News

Frontul occidental pentru Ucraina se fisurează. Kievul nu va rezista fără ajutorul SUA

Suspendarea ajutorului american pentru Ucraina ar fi „devastatoare” pentru Kiev. Sprijinul occidental pentru Zelenski se clatină
03.10.2023 | 13:52
Frontul occidental pentru Ucraina se fisureaza Kievul nu va rezista fara ajutorul SUA
Kremlinul spune că „oboseala” sprijinului pentru Ucraina va crește în mai multe țări / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Experții avertizează că trupele ucrainene ar putea rămâne în curând fără muniție și echipamente dacă congresmenii „trumpiști” din SUA, care fac presiuni și pun condiții în spatele negocierilor bugetare, vor reuși să taie finanțarea americană pentru Kiev.

„Ar fi devastator pentru ucraineni”

De la începutul conflictului în Ucraina, în februarie 2022, Statele Unite au promis Kievului un ajutor militar de peste 43 de miliarde de dolari, mai mult de jumătate din sprijinul total oferit de Occident. Iar înalți oficiali americani au asigurat în mod repetat Kievul că sprijinul militar și umanitar va dura „atât timp cât va fi necesar”.

ADVERTISEMENT

Or, sâmbătă, opoziția republicană, împinsă de un grup de congresmeni din aripa dreaptă dură, a reușit să obțină aprobarea de către Congres a unui buget provizoriu pentru administrația federală care nu includea acest pachet, deși fusese cerut de Casa Albă și de Senat. Acest compromis, care a evitat un „shutdown” al administrației, ilustrează faptul că un astfel de sprijin pentru Ucraina este departe de a fi definitivat.

În cazul în care acest ajutor ar fi suspendat, „ar fi devastator pentru ucraineni”, avertizează Mark Cancian, consilier al think-tank-ului Center for Strategic and International Studies din Washington. „Trupele ucrainene ar fi slăbite și ar putea chiar să sucombe în cele din urmă”, crede el, deși consideră că este posibil ca „ele să poată rămâne în continuare în defensivă”, scrie Boursorama.

ADVERTISEMENT

SUA au furnizat Kievului o gamă largă de arme – de la muniție convențională la sisteme sofisticate de apărare antiaeriană și de deminare – pentru a-l ajuta pe președintele Volodimir Zelenski să-și desfășoare contraofensiva împotriva trupelor rusești. „Soldații au nevoie de un flux constant de arme, provizii și muniții pentru a le înlocui pe cele epuizate sau distruse”, notează Cancian.

Componenta SUA, esențială în sprijinul Kievului

O suspendare totală a ajutorului – despre care Casa Albă spune că nu se va întâmpla – nu ar avea un impact imediat, având în vedere că loturile de ajutor care au fost deja aprobate sunt încă pe drum. „Ar trece cu siguranță câteva săptămâni înainte de a se vedea efecte pe câmpul de luptă”, spune expertul, iar Moscova ar putea să nu fie capabilă să profite de această slăbire, „rușii fiind destul de epuizați în acest stadiu”.

ADVERTISEMENT

Departe de linia frontului, sfârșitul ajutorului american s-ar traduce printr-o slăbire a apărării antiaeriene a Ucrainei, care este echipată cu o varietate de sisteme complexe interoperabile furnizate de mai multe țări și care trebuie să fie în permanență realimentate cu muniție.

Aceste sisteme joacă un rol-cheie în protejarea civililor și a infrastructurii ucrainene de numeroasele atacuri cu drone și rachete rusești. „Nu poți pur și simplu (…) să înlocuiești un sistem cu altul dacă funcționează în moduri ușor diferite sau dacă sunt destinate să răspundă la amenințări diferite”, adaugă James Black, de la centrul de cercetare în domeniul apărării și securității RAND Europe.

ADVERTISEMENT

„Dacă eliminați componenta americană, reduceți în mod inevitabil eficiența” întregului sistem interdependent, subliniază el. Zeci de țări, în special europene, au oferit ajutor militar Kievului și ar putea să-l sporească, dar vidul creat de o retragere a ajutorului american ar fi o problemă majoră. Ar fi nevoie de „un efort de mai mulți ani și decenii pentru ca Europa să ajungă la un nivel la care să poată înlocui pe deplin Statele Unite ca putere militară sau industrială de apărare”, a continuat Black.

Republicanii: Arme pentru Ucraina, dar…

Acesta nu este clar „un calendar confortabil pentru Ucraina, care are nevoie de sprijin (…) în săptămânile și lunile următoare”. Acțiunile republicanilor, care controlează Camera Reprezentanților, în ceea ce privește aprobarea sau nu a viitoarelor pachete rămân incerte. Liderul Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat duminică că „se va asigura că vor fi livrate arme Ucrainei”, dar a avertizat că „pachetele mari” de ajutor vor fi eliberate doar dacă va fi consolidată securitatea la frontiera dintre SUA și Mexic.

La sfârșitul săptămânii, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, le-a cerut membrilor Congresului să respecte „angajamentul Americii de a oferi asistență urgentă ucrainenilor care luptă pentru a-și apăra țara”. „America trebuie să se țină de cuvânt și să continue să conducă” coaliția internațională care oferă ajutor Ucrainei, a îndemnat el într-un comunicat de presă.

Vorbe pentru Zelenski

Peste ocean, miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene s-au reunit luni la Kiev pentru un „summit istoric”, cu scopul de a trasa liniile unui „sprijin durabil” pentru Ucraina, care se confruntă cu invazia Rusiei și aspiră să adere la UE. Confruntată cu o contraofensivă ucraineană lentă și cu temerile legate de o scădere a sprijinului occidental pentru Ucraina, obiectivul a fost și de a arăta Rusiei că „nu trebuie să conteze” pe „oboseala” Uniunii Europene, a explicat ministrul francez Catherine Colonna, scrie Euronews.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a apreciat de asemenea că „Vladimir Putin are cea mai mare speranță tocmai faptul că Occidentul și lumea se vor plictisi să ia partea Ucrainei în acest război”. „Rusia dedică o cantitate enormă de resurse pentru acest lucru”, a spus el. Cu câteva ore mai devreme, Kremlinul se declarase convins că „oboseala” va „crește în diferite țări”. Președintele rus Vladimir Putin „se înșeală dacă crede că va rezista mai mult decât noi”, a replicat Casa Albă.

Fără „concluzii sau decizii concrete”

Pe rețeaua de socializare X, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a salutat „această întâlnire istorică” – prima a tuturor celor 27 de țări membre în afara UE – în Ucraina, „țară candidată și viitoare membră” a UE. Cu toate acestea, Borrell a precizat că este vorba de o reuniune „informală” care „nu este menită să ducă la concluzii sau decizii concrete”.

Luând cuvântul în fața celor 24 de miniștri – cei din Polonia, Ungaria și Letonia au lipsit din diverse motive (Vașovia afirmând că nu a primit invitație)  – președintele Volodimir Zelenski a declarat că victoria Ucrainei „depinde în mod direct” de cooperarea dintre Kiev și aliații săi occidentali. „Sunt sigur că Ucraina și întreaga lume liberă sunt capabile să câștige în această confruntare” cu Rusia, a declarat el, cerând europenilor să impună noi sancțiuni Iranului, care furnizează drone Moscovei, și să autorizeze returnarea activelor rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția țării.

Dolarii SUA și corupția din Ucraina

Salutându-și omologii, Dmitro Kuleba a salutat faptul că reuniunea are loc la Kiev, „în cadrul viitoarelor frontiere ale Uniunii Europene”, a spus el. Ucraina aspiră de ani de zile să adere la UE și a primit statutul de candidat în iunie 2022, dar pentru a trece la etapa următoare, Kievul trebuie să facă încă progrese, în special în lupta împotriva corupției.

Tocmai la acest capitol, oficialii administrației Biden sunt mult mai îngrijorați de corupția din Ucraina decât recunosc în mod public, sugerează un document confidențial de strategie americană obținut de Politico. „Percepțiile de corupție la nivel înalt”, avertizează versiunea confidențială a documentului, ar putea „submina încrederea publicului ucrainean și a liderilor străini în guvernul de la Kiev în timp războiului”.

Versiunea confidențială a „Strategiei integrate de țară” este de aproximativ trei ori mai lungă și conține mult mai multe detalii despre obiectivele SUA în Ucraina, de la privatizarea băncilor până la ajutorarea mai multor școli pentru predarea limbii engleze și încurajarea armatei să adopte protocoalele NATO. Multe dintre obiective au ca scop reducerea corupției care este foarte răspândită în țară.

