News

Fructul adorat de români care ar putea dispărea din supermarketuri. România importă sute de mii de tone

Ar putea dispărea din supermarketuri fructul preferat de români. Avertismentul experților din industrie, la ce trebuie să ne așteptăm
14.03.2024 | 08:03
Fructul adorat de romani care ar putea disparea din supermarketuri Romania importa sute de mii de tone
Fructul adorat de români care ar putea dispărea din supermarketuri. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fructul adorat de români și cumpărat aproape zilnic, de majoritatea dintre noi, ar putea dispărea din supermarketuri. În alte țări au fost deja semnalate probleme privind lipsa acestuia, iar specialiștii din industrie se așteaptă la o adevărată criză în viitorul apropiat.

Fructul care ar putea dispărea din supermarketuri. Avertismentul experților

Vorbim despre banane, un fruct preferat de români. Cât de curând, acesta ar putea fi pe cale de dispariție, având în vedere schimbările climatice. De altfel, prețul bananelor a crescut în ultima perioadă și cel mai probabil vor fi noi scumpiri și în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Dacă acum bananele se găsesc în orice magazin din România, situația s-ar putea schimba drastic. Ar putea deveni un fruct rar întâlnit, deoarece încălzirea globală afectează plantațiile. Temperaturile ridicate reprezintă un pericol pentru culturi. În plus, răspândirea bolilor este favorizată.

Un expert din cadrul ONU, citat de BBC, precizează că o infecție fungică ar putea afecta fructele. Fusarium Wilt TR4 s-a extins, în ultimii ani, din Australia și Asia, în Africa. Acum, infecția afectează și plantațiile din America de Sud.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că niciun bananier nu poate fi salvat dacă o plantație este amenințată de răspândirea acestei boli. „Știm că sporii acestui Fusarium Wilt sunt extrem de rezistenți.

Pot fi răspândiți de inundații și vânturi puternice. Așadar, acest tip de fenomene meteorologice favorizează răspândirea infecției fungice” a transmis Pascal Liu, expert din cadrul ONU, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

România a importat peste 200 de mii de tone de banane, în 2023

Mai mult, producătorii întâmpină probleme având în vedere majorarea prețurilor pentru îngrășăminte și transport. Totodată, deficitul forței de muncă este din ce în ce mai pregnant în acest domeniu. În acest context, prețurile bananelor vor crește.

Și furtunile de pe mare afectează rutele comerciale. Experții spun că în următorii ani ne putem confrunta cu o penurie de banane. O asfel de situație a fost semnalată, deja, în magazine din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, România a importat peste 200 de mii de tone de banane, de circa 800 de milioane de lei. Cea mai mare cantitate vine din Germania, dar și din Costa Rica, Ecuador şi Columbia, potrivit Observator News.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: