News

Gerul și ninsorile pun stăpânire pe România. Se ajunge la pragul siberian de -30 de grade Celsius

Frigul și zăpada își fac simțite prezența în țara noastră. Meteorologii anunță că temperaturile pot ajunge până la -30 de grade Celsius.
09.01.2024 | 00:15
Gerul si ninsorile pun stapanire pe Romania Se ajunge la pragul siberian de 30 de grade Celsius
Frigul și zăpada își fac simțite prezența în țara noastră. Meteorologii anunță că temperaturile pot ajunge până la -30 de grade Celsius. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Gerul şi ninsorile pun stăpânire pe România. Se ajunge la pragul siberian de -30 de grade Celsius. Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a anunțat ce se întâmplă în această săptămână cu temperaturile.

Frigul și zăpada își fac simțite prezența în țara noastră. Meteorologii anunță că temperaturile pot ajunge până la -30 de grade Celsius

Frigul și zăpada își fac simțite prezența în țara noastră. Meteorologii anunță că temperaturile pot ajunge până la -30 de grade Celsius. Administrația Națională de Meteorologie a transmis că minimele continuă să scadă zilele acestea.

ADVERTISEMENT

În zona vârfului Călimani au fost resimţite în cursul zilei de luni, 8 ianuarie 2024, -30 grade Celsius, iar în Suceava -25 grade Celsius. Termometrul a arătat la Rădăuți -26 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România a fost de -38,5 grade Celsius, la Bod, județul Brașov, în 25 ianuarie 1942.

Temperaturile scăzute sunt însoțite de vânt puternic, ceea ce înseamnă că gradele din termometru se vor resimți și mai puțin. În partea de est a țării și în zona montană ninsorile vor continua să cadă și stratul de zăpadă se va depune considerabil.

ADVERTISEMENT

„Minimele vor coborî în această noapte la valori preponderent negative, așa cum au fost, de altfel, și maximele acestei zile. La această oră cel mai frig este în toată regiunea Moldovei și în zona montană aferentă. 

Valori de până la -4 grade, inclusiv în Capitală, se înregistrează doar în partea de sud și sud-est a țării, însă intensificările de vânt susținute cu viteze la rafală de 55-65km/h amplifică senzația de rece, în condițiile în care temperaturile sunt negative. 

ADVERTISEMENT

La munte avem grosimi considerabile, de 50-80 cm, iar în Capitală, la București Băneasa, la ora 20:00 înregistram deja 2 centimetri”, a declarat directorul ANM pentru Antena 3 CNN.

Directorul ANM, detalii despre prognoza meteo

Elena Mateescu a anunțat că urmează o perioadă cu ger, mai ales în noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2024, dar și în cea de 10 spre 11 ianuarie 2024. În aceste două nopți se vor înregistra temperaturi extrem de coborâte.

ADVERTISEMENT

Avertizarea meteorologică de cod galben valabilă pentru jumătatea estică a țării urmează să fie actualizată în cursul zilei de marți, 9 ianuarie 2024, având în vedere vârful perioadei de ger din această săptămână pentru următoarele două nopți și dimineți.

„Vor fi spre -15… -18 posibil în condițiile unui cer senin, pentru că de miercuri vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor, dar cu siguranță în aceste condiții gerul se va amplifica, mai ales în regiunile centrale, nordice și estice ale țării.

Chiar dacă joi vom înregistra o ușoară creștere, sfârșitul de săptămână, vineri spre sâmbătă, din nou temperaturile vor fi unele foarte coborâte. Însă estimările până la sfârșitul lunii ianuarie indică o probabilitate să ne apropiem de ceea ce ar fi normal. 

Asta înseamnă temperaturi specifice datei din calendar, maxime posibil cele mai coborâte în zonele centrale, nordice. Și sigur că da, spre cel mult 4- 5° în partea de sud a țării”, a mai spus directorul ANM, Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus "Dacă avea inteligență...dar, femeie, ce vrei?"
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același...
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același lucru. Cum își controla pastorul din Arad fiicele
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai...
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai mare șpagă în valiză
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii...
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Câștigătoarea premiului la Loto a murit. Cui îi rămân milioanele de euro
Câștigătoarea premiului la Loto a murit. Cui îi rămân milioanele de euro
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând...
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând o să fiu mireasă!
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut...
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut 9.9 milioane de vizionări într-o singură săptămână