News

Germania vorbește de „pericolul” Rusia. „Europa trebuie să se pregătească de război”, spune ministrul Apărării

Armata Germaniei trebuie să fie pregătită de război. Berlinul vorbește despre amenințările lui Putin și pericolul rusesc
19.12.2023 | 08:04
Germania vorbeste de pericolul Rusia Europa trebuie sa se pregateasca de razboi spune ministrul Apararii
Germania spune că amenințările lui Putin la adresa statelor baltice, Georgiei și Republicii Moldova trebuie luate foarte în serios / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Europa „s-ar putea confrunta cu pericole” din partea Rusiei până la sfârșitul deceniului. Țările UE trebuie să își dezvolte industriile de apărare pentru a fi pregătite, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat  publicației Welt am Sonntag.

„Amenințările lui Putin nu sunt în zadar”

„Amenințările lui Vladimir Putin la adresa statelor baltice, Georgiei și Republicii Moldova trebuie luate foarte în serios. Acestea nu sunt doar amenințări în zadar. Ne-am putea confrunta cu pericole până la sfârșitul deceniului”, a declarat Pistorius.

ADVERTISEMENT

Este timpul ca țările europene să se adapteze la peisajul geopolitic în schimbare, mai ales că Statele Unite și-ar putea reduce prezența pe continentul european, a adăugat el.

„Va fi nevoie de timp pentru ca industria de apărare să își sporească capacitățile. Avem acum între cinci și opt ani pentru a recupera decalajul, în ceea ce privește forțele armate, industria și societatea”, a insistat ministrul apărării.

ADVERTISEMENT

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, guvernul german și-a intensificat eforturile de reconstrucție a forțelor sale armate aflate în dificultate, apelând și la un fond special de 100 de miliarde de euro creat de guvern în urma agresiunii ruse. Pistorius a fost numit ministru al apărării la începutul acestui an, înlocuind-o pe Christine Lambrecht.

„Armata să fie pregătită de război”

Luna trecută, Boris Pistorius a prezentat noi orientări în materie de apărare, stabilind obiectivul ca Bundeswehr, armata germană, să fie „pregătită de război” și ca Germania să își asume un rol de lider militar în calitate de „cea mai mare și mai populată economie a Europei”, scrie Euractiv.

ADVERTISEMENT

Retorica sa a stârnit controverse în Germania, având în vedere cultura pacifistă a țării, modelată de experiența celui de-al Doilea Război Mondial. În cadrul interviului, Pistorius a reiterat apelul orientărilor pentru o mai mare colaborare în domeniul apărării europene.

Orientările pentru 2023 descriu rolul de apărare al UE ca fiind în primul rând „complementar” față de capacitățile defensive ale NATO „prin măsuri economice, umanitare și financiare”.

ADVERTISEMENT

Triunghiul de la Weimar

În schimb, Pistorius a considerat că coordonarea ar putea fi consolidată prin intermediul Triunghiului de la Weimar, un forum informal între Germania, Polonia și Franța.

„Suntem foarte interesați de adăugarea unei componente militare la Triunghiul de la Weimar”, a declarat Pistorius, adăugând că l-a invitat la Berlin pe noul premier polonez Donald Tusk și că intenționează să viziteze Polonia cât mai curând posibil în noul an.

Promisiunea guvernului de a relansa forumul și de a încuraja legături mai strânse cu Polonia a rămas în mare parte neîndeplinită sub guvernul predecesorului dlui Tusk, Mateusz Morawiecki.

Italia, cooptată în programul MGCS

Luna aceasta, grupul KNDS – format din Nexter și Krauss-Maffei Wegmann – a anunțat că a format o „alianță strategică” cu fabricantul italian Leonardo în vederea participării Italiei la programul MGCS (Main Ground Combat System), lansat în 2017 de Franța și Germania. Acordul vizează, de asemenea, achiziționarea de tancuri Leopard 2A8 de către Roma de la KNDS Germania.

Prin intermediul X/Twitter, ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, a declarat că acest parteneriat între KNDS și Leonardo este „o veste excelentă pentru industria noastră și pentru industria terestră europeană”, fără a preciza beneficiile la care se poate aștepta baza industrială și tehnologică de apărare franceză.

Acestea fiind spuse, vorbind în fața Comisiei pentru afaceri externe și apărare a Senatului în octombrie despre cooperarea cu Germania în ceea ce privește MGCS, Lecornu a declarat că „înțelege preocupările care pot apărea la Nexter”.

Alianțe dificile

Cu toate acestea, a adăugat el, „nu trebuie să ne ocupăm doar de interesele unei singure companii, ci să ne asigurăm că armata va avea tancuri eficiente în 2050”. Și a insistat: „Nu vreau ca generația noastră să fie acuzată că a greșit total în alegerile tehnologice care vor fi făcute pentru construcția acestui tanc”.

Nu se pune problema achiziționării de către ministerul francez al Apărării a E-MBT (Enhanced Main Battle Tank), un tanc franco-german cu o turelă care poate găzdui tunul ASCALON de calibrul 140 mm de la Nexter, protecție activă, sistem vetronic bazat pe EBRC Jaguar capacitatea de a opera UAV-uri.

Opțiunea aleasă este de a moderniza cele 200 de tancuri Leclerc-uri ale armatei, astfel încât acestea să poată „rezista” până la intrarea în serviciu a MGCS în 2040-45.

Cu toate acestea, având în vedere războiul din Ucraina, E-MBT ar putea fi o soluție pentru țările care doresc să își modernizeze cât mai rapid componenta blindată. În orice caz, acesta este calculul făcut de compania germană Rheinmetall atunci când a prezentat demonstratorul de tanc de luptă KF-51 „Panther” la expoziția de armament terestru EuroSatory 2022.

Rheinmetall semnează cu Ungaria

Până în prezent, și în ciuda unei campanii de influențare în favoarea sa a Ministerului german al Apărării, noul tanc nu a fost selectat de minister, care a preferat Leopard 2A8. Dar Rheinmetall nu-și pierde speranța, mai ales după ce a semnat un contract cu Ungaria, scrie Opex 360.

La 15 decembrie, grupul german și-a „unit forțele” oficial cu guvernul maghiar pentru a dezvolta KF-51 Panther până când acesta va putea intra în producție. „Un contract în acest sens a fost semnat la Zalaegerszeg, în Ungaria. Contractul are o valoare de aproximativ 288 de milioane de euro”, a anunțat Rheinmetall într-un comunicat de presă.

Mai exact, acest proiect implică cooperarea grupului de stat maghiar N7, care deține o participație de 49% în Rheinmetall Ungaria. „Un vehicul demonstrativ va fi construit și calificat, deschizând calea pentru producția la scară largă”, a adăugat Rheinmetall.

„Suntem încântați că am făcut încă un pas important către producția de vehicule de luptă de nouă generație în Ungaria. Așa cum facem de obicei, vom consolida societatea noastră comună locală, Rheinmetall Hungary, și vom consolida și mai mult capacitățile industriale de apărare națională ale partenerilor noștri”, a declarat directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger.

Budapesta primește și tancurile Leopard

Se preconizează că faza de dezvoltare anterioară producției în serie va dura aproximativ 15 luni. Cea mai mare parte a activității se va concentra pe dezvoltarea unui nou șasiu pentru a evita posibilele complicații juridice cu Krauss-Maffei Wegmann.

Anunțul privind KF-51 Panther a venit în momentul în care armata ungară a început să primească primul din cele 44 de Leopard 2A7HU pe care le-a comandat în 2018. Acest model a fost cel care a servit drept bază pentru Leopard 2A8.

Acest lucru nu va fi fără consecințe pentru KF-51 care va fi dezvoltat pentru Ungaria, deoarece Rheinmetall a renunțat – cel puțin pentru moment – la tunul de 130 mm prevăzut inițial în favoarea tunului L55A1 de 120 mm cu țeavă lisă. Rheinmetall explică faptul că acesta din urmă „și-a dovedit valoarea” și va „garanta omogenitatea logistică cu flota maghiară de Leopard 2”.

ADVERTISEMENT