Publicarea discretă a strategiei și faptul că limbajul cel mai dur a fost lăsat în versiunea confidențială subliniază provocarea în materie de mesaje cu care se confruntă echipa lui Biden. Administrația Biden dorește să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a pune capăt corupției, nu în ultimul rând pentru că sunt în joc dolari americani. Dar dacă se vorbește prea tare despre această problemă, s-ar putea încuraja oponenții ajutorului american pentru Ucraina, mulți dintre aceștia fiind congresmeni republicani care încearcă să blocheze acest ajutor. De asemenea, orice percepție de slăbire a sprijinului SUA pentru Kiev ar putea face ca mai multe țări europene să se gândească de două ori la rolul lor în ecuație.

Bruxelles: „Nu obosim să susținem Ucraina”

Întâlnirea de luni de la Kiev este un „gest diplomatic exceptional”, a subliniat Catherine Colonna, care a explicat că UE a dorit să demonstreze sprijinul său „hotărât” și „durabil” pentru Ucraina „până când aceasta va reuși să se impună” în fața Moscovei. Este vorba de a arăta „că Ucraina face parte din familia europeană” și de „a transmite Rusiei mesajul că nu trebuie să conteze pe oboseala noastră”, a subliniat  Colonna. „Vom fi acolo pentru mult timp”, a promis ea.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a cerut punerea în aplicare a unui „plan de protecție hibernală” pentru a permite Ucrainei să facă față bombardamentelor asupra infrastructurii sale energetice, așa cum a făcut-o și anul trecut. Această reuniune are loc într-un moment în care apar temeri cu privire la sustenabilitatea sprijinului occidental pentru Ucraina, care depinde de livrările de arme și de ajutorul financiar din partea Europei și a Statelor Unite.

Kremlinul: „Ba obosiți”

La Washington, se știe, acordul de urgență la care a ajuns Senatul în weekend pentru a evita o paralizie a guvernului federal a lăsat în afara bugetului ajutorul acordat Ucrainei, care va trebui să facă obiectul unui proiect de lege separat.  Președintele american Joe Biden a promis că Statele Unite „nu vor abandona” Ucraina, iar Kievul a anunțat că „lucrează” cu principalul său susținător militar și financiar pentru a se asigura că această situație „nu împiedică fluxul de ajutoare”.

Dacă Kremlinul a declarant, luni, că Washingtonul „va continua să se implice în acest conflict”, a precizat că se așteaptă ca „oboseala față de sprijinul complet absurd pentru regimul de la Kiev să crească în diferite țări”.

Frontul unit al Occidentului are fisuri

Totuși, frontul unit al Occidentului în ceea ce privește Ucraina prezintă mai multe fisuri decât oricând, iar Kievul nu are de ales decât să strângă din dinți și să suporte. După mai bine de 500 de zile de la invazia pe scară largă a Rusiei, parlamentarii republicani din Washington DC au deraiat sâmbătă un efort de a debloca o tranșă majoră de ajutor pentru țara devastată de război.

La doar nouă zile după ce președintele Zelenski a vizitat Washingtonul pentru a pleda pentru continuarea sprijinului, blocajul a subliniat o înăsprire a atitudinii republicanilor din Congres care doresc să pună capăt asistenței acordate de Washington Kievului.

În același timp în care republicanii votau „nu” la Capitoliu, alegătorii din Slovacia au ales un prim-ministru pro-rus, Robert Fico, care promite să nu trimită „nici măcar un singur cartuș” în Ucraina și se pare că va face echipă cu prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru a se opune unui sprijin european suplimentar pentru Kiev.

Polonia, cândva cel mai de încredere dintre aliații Kievului, a făcut un anunț șocant la 20 septembrie: nu va mai trimite arme. Aceste semnale de alarmă nu înseamnă totuși o schimbare profundă de politică la Washington sau la Bruxelles. Președintele SUA, Joe Biden, a promis că va fi alături de Ucraina în ciuda fiascoului bugetar. Iar majoritatea liderilor europeni continuă să susțină ferm Kievul, urmând ca în următoarele luni să fie semnat un sprijin continuu de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru această țară, potrivit a doi diplomați europeni cărora li s-a acordat anonimatul.

Casa Albă: „Putin nu va rezista mai mult decât noi”

Solicitat să comenteze faptul că proiectul de lege provizorie al SUA nu conține nicio finanțare pentru Ucraina, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat: „Președintele a construit o coaliție de peste 50 de țări pentru a oferi ajutor pentru a sprijini Ucraina. Există o coaliție internațională foarte puternică în spatele Ucrainei și dacă Putin crede că poate rezista mai mult decât noi, se înșeală”.

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a declarat că este „sigur” că decizia de a bloca finanțarea va fi reconsiderată. „Vom continua să fim de partea voastră”, a declarat el luni reporterilor la Kiev, când a fost întrebat cum va afecta Ucraina deficitul bugetar al SUA.

Politicienii ucraineni – care s-au confruntat cu critici din partea Statelor Unite și a Marii Britanii pentru că au părut insuficient de „recunoscători” pentru ajutorul occidental – au părut la fel de optimiști. „Lucrăm cu ambele camere ale Congresului pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai repeta, sub nici o formă”, a declarat Dmitro Kuleba, care a apărut alături de Borrell.

Dar, în ciuda acestor încercări de a da o turnură pozitivă situației, criticile deschise la adresa ajutorului în rândul politicienilor occidentali de rang înalt – împreună cu atacurile online ale lui Elon Musk împotriva lui Zelenski – trimit un mesaj înfricoșător Kievului. Mesajul că SUA și Europa vor rămâne alături de Kiev – indiferent de situație – începe să sune a gol.

Puzzle complicat în UE

Ucraina rămâne puternic dependentă de sprijinul occidental nu doar pentru a-și duce lupta de rezistență împotriva Rusiei, ci și pentru a-și menține administrația publică în funcțiune. Potrivit bugetului său proiectat pentru 2024, Ucraina se așteaptă să primească 42,8 miliarde de dolari de la donatori internaționali în anul următor, din care o mare parte ar urma să vină din partea Statelor Unite. În iunie, ministrul ucrainean de finanțe, Serhi Marcenko, a declarat pentru că SUA ar trebui „să intervină și să ne ofere cel puțin o ușurare pe termen mediu”.

Europa este, de asemenea, îngrijorată cu privire la ce să se aștepte de la Washington. În timp ce majoritatea țărilor UE sunt de acord să sprijine Ucraina, ajutorul pentru Kiev este legat de o revizuire mai amplă a bugetului pe termen lung al UE, asupra căreia nu există niciun acord. Și, întrucât toate cele 27 de țări din UE trebuie să susțină acordul, acesta s-ar putea dovedi dificil de adoptat până la sfârșitul anului, care este momentul în care se termină actualul sprijin al UE pentru Ucraina.

„Nu există prea multe discuții politice privind sprijinul financiar pentru Ucraina. Nu aceasta este piesa dificilă a puzzle-ului. Dar puzzle-ul în ansamblu este foarte greu, încât nimeni nu îndrăznește să prezică nimic”, a declarat un diplomat UE.

Viktor Orban și Robert Fico

În Ungaria, Viktor Orban a declarat deja că nu este pregătit să finanțeze Ucraina dacă aceasta nu își revizuiește tratamentul aplicat minorităților maghiare care trăiesc în această țară. Deși criticii descriu această poziție ca fiind un veto tactic menit să deblocheze fondurile pe care Bruxelles-ul le reține de la Budapesta din cauza unei dispute separate privind statul de drept, Orban ar putea folosi alegerea omologului său slovac Robert Fico cu vederi similare pentru a-și înăspri tacticile de negociere.

„Statele membre rămân în general favorabile ajutorului pentru Ucraina”, a declarat un al doilea diplomat UE. „Bineînțeles întrebarea este ce se întâmplă dacă ce s-a întâmplat în Congres este un precursor al abandonării pur și simplu a Ucrainei de către SUA?”. Deși este în mintea tuturor, nu cred că se va întâmpla asta acum sau în curând”.

Pe fondul incertitudinii cu privire la posibilitatea ca Ucraina să își poată finanța bugetul și să își continue efortul de război, oficialii ucraineni încearcă din răsputeri să afișeze mina față curajoasă și să pară recunoscători. Vorbind săptămâna trecută, primul ministru ucrainean Denîs Șmîhal, a insistat asupra „recunoștinței” sale față de Polonia, un aliat cu care Kievul are o dispută în legătură cu exporturile de cereale, iar acum a promis că nu va mai trimite arme. „Aș dori să exprim cuvintele de recunoștință față de națiunea poloneză și față de toate familiile poloneze pentru sprijinul pe care l-au oferit refugiaților ucraineni”, a declarat el.

ADVERTISEMENT