coastă care nu s-a mai întâmplat de mulți ani”, a avertizat serviciul meteo din Los Angeles. Prima rundă de valuri periculoase a lovit joi dimineață, odată cu mareea înaltă. Mai multe persoane au fost rănite de un val uriaș care s-a izbit de Ventura Beach.

Valul s-a prăbușit peste o barieră de-a lungul plajei din sudul Californiei, aruncând un zid de apă care se mișca rapid asupra unui grup de spectatori care s-au grăbit să scape de potop, arată o înregistrare video realizată de martori.

ADVERTISEMENT

Apa de mare i-a făcut pe unii oameni să cadă rapid din picioare și a lovit mașinile în timp ce șoferii încercau să fugă în viteză. Aproape 20 de persoane au fost măturate pentru scurt timp în urma incidentului, iar opt persoane au fost transportate la spital, au declarat oficialii din Ventura.

Condițiile periculoase reprezintă un “risc excepțional” de înec în ocean și de deteriorare a structurilor precum chei și diguri, a precizat Serviciul Național de Meteorologie. Riscul de valuri periculoase se va diminua sâmbătă pentru nordul Californiei, dar va continua în sudul Oregonului și va rivaliza cu impactul de joi în sudul Californiei.

ADVERTISEMENT

Vreme extremă în California

Una dintre furtunile care ajută la antrenarea valurilor va aduce, de asemenea, ploi și vânt în California până sâmbătă. Vineri sunt în vigoare alerte de vânt puternic pentru coasta centrală a Californiei și pentru zona Bay Area, deoarece sunt așteptate rafale de vânt de până la 90 de kilometri pe oră. Aceste rafale puternice de vânt vor agita și mai mult apele.

Apele spectaculoase i-au entuziasmat pe unii surferi și privitori, dar oficialii meteorologici avertizează că valurile și valurile puternice de valuri de valuri pot fi periculoase pentru cei din apropiere. “Valurile mari care se sparg pot provoca răniri, pot spăla oameni de pe plaje și stânci și pot răsturna bărci mici în apropierea țărmului”, a avertizat Serviciul Național de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

Cel puțin un pescar a căzut joi peste bord într-un port din Oxnard și a ajuns ulterior la țărm fără a fi rănit, a declarat Departamentul de pompieri din comitatul Ventura. Condițiile au provocat joi închiderea unor drumuri și evacuări în comunitățile de coastă din California și au determinat salvarea a cinci rulote de-a lungul coastei San Luis Obispo.

Echipele din Ventura au lucrat toată noaptea pentru a consolida o barieră de nisip de 1,5 km lungime care a fost avariată joi de apele puternice, a declarat departamentul local de pompieri. Având o înălțime de aproximativ 2,5 metri, zidul ridicat ajută la protejarea comunităților de pe plajă.

În speranța de a descuraja spectatorii, oficialii locali au închis un punct principal de acces la cheiul Ventura Pier, care a înregistrat joi o valuri de aproximativ 6 metri. Unele străzi de coastă din zonă au fost, de asemenea, închise ca măsură de precauție.

ADVERTISEMENT