Crăciunul are miros de mandarine în casa multor români, dar specialiștii trag un semnal de alarmă în privința acestora. Aceste fructe trebuie consumate cu mare grijă și mai ales să fie asociate cu anumite alimente.
Chiar dacă mandarinele sunt nelipsite de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor, aceste citrice trebuie consumate cu măsură, dar și cu atenție, căci sunt anumite alimente cu care nu ar trebui combinate.
Nutriționistul Tatiana Meșteriakova a dezvăluit că nu trebuie să mănânci niciodată mandarine cu alcool, carne, pește sau lapte. „Se consideră că este rău să combini fructele cu pește și carne.
Combinația de carne și mandarine poate contribui la inițierea proceselor putrefactive în intestine”, a dezvăluit specialistul despre fructele iubite de români, conform spynews.ro.
În cazul băuturilor alcoolice combinate cu mandarine, nutriționistul a explicat că există riscul apariției unei reacții alergice. Totuși, este în regulă ca acestea să fie asociate cu produse lactate fermentate, ierburi și legume fără amidon.
De altfel, acidul citric poate duce la reflux acid sau iritații ale mucoasei stomacului, reacții ce apar atunci când citricele sunt consumate în cantități prea mari. Totodată, pot părea probleme digestive sau ulcer.
Totuși, mandarinele au și numeroase beneficii. Aceste citrice sunt bogate în vitamina C, care întărește sistemul imunitar. În plus, fructele mai conțin vitaminele A, D, grupa B, fitoncide, glicozide, flavonoide, pectine, glucide, acizi organici, elemente minerale, pigmenți, esteri, fibre alimentare.
Pe de altă parte, mandarinele au efect antiseptic, coleretic și diuretic. Ele elimină toxinele din organism, reduc concentrația de colesterol, previn apariția scorbutului, dar și reduc starea de cistită.
Mandarinele mai reglează echilibrul acido-bazic al stomacului, stimulează peristaltismul intestinal, îndepărtează disbacterioza, flatulența și constipația și dizolvă sărurile din urină și ajută la eliminarea lor.
Totodată, consumul de mandarine reduce riscul de apariție a bolilor oculare, stimulează expulzarea helminților conferă prospețime respirației, conform specialiștilor.