News

Clipe de coșmar pentru o familie de români, în timpul furtunii din Turcia! „Îmi strângeam copilul în brațe și mă rugam să nu murim”

Clipe de coșmar pentru o familie de români în Turcia! Plecați într-o minivacanță, oamenii au trăit momente de panică după ce o furtună uriașă a izbucnit din senin
30.11.2021 | 12:30
Clipe de cosmar pentru o familie de romani in timpul furtunii din Turcia Imi strangeam copilul in brate si ma rugam sa nu murim
Clipe de coșmar pentru o familie de români plecată în Turcia!
ADVERTISEMENT

Au fost momente ireale în Turcia, țară peste care s-a abătut o furtună înfiorătoare. Mai multe zone ale țării, inclusiv Istanbulul au avut parte de clipe de coșmar. Patru oameni și-au pierdut viața, printre care și un cetățean străin, iar alte câteva zeci de persoane au fost rănite și au ajuns de urgență la cele mai apropiate unități medicale.

Vremea rea a făcut ravagii în Istanbul, dar și în Izmir și Bursa. Cel mai afectat a fost nord-vestul țării, unde rafalele de vânt au atins și 130 de kilometri pe oră. Clădiri întregi au rămas fără acoperiș, copaci au fost retezați din pământ și mașinile luate pe sus.

ADVERTISEMENT

Clipe de coșmar pentru câțiva români în Turcia!

Mai multe TIR-uri cu numere de România au fost scoase de pe carosabil și unele dintre ele chiar răsturnate. Șoferii spun că n-au văzut în viața lor așa ceva și că s-au temut pentru viața lor.

O altă familie de români plecată într-o minivacanță în Turcia a avut parte de clipe de coșmar. Oamenii au mers în zona Bursei, acolo unde erau așteptați de părinții unuia dintre ei. Conform planurilor urmau câteva zile de liniște și momente de fericire pentru nepoțel, copil care în ultimele șase luni și-a văzut bunicii strict prin ajutorul rețelelor de socializare.

ADVERTISEMENT

Puterea facebook sau whatsapp este uriașă, dar nimic nu se compară cu momentul revederii. Doar că siguranța și liniștea au ținut prea puțin de această dată.

„Cerul s-a făcut negru și inițial a început să adie un vânt. De la o adiere normală în decembrie și până la mașini care ne loveau gardul și pereții casei nu a mai durat foarte mult.

ADVERTISEMENT

Vecinii noștri au rămas fără acoperiș, zburau țigle, grinzi, aparate de aer condiționat, borduri. Am văzut borduri luate pe sus”, a spus Răzvan Ifrim pentru FANATIK.

Ce dezastru a făcut furtuna în Turcia

Rafalele de vânt au doborât și un turn cu ceas înalt de peste 30 de metri. De altfel, o statistică înfiorătoare a arătat că zeci de case au rămas fără acoperișuri, sute de pomi au fost smulși din pământ, la fel ca peste 50 de semafoare și semne rutiere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, zeci de mașini au fost avariate. Calea navigabilă a Bosforului a fost închisă traficului maritim și toate serviciile de feribot anulate de urgență. Mai multe zboruri Turkish Airlines, programate să aterizeze la Istanbul, au fost redirecționate către orașele Ankara și Izmir.

Zeci de afaceri vor avea nevoie de ajutor după ce apele mării au ajuns pe străzi. Cafenele, magazine și clădiri au fost inundate. Oamenii s-au speriat de un eventual tsunami.

„M-am speriat de orice, m-am speriat și de umbra mea. N-am trăit în viața mea așa ceva, nici nu credeam că e posibil așa ceva.

Îmi strângeam copilul în brațe și mă rugam să nu murim. Atât de tare m-am speriat. Era un zgomot infernal, geamuri se spărgeau, zeci de geamuri, nu cred că am să uit vreodată”, a mai zis bărbatul

Între timp, autoritățile au suspendat activitatea școlilor din Istanbul, din cauza vremii nefavorabile. De asemenea, vor avea zi liberă și angajații cu dizabilități, precum și femeile gravide, care lucrează în instituțiile publice.

Cutremur în Turcia

De remarcat că meteorologii turci au avertizat că vântul puternic și furtuna vor continua și peste noapte, dar și a doua zi în zonele Marmara, Egee, Anatolia Centrală, Mediterana de Vest, părțile interioare ale Mediteranei de Est, și în zona Mării Negre.

Aceștia preconizau că vântul va sufla cu o viteză de 60-90 km/h din sud-vest și va ajunge la peste 100 km/h în zonele mai înalte.

Mai mult decât atât, un seism a fost înregistrat în Marea Egee, în apropiere de Izmir. Cutremurul cu magnitudinea de 5.1 Richter s-a produs la o adâncime de doar 3,97 km. La distanță de numai 9 minute, un al doilea seism a avut loc în aceeași zonă, cu o magnitudine de 4.3 pe scare Richter, la o adâncime de 7.16 km.

Ambele cutremure s-au simțit destul de puternic în Izmir, Manisa și Aydın, dar nu s-au înregistrat pagube materiale.

ADVERTISEMENT