News

Furtuna Otto lovește Europa. Cum va fi afectată România: ”Rafale de peste 100 km/h”

Furtuna Otto lovește vineri Europa, în special partea nordică a continentului, fiind anunțate rafale de peste 100 km/h în unele zone.
16.02.2023 | 14:44
Furtuna Otto loveste Europa Cum va fi afectata Romania Rafale de peste 100 kmh
Furtuna Otto lovește Europa. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Conform meteorologilor furtuna poate să ajungă inclusiv în România, deși țara noastră e poziționată la limita furtunii. Cert e că jumătatea nordică a Europei și Marea Baltică vor fi afectate și lovite din plin de furtună.

Furtuna Otto lovește Europa

Meteorologii din Danemarca sunt cei care au botezat furtuna ”Otto”, potrivit Antena 3. Cu siguranță vor fi afectate țări ca Danemarca, Finlanda, Polonia, nordul Germaniei, Letonia, Lituania, Estonia, Belarus și Rusia.

ADVERTISEMENT

Țara noastră se află la periferia sistemului de furtună, însă sursa citată menționează că nu este momentan 100% sigur că furtuna nu va afecta România. În acest interval, ”vântul va avea intensificări susţinute la munte, cu rafale de peste 70…90 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m va sufla tare cu peste 100…120 km/h şi va fi viscol puternic”, potrivit meteorologilor europeni.

Totodată, specialiștii meteo menționează că local și temporar vor exista intensificări ale vântului în zonele joase de relief, mai ales în nord-vest, centrul și sudul Europei, cu viteze de până la 65 km/h.

ADVERTISEMENT

Între timp, specialiștii ANM au făcut o nouă prognoză pentru a România, fără a menționa în mod cert dacă oamenii din România au motive reale de a se teme de Furtuna Otto. Cert e că și România va avea parte de vreme relativ rece și ploi în acest sfârșit de săptămână.

“Precipitațiile vor apărea, vineri noapte, sâmbătă, duminică, în mod deosebit în jumătatea de nord a teritoriului, vorbim de precipitații în formă lichidă, mai ales ploi, chiar și în zonele montane mai joase. În zona montană mai înaltă se păstrează temperaturi scăzute iar precipitațiile vor fi în formă solidă.

ADVERTISEMENT

Trebuie să subliniem că vântul va prezenta intensificări în weekend. Deci temperaturile pe care le așteptăm și le estimăm a fi atât de ridicate vor fi totuși ușor diminuate ca și senzație de intensificările vântului”, a declarat meteorologul Alina Șerban pentru sursa citată.

Meteorologii nu știu deocamdată când vine primăvara, însă vorbesc deja despre temperaturi de peste 15 grade Celsius în multe regiuni ale țării, în perioada următoare. Asta, după ce românii s-au confruntat cu un ciclon polar care a adus temperaturi și de minus 30 de grade în țara noastră.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în Transilvania meteorologii menționează că vremea va fi tot mai caldă, iar temperaturile medii vor atinge 7-8 grade Celsius spre mijloc de februarie. După 21 februarie temperaturile vor urca chiar la 9 grade, însă spre fine de februarie și început de martie deja se vorbește despre temperaturi de 15-16 grade Celsius în majoritatea regiunilor din România.

ADVERTISEMENT