News

Gelu Voican Voiculescu, acuzat că și-a transferat averea pe numele fiicei, pentru a nu fi executat silit. Reacția fostului demnitar

Gelu Voican Voiculescu, fost ministru inculpat în dosarul Revoluției din 1989, este acuzat de RA-APPS că i-a donat fiicei sale două imobile pentru a scăpa de executarea acestora.
20.01.2023 | 09:33
Gelu Voican Voiculescu acuzat ca sia transferat averea pe numele fiicei pentru a nu fi executat silit Reactia fostului demnitar
Noi probleme pentru Gelu Voican Voiculescu, inculpat în dosarul Revoluției din 1989 / Foto: Andreea Alexandru, Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Gelu Voican Voiculescu (81 de ani), personaj cheie în dosarul Revoluției din 1989, are conturile blocate din cauza unui proces pierdut definitiv cu RA-APPS, pe motiv că a ocupat timp de 12 ani, fără drept, un imobil din cartierul Primăverii.

Gelu Voican Voiculescu are poprire pe contul de pensie

Potrivit informațiilor obținute de FANATIK, fostul lider FSN a fost executat silit pentru sumele de 41.496,96 euro și 250.478,92 lei, ca urmare a unei sentințe civile pronunțate în 2018, la capătul a 9 ani de litigii.

ADVERTISEMENT

În 2019 și 2020, RA-APPS a obținut două titluri executorii pe numele lui Voiculescu și a pus poprire pe o parte din pensia fostului demnitar. Doar că atunci când a încercat să execute silit imobilele din proprietatea acestuia, regia a constatat că Voiculescu nu mai deținea aproape nimic pe numele lui.

În schimb, s-a aflat că Gelu Voican Voiculescu și-a donat averea, respectiv un imobil în județul Sibiu și un teren de 47 de hectare către fiica lui, Raluca și concubinul acesteia. După eliberarea imobilului de la RA-APPS, fostul ministru locuiește într-un apartament închiriat.

ADVERTISEMENT

Voiculescu i-a făcut fiicei plângere penală și a cerut anularea donației

De aici, lucrurile devin ceva mai complicate, pentru că cei doi au înstrăinat proprietățile către alte persoane, în schimbul unor sume de bani de ordinul sutelor de mii de euro.

Pe de-o parte, RA-APPS susține că donația a fost fictivă iar înstrăinarea bunurilor s-a făcut pentru ca acestea să nu fie executate silit. De cealaltă parte, Gelu Voican Voiculescu susține că vânzarea bunurilor de către fiica lui a fost făcută împotriva voinței sale și că banii obținuți au fost păstrați exclusiv de aceasta.

ADVERTISEMENT

Gelu Voican Voiculescu i-a făcut chiar și o plângere penală fiicei sale și partenerului acesteia, care a fost clasată de procurorii de pe lângă Curtea de Apel București.

În paralel, Voiculescu a încercat pe cale civilă anularea actului de vânzare, chemându-i în instanță pe fiica lui, pe concubin, pe cumpărători, dar și două bănci de la care aceștia au luat creditul. Dosarul se află și azi pe rolul unei instanțe din Sibiu.

ADVERTISEMENT

Tribunalul București: ”Vânzarea bunurilor s-a făcut în scopul fraudării”

Într-un alt litigiu, RA-APPS a reușit să declare inopozabil (sancțiune care intervine în cazul nesocotirii unor cerințe de publicitate față de terți) actul de donație între Gelu Voican Voiculescu și fiica lui, însă aceasta a făcut apel, dosarul fiind în prezent la Tribunalul București.

În motivare primei instanțe, judecătorii au scris că înstrăinarea bunurilor a fost făcut în scopul fraudării RA-APPS. Totuși, ei au refuzat s-o oblige pe fiica lui Voiculescu la plata unor despăgubiri către instituție.

“Din actele dosarului, rezultă că pârâții s-au aflat în conivență (acord tacit, n.r.) certă de a proceda la fraudarea intereselor reclamantei care avea de executat mai multe creanțe în două dosare de executare silită despre care pârâtul Gelu Voican Voiculescu avea cunoștință, dar și fiica acestuia, pârâta Raluca Voiculescu. (…)

Se constată că, contractul de înstrăinare a bunurilor a fost încheiat în vederea fraudării reclamantei cu complicitatea fiicei acestuia și a lui C.S.R., bunurile fiind înstrăinate tocmai în vederea creării imposibilității de valorificare a acestora și respectiv de acoperire a creanței pe care debitorul o datorează reclamantei

Constată inopozabilitatea contractului de donaţie faţă de reclamantă urmând a fi înscrisă în cartea funciară această dispoziție”, se arată în motivarea judecătorilor, potrivit FANATIK.

În ianuarie 2020, Gelu Voican Voiculescu a atacat și el în instanță contractul de donație, însă judecătorii au anulat cererea acestuia, după ce fostului politician i-a fost respinsă cererea de acordare a ajutorului public judiciar, din cauză că nu putut achita taxa de timbru.

Gelu Voican Voiculescu: ”E o chestiune personală”

Contactat de FANATIK, Gelu Voican Voiculescu a declarat că situația ține de familie și că informațiile de mai sus nu sunt de interes public.

Gelu Voican Voiculescu: ”Procesele mele personale nu vă interesează. Există o poprire, RA-APPS îmi oprește o jumătate din venituri, asta este… Sunt chestii care mă privesc numai pe mine și nu țin să informez opinia publică asupra lor. În chestiuni de stat, vă stau oricând la dispoziție”, a explicat Gelu Voican Voiculescu.

Reporterul FANATIK a răspuns că există acuzații de fraudă din partea unei instituții a statului, un lucru care depășește nivelul unei simple neînțelegeri de familie.

”E o chestiune personală. Eu nu înțeleg să discut asemenea chestiuni cu dumneavoastră, cu presa, cu oricine. Voi posta un anunț public în momentul în care va fi o decizie defintivă”, a concluzionat Gelu Voican Voiculescu.

ADVERTISEMENT
Tags: