News

Generația de sacrificiu. Elevii de clasa a IX-a și a X-a nu vor avea manuale noi nici în acest an. Decizia Ministerului Educației

Elevii din clasa a IX-a și a X-a vor învăța după manualele din 2004. Ministerul a explicat că nu ar fi corect ca Bacalaureatul să se schimbe mai devreme de 2027.
28.07.2022 | 19:04
Generatia de sacrificiu Elevii de clasa a IXa si a Xa nu vor avea manuale noi nici in acest an Decizia Ministerului Educatiei
Elevii e clasa a IX-a rămân fără manuale noi. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elevii care încep clasa a IX-a și a X-a în acest an, în septembrie, nu vor beneficia de manuale noi ci vor studia după manualele din 2004.

Elevii de clasa a IX-a și a X-a nu au manuale noi

Potrivit Edupedu, situația e inedită pentru că elevii vor studia după manuale aprobate înainte ca ei să se nască. Informația a fost confirmată de către Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Referitor la decizia de a schimbat Bacalaureatul abia din 2027, Cristescu a anunțat că ”nu e corect să schimbi regulile în cursul jocului”.

Elevii de liceu învață pe același manual aprobat în 2004, în urmă cu 18 ani. Ministerul nu are nicio intenție să aprobe noi manuale, cu toate că elevii au vârste mai mici decât manualul în sine.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sorin Cîmpeanu a decis, potrivit sursei citate, să nu aprobe planurile cadru pentru liceu în 2021, pentru că au fost primite prea multe propuneri în sesiunea de dezbatere publică. ”Poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim”, a remarcat Cîmpeanu. Următorul termen, realist, ar fi septembrie 2023, moment în care ar trebui să existe noi programe, noi norme pentru profesori și noi manuale pentru elevi.

Tentativa din 2021 de a reforma planurile-cadru a fost a doua, prima având loc în 2018. În acel an dezbaterea publică nu a fost transparentă, nefiind implicați elevii, părinții sau profesorii. Planurile au fost retrase după protestele părinților nemulțumiți.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, profesorii de liceu vor primi un nou set de repere metodologice, pe care ar trebui să le studieze, nu ca și data trecută când acestea au fost descărcate de pe internet de ”12.000 de ori”.

S-a spus de la bun început această problemă: intră din 2027 pentru că este cinstit ca un elev, când intră în clasa a IX-a, să știe cum va da examenul. Deci, implicit până în 2027 Bacalaureatul nu se poate schimba pentru că nu este fair să schimbi în cursul jocului. Este iarăși foarte adevărat faptul că nu avem manuale adaptate, manualele sunt din 2004 și că, spunem – și sper să nu mi-o luați în nume de rău, dar vorbesc între colegi – „nu am avut decât reperele”.

ADVERTISEMENT

Aș fi de acord cu dumneavoastră dacă aceste repere ar fi fost descărcate de toți colegii. Au avut 12.000 de descărcări la toate disciplinele și credeți-mă că a fost muncă de o vară pentru sute de colegi. Nu ne vom lăsa dezamăgiți de asta. Și anul acesta le vom face, pentru că este foarte-foarte important.

Dar nu trebuie să uităm că programa școlară este în vigoare și că programa școlară pentru liceu este fundamentată, construită tot pe competențe. Aceste repere doar aduc și arată transferul de la gimnaziu spre ceea ce este la liceu. Dar ca să răspund foarte scurt: nu putem schimba în timpul jocului, examenele, ideea, planul este să rămână la fel până în 2027”, a declarat Bogdan Cristescu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT