Life

Fructul românesc devenit un lux. Kilogramul ajunge și la 10 lei

Fructul românesc care abia dacă se mai găsește în piețele din România. Vremea rea a afectat culturile, iar prețurile au explodat.
01.09.2023 | 15:25
Fructul romanesc devenit un lux Kilogramul ajunge si la 10 lei
Fructul românesc care abia dacă se mai găsește în piețe. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Temperaturile negative înregistrate primăvara aceasta au afectat serios livezile, iar perele românești au devenit o adevărată raritate. Abia dacă mai sunt zărite în copaci, iar atunci când ajung în piețe au un preț pe care puțini și-l permit.

Perele românești au devenit o raritate

Din cauza frigului din această primăvara, producția în livezile de peri a scăzut drastic. Dacă în alți ani se culegeau și 40 de tone de pe un hectar, acum aceeași suprafață a produs maxim 16 tone. Nu doar cantitatea, dar și calitatea a avut de suferit.

ADVERTISEMENT

Agricultorii spun că din majoritatea perelor culese se va face dulceață sau rachiu. Într-o livadă din Stăiuni, județul Alba, fructele abia se zăresc și dacă un fruct cântărea în mod normal 195 de grame, în acest perele sunt doar pe jumătate.

„Nu am reuşit să facem tratamentele la timp şi au fost atacaţi de boala antracoză, se şi vede pe frunzele astea de aici că sunt pătate. Aceasta a fost şi o problemă la pere, au făcut nişte punctuleţe pe ele şi au rămas mici sau au crăpat”,  a declarat Sonia Morar, inginer horticol, pentru Observator. 

ADVERTISEMENT

Soiul cel mai afectat de pere românești este Carmen, apreciat pentru gustul dulce-acrișor. „Este plăcut şi pentru oamenii care, de exemplu, au diabet sau este o pară foarte bună şi pentru dulceaţă din cauză că nu este prea dulce”, a susținut Sonia Morar.

Cât costă kilogramul de pere

Agricultorii văd acum consecințele temperaturilor cu minus din primele luni ale anului. Pierd mulți bani la cules, iar calitatea nu este nici pe departe cea dorită. Mai speră, însă, că perele din toamnă vor fi mai bune.

ADVERTISEMENT

„O primavară foare capricioasă, am avut minus 5 grade. Frigul de atunci a afectat destul de tare producţia la pere şi nu numai la pere, cam la tot ce avem. Pierdem foarte mulţi bani la cules, calitatea nu este cea dorită”, a spus Ionela Morar, administratorul livezii.

„Per total, soiurile de vară au dat o pierdere destul de mare, însă avem speranţe mari pentru cele de toamnă”, a adăugat Sonia Morar. Între timp, efectele se văd și în piață, unde prețurile sunt destul de mari.

ADVERTISEMENT

Fructul românesc este o raritate și în piețe. Din livadă, perele pleacă cu prețul de 6 lei pe kilogram, iar la tarabe ajung să coste cu 10 lei mai mult. Din această cauză, mulți nu-și permit să mai cumpere. „La 10 lei, aşa şi aşa. Cam piperat. Am mâncat mai mult pepeni acum”, a povestit o femeie despre fructul românesc devenit o raritate.

ADVERTISEMENT
Tags: