Sport

Garry Kasparov, cel mai mare șahist al lumii, sosește la București pentru deschiderea turneului Grand Chess Tour

Garry Kasparov, cel mai bun șahist din istorie, va ajunge la București la începutul lunii mai pentru Superbet Chess Clasic, turneu care deschide circuitul Grand Chess Tour.
20.04.2022 | 21:35
Garry Kasparov cel mai mare sahist al lumii soseste la Bucuresti pentru deschiderea turneului Grand Chess Tour
Garry Kasparov este cel mai bun jucător din istoria șahului, campion mondial între 1985 și 2000. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

București este pentru al treilea an consecutiv destinație din cadrul Grand Chess Tour, cel mai prestigios turneu anual de șah, proiect gândit chiar de marele Garry Kasparov, cel mai bun jucător din lume.

Garry Kasparov, cel mai bun șahist din istorie, vine la București pentru ceremonia de deschidere a Grand Chess Tour, cu turneul Superbet Chess Classic

La fel ca și în 2021, chiar etapa inaugurală a Grand Chess Tour va fi în București, în perioada 5-15 mai. Un turneu de șah clasic care are loc la hotelul Sheraton și va aduce față în față zece dintre cei mai buni jucători ai lumii. Printre ei și Bogdan Deac, 20 de ani, cel mai bun șahist din România conform clasamentului FIDE.

ADVERTISEMENT
Bogdan Deac, cel mai bun șahist al României. Locul 59 mondial

Ceremonia de deschidere este programată pe 4 mai, de la ora 16:00, la Palatul Parlamentului. Garry Kasparov, cel mai bun șahist din istorie, va fi și el prezent la ceremonia de deschidere, anunță organizatorii. Sub slobanul “Uniting Minds”, Grand Chess Tour și Superbet Foundation anunță că mesajul turneului este unul de celebrare a vieții, a păcii, a valorilor universale și a minților care se pun  în slujba binelui.

Ceremonia de deschidere va consta într-o prezentare a turneului și a jucătorilor primei etape, tragerea la sorți a jucătorilor înscriși în competiție, urmată de prima mutare, făcută de marele maestru internațional Garry Kasparov cu un invitat special, o sesiune de întrebări dedicată presei, precum și o serie de momente realizate cu invitații, cu participarea celor 10 mari maeștri (GM) și a lui Garry Kasparov.

ADVERTISEMENT

Superbet Chess Classic propune dueluri între 10 dintre cei mai buni jucători ai lumii, inclusiv românul Bogdan Deac. Premii totale de 350.000 de dolari

Alireza Firouzja, Fabiano Caruana, Levon Aronian, Leinier Dominguez, Shakhriyar Mamedyarov, Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Maxime Vachier-Lagrave, Richard Rapport și Bogdean Deac sunt cei 10 jucători care se vor înfrunta la Superbet Chess Classic. Deac, locul 59 mondial, a primit un wildcard din partea organizatorilor. Superbet Chess Classic este o competiție cu premii uriașe, un total de 350.000 de dolari. Iar premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari!

Superbet Chess Classic, turneu organizat la București, are premii totale de 350.000 de dolari.

Federația Română de Șah este co-organizator și partener al competiției de la București, împreună cu Fundația Superbet. În prezent, România se situează pe locul 27 din 186 de țări, la nivel mondial, în clasamentul FIDE. Varșovia, Zagreb și Saint Louis, unde au loc două etape, sunt celelalte destinații din cadrul Grand Chess Tour 2022.

ADVERTISEMENT

“Pentru a treia oară, 10 dintre cei mai buni jucători de șah ai planetei se confruntă, la București, într-o competiție de talie globală, fapt care ne bucură. Prezența marelui maestru Garry Kasparov în țara noastră, în deschiderea circuitului Grand Chess Tour, ne onorează și reprezintă o ocazie extraordinară de a încuraja tinerii să descopere tainele acestui sport al minții”, consideră președinta Fundației Superbet, Augusta Dragic.

Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet